Liite 1 § 87

 

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 29.4.2010:

 

Kaupunginvaltuusto on 14.12.2009 § 280 päättänyt, että varhaiskasvatus siirretään 1.8.2010 alkaen sosiaali- ja terveystoimen alaisuudesta opetustoimen hallinnon alaisuuteen. Varhaiskasvatuksen siirtyminen opetustoimeen edellyttää opetustoimen johtosäännön muuttamista. Sosiaali- ja terveystoimi on puolestaan ilmoittanut, että varhaiskasvatuksen siirtymisestä ei aiheudu tarvetta muuttaa peruspalvelulautakunnan johtosääntöä.

 

Opetuslautakunta teki 31.3.2010 § 70 esityksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle opetustoimen johtosäännön muuttamisesta 1.8.2010 alkaen. Opetuslautakunnan esitys piti sisällään varhaiskasvatuksen siirtymisestä aiheutuvien johtosääntömuutosten lisäksi muitakin muutoksia opetustoimen johtosääntöön.

 

Kaupunginhallitus käsitteli opetustoimen johtosäännön muuttamista koskevaa asiaa kokouksessaan 12.4.2010 § 220 kohdalla. Kaupunginhallitus päätti palauttaa esityksen uudelleen valmisteltavaksi siten,

että 1.8.2010 voimaantulevaan johtosääntöön tehdään vain ne muutokset, jotka ovat tarpeen varhaiskasvatuksen siirtyessä opetustoimeen ja

että palvelujohtajan vakanssi otetaan huomioon johtosäännössä.

 

Kaupunginhallituksen ohjeistuksen mukaisesti on valmisteltu 1.8.2010 voimaantulevat muutokset opetustoimen johtosääntöön. Seuraavassa on pykälittäin käyty läpi johtosääntöön tehtävät muutokset siten, että lisäykset on kursivoituina ja poistettavat kohdat yliviivattuina.

 

1 § Toimiala

 

Toimialaa koskevan pykälän ensimmäisestä momentista tulee poistaa viittaus ruotsinkieliseen esiopetukseen ja lisätä tilalle varhaiskasvatus. Seuraavasta kappaleesta ilmenevät johtosäännön 1 §:n 1 momenttiin tehtävät muutokset:

 

”Opetuslautakunta huolehtii opetustoimen, johon kuuluvat ruotsinkielinen esiopetus varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus sekä Turun suomenkielinen työväenopisto ja Åbo svenska arbetarinstitut -niminen työväenopisto, järjestämisestä ja kehittämisestä. Opetustoimen järjestämisessä noudatetaan muualla säädetyn tai määrätyn lisäksi tämän johtosäännön määräyksiä.”

 

4 § Opetuslautakunnan toimivalta

 

Toimivaltaa koskevan pykälän 1. kohtaan tulee lisätä viittaus päivähoitolakiin. Seuraavasta kappaleesta ilmenee johtosäännön 4 §:n 1 kohtaan tehtävä lisäys:

 

”1. huolehtii toimialallaan päivähoitolain, perusopetuslain ja lukiolain ja niiden nojalla annettujen asetusten, vapaasta sivistystyöstä annetun lain ja asetuksen sekä muiden opetustointa koskevien säädösten mukaan kunnalle kuuluvista tehtävistä, ellei toimivaltaa tällä johtosäännöllä ole annettu jaostoille tai johtokunnille, lukuun ottamatta perusopetusta antavien koulujen ja lukioiden perustamista ja lakkauttamista.”

 

6 § Toimivallan siirtäminen

 

Toimivallan siirtämistä koskevan pykälän toisesta momentista tulee poistaa viittaus osastopäälliköihin, koska osastopäälliköiden virkoja opetustoimessa ei enää ole. Viranhaltijoiden listaan, jotka voivat siirtää päätösvaltaansa edelleen tulee puolestaan lisätä palvelujohtaja. Seuraavasta kappaleesta ilmenevät johtosäännön 6 §:n 2 momenttiin tehtävät muutokset:

 

”Suomenkielisen opetustoimen johtaja, ruotsinkielisen opetustoimen johtaja, tulosalueiden johtajat sekä osastopäälliköt palvelujohtaja voivat siirtää heille määrättyä päätösvaltaa alaiselleen henkilökunnalle.”

 

27 § Tulosalueet

 

Tulosalueita koskevaan pykälään tulee uudeksi tulosalueeksi lisätä varhaiskasvatuksen tulosalue. Seuraavasta kappaleesta ilmenee johtosäännön 27 §:ään tehtävä muutos:

 

”Opetuslautakunnan tulosalueina ovat opetuspalvelukeskus, varhaiskasvatus, perusopetus, lukio- ja aikuiskoulutus sekä ruotsinkielinen opetus. Tulosalueen johtajan tehtäviä hoitaa lautakunnan tulosalueen johtajan virkaan ottama viranhaltija tai lautakunnan määräämä muu viranhaltija. Opetuslautakunta määrää tulosalueiden johtajien tehtävät.”

