Kh 24.5.2010

 

 

 

Peruspalvelulautakunnan johtosääntö

 

1 §                Toimiala

 

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta huolehtii peruspalvelulautakunta alaisenaan sosiaali- ja terveysvirasto. Peruspalvelulautakunta vastaa sosiaalihuoltolaissa ja kansanterveyslaissa kunnan monijäsenisen toimielimen tehtäväksi määrätyistä asioista lasten päivähoitoa lukuun ottamatta.

Lautakunta vastaa myös muissa laeissa ja asetuksissa sosiaali- ja terveyslautakunnan tehtäviksi määrätyistä asioista. Toiminnan järjestämisessä tulee ottaa huomioon väestön oikeus saada palveluja äidinkielellään suomeksi tai ruotsiksi. Lautakunnan tehtäviin kuuluu lisäksi huolehtia:

– työelämäkuntoutukseen ja työvoiman palvelukeskustoimintaan liittyvistä tehtävistä

– yleisen edunvalvonnan palveluiden tuottamisesta

– rikos- ja riita-asioiden sovittelusta

– erikoissairaanhoitolaissa kunnalle määrätyistä tehtävistä

– eläinsuojelulain 15 §:n ja lääkelain 54 a-d §:ien mukaan kunnalle kuuluvista tehtävistä.

 

Lautakunta toimii Turun kaupungin terveydensuojeluviranomaisena ja elintarvikelain, toimenpiteitä tupakoinnin vähentämiseksi koskevan lain sekä kulutustavaroiden ja kulutuspalveluiden turvallisuutta koskevan lain tarkoittamana valvontaviranomaisena.

 

2 §                Lautakunnan kokoonpano

 

Lautakuntaan kuuluu 13 kaupunginvaltuuston toimikaudekseen valitsemaa jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Vähintään yhden jäsenen ja varajäsenen tulee olla ruotsinkielinen. Valtuusto nimeää yhden jäsenistä lautakunnan puheenjohtajaksi ja yhden varapuheenjohtajaksi.

 

Lautakunnan sihteerinä toimii lautakunnan määräämä viranhaltija.

 

3 §                Lautakunnan yleisjaosto

 

Kaupunginvaltuusto valitsee toimikaudekseen lautakunnan varsinaisista ja varajäsenistä yleisjaoston, jossa on 7 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Varajäsenet eivät saa olla jaostossa enemmistönä. Vähintään yhden jäsenen ja varajäsenen tulee olla ruotsinkielinen.

 

Kaupunginvaltuusto nimeää valitsemistaan jäsenistä jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtajan on oltava lautakunnan varsinainen jäsen.

 

Jaoston sihteerinä ja sihteerin sijaisena toimii jaoston määräämä viranhaltija.

 

4 §                Lautakunnan yksilöasioiden jaosto

 

Kaupunginvaltuusto valitsee toimikaudekseen lautakunnan varsinaisista ja varajäsenistä yksilöasioiden jaoston, jossa on 7 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Varajäsenet eivät saa olla jaostossa enemmistönä. Vähintään yhden jäsenen ja varajäsenen tulee olla ruotsinkielinen.

 

Kaupunginvaltuusto nimeää valitsemistaan jäsenistä jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtajan on oltava lautakunnan varsinainen jäsen.

 

Jaoston sihteerinä ja sihteerin sijaisena toimii jaoston määräämä viranhaltija.

 

5 §                Lautakunnan tehtävät ja toimivalta

 

Sen lisäksi mitä, muuten on säädetty tai määrätty lautakunnan tehtäväksi tai ratkaistavaksi, lautakunnan ratkaisuvaltaan kuuluvat lautakunnan toimialalla seuraavat asiat ellei tehtävää ole annettu toiselle viranomaiselle:

1) päättää toimialalla perittävien maksujen ja korvausten perusteista, jos niistä ei ole erikseen säädetty,

