Liite 1 § 60

 

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 19.3.2010:

 

Kaupunginhallitus päätti 1.2.2010 § 85, että apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi pidätetään virantoimituksesta välittömästi toistaiseksi kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 47 §:n 3. momentin nojalla. Päätös ei ole lainvoimainen. Hirvilammi on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka kaupunginhallitus hylkäsi 15.3.2010 kokouksessa. Päätöstä koskeva muutoksenhakuaika on käynnissä.

 

Apulaiskaupunginjohtajan virkatehtävistä vastaa Hirvilammin varahenkilö Maija Kyttä (Kh 12.1.2009 § 11).  Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi puolestaan toimii edellä mainitun päätöksen mukaisesti apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen varahenkilönä. Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Osaamis- ja elinkeinotoimen toimialan apulaiskaupunginjohtajan tehtävien hoitamisesta virantoimituksesta pidättämisen aikana pitää tehdä päätös, mikäli tehtävää ei hoideta varahenkilöjärjestelyn puitteissa. Opetustoimessa käynnissä olevien merkittävien rakennemuutosten johtaminen ja täytäntöönpano edellyttävät välttämättä apulaiskaupunginjohtajan tehtävän hoidon muutoin kuin varamaisjärjestelyllä.

 

Osaamis- ja elinkeinotointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan määräaikainen virkasuhde päättyy 31.12.2012. Tero Hirvilammin virasta pidättämispäätös ulottuu enintään tähän päivämäärään asti.

 

Apulaiskaupunginjohtajien toimialajaosta on päätetty Turun kaupungin keskushallinnon toimintasäännössä. Toimintasäännön 5 §:n mukaan osaamis- ja elinkeinotointa johtavalle apulaiskaupunginjohtajalle kuuluvat asiat, jotka koskevat

 

- perusopetusta

 

- lukio-opetusta

 

- ammattiopetusta

 

- ammattikorkeakoulutusta

 

- elinkeinotoimintaa.

 

Toimialaan kuuluvat seuraavat toimielimet ja yksiköt:

 

-  opetuslautakunta

 

-  ammattiopetuslautakunta

 

-  ammattikorkeakoulun hallitus

 

-  Turun seudun kehittämiskeskus.

 

Kaupungin johdon tehtävänjako on tarkoituksenmukaista muuttaa virantoimituksesta pidättämisen ajaksi. Edellä olevaa toimialajakoa tulisi muuttaa siten, että elinkeinotoiminta siirretään kaupunginjohtajan tehtäviin ja samalla Turun Seudun kehittämiskeskus siirtyy kaupunginjohtajan alaisuuteen. Muutokset toimialajakoon voidaan tehdä määräajaksi kaupunginhallituksen päätöksellä.

 

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 3 §:n mukaan viranhaltija voidaan ottaa määräajaksi vain viranhaltijan omasta pyynnöstä tai jos määräajaksi ottamisesta on erikseen säädetty taikka tehtävän luonne, sijaisuus, avoinna olevaan virkasuhteeseen kuuluvien tehtävien hoidon järjestäminen tai muu näihin rinnastettava kunnan toimintaan liittyvä määräaikaista virkasuhdetta edellyttävä seikka sitä vaatii. Määräajan päättyminen voi olla sidottu myös tulevaisuudessa olevaan tapahtumaan, jonka tapahtuman ajankohtaa ei tiedetä päätöshetkellä. 

 

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n pääsäännön mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Pykälän 3 momentin mukaan virkasuhteeseen voidaan ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on sijaiseksi tai avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi . Hirvilammen ollessa pidätettynä virasta, voidaan hänen virkaansa ottaa sijainen määräajaksi ilman julkista hakumenettelyä. Sijaisuuden tilapäisestä luonteesta johtuen julkinen hakumenettely ei ole tarkoituksenmukainen.

 

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 49 §:n mukaan virantoimituksesta pidättämisestä päättäneen toimielimen tulee seurata virantoimituksesta pidättämisen perusteita ja tarvittaessa olosuhteiden muututtua tehdä asiasta uusi päätös. Virantoimituksesta pidättämisen jatkaminen tulee ottaa viipymättä ratkaistavaksi viranhaltijan sitä vaatiessa. Näin ollen virantoimituksesta pidättämisen määräaikaisuus ja mahdollinen tilapäisyys tulee ottaa huomioon sijaista otettaessa. Sijainen voidaan täten ottaa määräajaksi, joka on määritettävä siten, että se päättyy, mikäli Hirvilammi palaa hoitamaan virkaansa kuitenkin viimeistään vuoden 2012 loppuun, jolloin Hirvilammen määräaikainen virkasuhde päättyy. Viran täyttää kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kaupunginvaltuusto.

 

Kaupunginhallituksen johtosäännön 13 § mukaan kelpoinen apulaiskaupunginjohtajan virkaan on henkilö, joka koulutuksensa tai käytännössä saavutetun kokemuksensa perusteella on katsottava tehtävään päteväksi. Lisäksi kielitaitosääntö edellyttää johtavilta viranhaltijoita ruotsinkielen hyvää kirjallista ja suullista taitoa. Virkaan valittavan tulee antaa suostumuksensa määräaikaisen järjestelyyn ja siihen, että tehtävän toimenkuvaa voidaan muuttaa edellä kuvatulla tavalla.  

 

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 22.3.2010:

 

Esitän, että kaupunginhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että osaamis- ja elinkeinotointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan viran määräaikaiseksi sijaiseksi otetaan 1.5.2010 lukien suostumuksensa mukaisesti FM Ari Korhonen. Korhonen on sopiva virkaan sekä täyttää kelpoisuusvaatimukset ja kielitaitosäännön vaatimukset.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus on tehty äänin 10 – 3 vähemmistön ehdottaessa seuraavaa:

 

”Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että osaamis- ja elinkeinotointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan viralta pidättämisen aikana elinkeinoasiat hoitaa kaupunginjohtaja oman toimensa ohella ja muut asiat suomenkielisen opetustoimen johtaja oman toimensa ohella. Järjestely päättyy, jos nykyinen osaamis- ja elinkeinotointa johtava apulaiskaupunginjohtaja palaa hoitamaan virkaansa tai hänen virkasuhteensa päättyy, tällä päätöksellä kuitenkin viimeistään 31.12.2010.”

 

Puheenjohtaja totesi, että Hihnalan kokouksessa tekemä esitys on voimassa olevien johtosääntöjen vastainen eikä olisi siten suoraan täytäntöönpantavissa, jos se tulisi valtuuston päätökseksi. Ehdotus otettiin kuitenkin kaupunginhallituksen käsittelyyn, koska sen tulkittiin olevan periaatekannanotto, jonka perusteella käynnistettäisiin ehdotuksen edellyttämä valmistelu, mikäli ehdotus tulisi valtuuston päätökseksi.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää ottaa FM Ari Korhosen osaamis- ja elinkeinotointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan viran määräaikaiseksi sijaiseksi 1.5.2010 lukien. Määräaika päättyy, jos viran nykyinen haltija palaa hoitamaan virkaansa tai hänen virkasuhteensa päättyy, tällä päätöksellä kuitenkin viimeistään 31.12.2012.