 

28 § Toimintasäännöt

 

Toimintasääntöjä koskevaan pykälään tulee lisätä maininta siitä, että opetuslautakunta määrää myös päivähoitoyksiköiden tehtävistä ja organisaatiosta. Seuraavasta kappaleesta ilmenee johtosäännön 28 §:ään tehtävä muutos:

 

”Opetuslautakunta määrää opetuspalvelukeskuksen, varhaiskasvatusyksiköiden, perusopetusta antavien koulujen ja lukioiden sekä alaistensa työväenopistojen tehtävistä ja organisaatiosta toimintasäännöllä siltä osin kuin niistä ei ole määrätty johtosäännöllä tai kaupunginhallitus ei ole siitä määrännyt.”

 

36 § Voimaantulo

 

Edellä kerrotut johtosääntömuutoksen tulevat voimaan varhaiskasvatuksen siirtyessä opetustoimen hallinnolliseen alaisuuteen 1.8.2010.

 

Kaupunginhallitus on 27.4.2010 § 264 kohdalla päättänyt, että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana opetustoimi perustetaan 1.5.2010 lukien palvelujohtajan virka ja että virka laitetaan julkisesti haettavaksi. Palvelujohtajan viran perustaminen liittyy varhaiskasvatuksen siirtymiseen opetustoimen hallinnon alaisuuteen 1.8.2010.

 

Palvelujohtajan viran täyttämisen osalta ei ole olemassa selkeää säännöstä siitä, mikä taho on toimivaltainen viran täyttämään. Johtosäännön voimaantuloa koskevaan pykälään tuleekin ottaa siirtymäsäännös, jossa selkeästi ilmaistaan, että kaupunginhallitus on toimivaltainen täyttämään palvelujohtajan viran. Johtosäännön 36 §:ään tulee lisätä seuraava siirtymäsäännös:

”Kaupunginvaltuuston xx.xx.2010 päättämät johtosääntömuutoksen tulevat voimaan 1.8.2010 lukien kuitenkin siten, että kaupunginhallitus voi täyttää 27.4.2010 § 264 kohdalla perustamansa palvelujohtajan viran jo ennen johtosääntömuutosten voimaantuloa.”

 

Oheismateriaali 1              Opetustoimen voimassaoleva johtosääntö

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa edellä mainittujen muutosten tekemistä opetustoimen johtosääntöön.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

 

Kaupunginvaltuusto päättää,

 

että kaupunginvaltuuston 23.10.2006 § 202 kohdalla hyväksymän opetustoimen johtosäännön 1 §:n 1 momentti, 4 §:n 1. kohta, 6 §:n 2 momentti, 27 §, 28 § ja 36 § muutetaan seuraavansisältöisiksi:

 

1 §:n 1 momentti

 

Opetuslautakunta huolehtii opetustoimen, johon kuuluvat varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus sekä Turun suomenkielinen työväenopisto ja Åbo svenska arbetarinstitut -niminen työväenopisto, järjestämisestä ja kehittämisestä. Opetustoimen järjestämisessä noudatetaan muualla säädetyn tai määrätyn lisäksi tämän johtosäännön määräyksiä.

 

4 §:n 1. kohta

 

1. huolehtii toimialallaan päivähoitolain, perusopetuslain ja lukiolain ja niiden nojalla annettujen asetusten, vapaasta sivistystyöstä annetun lain ja asetuksen sekä muiden opetustointa koskevien säädösten mukaan kunnalle kuuluvista tehtävistä, ellei toimivaltaa tällä johtosäännöllä ole annettu jaostoille tai johtokunnille, lukuun ottamatta perusopetusta antavien koulujen ja lukioiden perustamista ja lakkauttamista.

 

6 §:n 2 momentti

 

Suomenkielisen opetustoimen johtaja, ruotsinkielisen opetustoimen johtaja, tulosalueiden johtajat sekä palvelujohtaja voivat siirtää heille määrättyä päätösvaltaa alaiselleen henkilökunnalle.

 

27 §

 

Opetuslautakunnan tulosalueina ovat opetuspalvelukeskus, varhaiskasvatus, perusopetus, lukio- ja aikuiskoulutus sekä ruotsinkielinen opetus. Tulosalueen johtajan tehtäviä hoitaa lautakunnan tulosalueen johtajan virkaan ottama viranhaltija tai lautakunnan määräämä muu viranhaltija. Opetuslautakunta määrää tulosalueiden johtajien tehtävät.

 

28 §

 

Opetuslautakunta määrää opetuspalvelukeskuksen, varhaiskasvatusyksiköiden, perusopetusta antavien koulujen ja lukioiden sekä alaistensa työväenopistojen tehtävistä ja organisaatiosta toimintasäännöllä siltä osin kuin niistä ei ole määrätty johtosäännöllä tai kaupunginhallitus ei ole siitä määrännyt.

 

36 § (siirtymäsäännös)

 

Kaupunginvaltuuston xx.xx.2010 päättämät johtosääntömuutoksen tulevat voimaan 1.8.2010 lukien kuitenkin siten, että kaupunginhallitus voi täyttää 27.4.2010 § 264 kohdalla perustamansa palvelujohtajan viran jo ennen johtosääntömuutosten voimaantuloa.