2) päättää sosiaali- ja terveystoimen organisaatiosta ja antaa toimintasäännöllä ja erillisillä päätöksillä tarvittavat määräykset palvelukokonaisuuksien, tulosalueiden ja muiden yksiköiden sekä niiden henkilökunnan tehtävistä ja toimivallasta,

3) päättää helpotuksen tai vapautuksen myöntämisestä annettujen ohjeiden mukaisesti,

4) huolehtia toimialallaan yhteistoiminnasta eri hallintokuntien, kuntayhtymien, virastojen, laitosten ja järjestöjen kanssa,

5) siirtää toimivaltaansa edelleen alaiselleen viranhaltijalle terveydensuojelua, eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikehygieniaa, tupakoinnin vähentämistä ja kulutustavaroiden ja kulutuspalveluiden turvallisuutta koskevien lakien, elintarvikelain sekä lääkelain osalta,

6) päättää terveydensuojeluviranomaisen päätettäväksi määrätyistä asioista

7) päättää epäselvissä tapauksissa kuuluuko asia lautakunnan vai lautakunnan jaoston ratkaistavaksi,

8) valvoa yksilöasioiden jaoston ja yleisjaoston toimintaa.

 

6 §                Yleisjaoston tehtävät ja ratkaisuvalta

 

Yleisjaosto:

1) toimii yleisenä asiantuntijaelimenä sosiaali- ja terveydenhuollon yleisessä kehittämis-, koulutus-, tutkimus- ja kokeilutoiminnassa sekä terveyden-, hyvinvoinnin- ja kestävän kehityksen edistämisessä,

2) toimii ruotsinkielisten palveluiden koordinoijana ja valvojana,

3) koordinoi yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnasta annetussa laissa määriteltyjä tehtäviä,

4) hoitaa muut lautakunnan määräämät tehtävät.

 

7 §                Yksilöasioiden jaoston tehtävät ja ratkaisuvalta

 

Yksilöasioiden jaosto:

1) ratkaisee ja antaa lausunnot yksilöä koskevissa lautakunnan toimialaan kuuluvissa asioissa niiltä osin kuin toimivaltuuksia ei ole laissa, asetuksissa, johtosäännössä tai toimintasäännössä määrätty muulle viranomaiselle tai viranhaltijalle.

2) ratkaisee lautakunnan puolesta viranhaltijan päätöksistä tehdyt oikaisuvaatimukset yksilöä koskevissa asioissa,

3) päättää henkilön tahdosta riippumattomasta huollosta, hoidosta tai muista laissa säädetyistä toimenpiteistä, ellei toisin ole säädetty,

4) päättää vapautuksen myöntämisestä kaupungille tulevan maksun, korvauksen tai saatavan suorittamisesta, joka koskee yksityistä henkilöä ellei päätösvaltaa ole siirretty viranhaltijalle,

5) hoitaa muut lautakunnan määräämät tehtävät.

 

8 §                Sosiaali- ja terveysvirasto

 

Lautakunnan alaisuudessa toimii sosiaali- ja terveysvirasto. Viraston tehtävänä on toimia lautakunnan apuna sille kuuluvien tehtävien hoitamisessa sekä huolehtia lautakunnan toimialaan kuuluvien asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta.

 

Sosiaali- ja terveysvirastoa johtaa lautakunnan alaisena virastopäällikkönä peruspalvelujohtaja. Virastopäällikön varahenkilön määrää lautakunta. Varahenkilön ollessa estyneenä varahenkilönä toimii lautakunnan määräämä viranhaltija.

 

Sosiaali- ja terveysvirastossa on peruspalvelujohtajan lisäksi palvelutuotantojohtaja, palvelujohtajia, tulosaluejohtajia sekä muuta henkilökuntaa.

 

Peruspalvelujohtajan ottaa kaupunginhallitus kuultuaan peruspalvelulautakuntaa.

 

Peruspalvelujohtajan kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus ja riittävä johtamistaito. Lisäksi virkaan valittavalta vaaditaan hyvä suomen ja ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen taito.

 

Palvelutuotantojohtajan ottaa kaupunginhallitus kuultuaan peruspalvelulautakuntaa.

Palvelujohtajat ottaa lautakunta peruspalvelujohtajan esittelystä.

 

Palvelutuotannon tulosaluejohtajat ottaa lautakunta palvelutuotantojohtajan esittelystä.

  

Muut sosiaali- ja terveysviraston virat täyttää ja työsopimussuhteisen henkilökunnan ottaa asiaomaisen henkilön esimiehen esimies. Esittelijänä toimii valittavan henkilön esimies.

 

Viranhaltijoiden ja muun henkilökunnan tehtävistä ja sijaisista määrää peruspalvelulautakunta toimintasäännössä sekä erillisillä päätöksillä.

 

9 §                Esittely, päätösvallan siirtäminen ja pidättäminen

 

Lautakunnan ratkaistavat asiat päätetään peruspalvelujohtajan ja palvelutuotantojohtajan esittelystä. Jaostoissa esittelijöinä toimivat peruspalvelujohtajan lisäksi palvelutuotantojohtaja, palvelujohtajat ja tulosaluejohtajat toimintasäännössä tarkemmin määrätyllä tavalla.

 

Yleisjaoston kokouksissa ruotsinkielisiä palveluja koskevat asiat esittelee niiden koordinoinnista vastaava viranhaltija.

 

Peruspalvelujohtaja, palvelutuotantojohtaja, palvelujohtaja ja tulosaluejohtaja voivat siirtää heille kuuluvaa toimivaltaa alaiselleen viranhaltijalle.

 

Peruspalvelujohtaja, palvelutuotantojohtaja, palvelujohtaja ja tulosaluejohtaja voivat ottaa itse ratkaistavakseen alaisensa viranhaltijan toimivaltaan kuuluvan muun kuin yksilön sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevan asian ennen päätöksen tekemistä.

 

Peruspalvelujohtajalla on oikeus ottaa esiteltäväkseen lautakunnassa asia, joka kuuluu muun viranhaltijan esiteltäviin asioihin. Tätä oikeutta Peruspalvelujohtajalla ei kuitenkaan ole yksilön sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevassa asiassa.

 

Asianomainen esittelijä voi saattaa viranhaltijan ratkaisuvaltaan kuuluvan asian peruspalvelulautakuntaa tai sen jaostoon ensi asteena päätettäväksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää. Asiaa ei kuitenkaan voi saattaa lautakunnan tai jaoston päätettäväksi, mikäli asiasta päättäminen kuuluu lastensuojelulain 13 §:ssä tarkoitetun lastensuojelutoimenpiteistä päättävän viranhaltijan toimivaltaan.

 

10 §              Erityisiä määräyksiä

 

1) Hoito terveysvaaran perusteella päihdehuoltolain nojalla:

 

Terveyskeskuksen vastaava lääkäri tai hänen estyneenä ollessaan joku terveyskeskuksen ylilääkäreistä tai lääkäripäivystyksen päivystävä lääkäri voivat toisen lääkärin antaman lääkärinlausunnon nojalla määrätä henkilön tahdostaan riippumatta hoitoon terveysvaaran vuoksi päihdehuoltolain mukaisesti.

 

2) Sosiaalihuollon päätösten tekeminen:

 

Sosiaalityön palveluiden tulosaluejohtaja toimii lastensuojelulain 13 §:n mukaisena johtavana viranhaltijana.

 

Omalla tehtäväalueellaan lautakunnan alaisilla viranhaltijoilla on oikeus tehdä toimintasäännössä tai lautakunnan erillisillä päätöksillä heille annettujen tehtävien edellyttämiä yksilön sosiaalihuoltoa koskevia päätöksiä.

 

Viranhaltija, jonka ratkaistavana yksilön sosiaalihuoltoa koskeva asia on, voi kuitenkin perustellusta syystä saattaa asian peruspalvelulautakunnan tai sen yksilöasioiden jaoston käsiteltäväksi 9 §:ssä mainituin rajoituksin.

 

11 §              Voimaantulo

 

Tämä johtosääntö tulee voimaan 1.8.2010.