Liite 1 § 11

 

Asemakaavatoimisto/Laurent Druey 30.11.2009/561-09:

 

Asemakaavatoimisto on laatinut yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Tarmo Mustosen kanssa 19.8.2009 päivätyn ja 23.11.2009 lausuntojen johdosta muutetun asemakaavaehdotuksen otsikossa mainitulle n. 13 hehtaarin suuruiselle alueelle Mälikkälässä. Suunnittelualuetta rajaavat metsä- ja peltoalueet Turussa ja Raisiossa. Alue rajautuu kaakossa asemakaavoitettuun Nättinummen pientaloalueeseen. Alue on Turun kaupungin omistama. Sijaintikartta on esitetty kaavakartan yhteydessä.

 

Aloitteet

Asemakaava laaditaan Turun kaupungin aloitteesta.

 

Nykytilanne

Kaava-alue on pääosin tasaista peltoa. Peltoalueen itäosassa virtaa Kuninkoja. Alueen kaakkoisreunassa sijaitsee peltotie. Alueella ei ole asutusta.

 

Kaavatilanne

Kaava-alue on kokonaan asemakaavoittamatonta.

 

Kaavan laadinta perustuu Turun yleiskaavaan vuodelle 2020 (vahv. YM 28.7.2001) ja Kuninkojan osayleiskaavaluonnokseen (Ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksynyt 18.12.2007 § 861).

 

Kuninkojan alueelle on laadittu ylikunnallinen osayleiskaavaluonnos yhdessä Raision kanssa (Kuninkojan osayleiskaava, Arkkitehtitoimisto Tarmo Mustonen Oy 2007), jossa Turun puoleinen alue on osoitettu pääosin pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi. Kuninkojan ympäristö on merkitty virkistysalueeksi.

 

Turun yleiskaavassa 2020 alue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi. Kuninkoja ympäristöineen on merkitty kulttuurihistoriallisesti, kaupunkikuvallisesti, maisemallisesti tai luonnonarvoiltaan arvokkaaksi alueen osaksi. Alueen eteläpuolelle on merkitty lounais-koillissuuntainen pääviheryhteys Ruissalosta Pomponrahkaan.

 

Tavoitteet

Kaava-alueelle on tavoitteena sijoittaa uutta asumista pääasiassa pientaloihin Turun yleiskaavan 2020 ja Kuninkojan osayleiskaavaluonnoksen mukaisesti. Rakentamisen kokonaismäärälle ei ole asetettu ennakkotavoitetta, vaan se määräytyy suunnittelun edetessä. Lähtökohtana on, että alueelle pitää edelleenkin jäädä vapaa-alueita asukkaiden virkistyskäyttöön.

 

Liikenteellisesti alue liittyy Raision kaupungin Etelä-Kuninkoja 2 asemakaava-alueen katuverkkoon.

 

Loppuosaa Raision puolen peltoaukeasta on kaavoitettu liikerakentamiskäyttöön.

 

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutteinen suunnittelu

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on julkaistu 7.11.2008.

Asemakaavahanke on käsitelty aloituskokouksessa 15.12.2008.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on hyväksynyt asemakaavaluonnoksen 10.2.2009.

 

Asemakaava on ollut nähtävillä 7.9. – 6.10.2009 ja siitä on pyydetty lausunnot 2.10.2009 mennessä.

 

Mielipiteet

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman johdosta Runosmäkiseura ry on ilmoittanut, ettei sillä ole huomautettavaa asemakaavan valmisteluun ja ilmoitettuihin tavoitteisiin. Muita mielipiteitä ei ole esitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelman johdosta.

 

Aloituskokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia asioita:

 

- Kunnallisteknisessä suunnittelussa on huomioitava pumppaamon paikka ja alueelle johtavan tieyhteyden tarkka sijainti. Yhteistyö näiltä osin Raision kanssa on tärkeää.

- Pintavesien poistuminen on otettava huomioon jo kaavan luonnosvaiheessa.

- Kaavassa on syytä määrätä katujen ja rakennusten alin korkeustaso.

 

Lausunnot

Lounais-Suomen ympäristökeskus: Tulva-altaalle –ta varattu alue näyttää korkeussuhteet huomioon ottaen lähinnä teoreettiselta. Ehdotus jättää epäselväksi onko asemakaavan toteutuksen edellytyksenä hallitun tulva-altaan rakentaminen. Kaavaa on vielä tarpeen täsmentää altaan osalta sekä tarvittaessa arvioida sen rakentamisen ympäristövaikutukset mm. maisemaan ja luonnonoloihin.

 

Alavuuden takia on asuntoalueiden rakentamiskorkeudesta syytä antaa tarvittavat kaavamääräykset.

 

Määräys liikekorttelin suojaistutuksista saattaa olla tarpeellinen.

 

Raision kaupunki:Korttelin n:o 69 pohjoisosaan, aivan kuntarajalle, tulisi varata vähintään noin 5-10 metrin leveydeltä virkistysaluetta, jotta Raision asemakaavaan merkitty ulkoilureitti voisi toteutua.

 

Kaavakokonaisuuksien vaikutusten arviointi helpottuisi, jos kaava-asiakirjoihin sisältyisi tietoja tulevista asukasmääristä ja toteuttamisen ajankohdasta.

 

Turku Energia: Tulevaan asemakaavaan tulee merkitä alue sähkönjakelun muuntamolle.

 

Vesiliikelaitos: Alueen toteuttaminen edellyttää vesihuollon suunnittelua ja rakentamista.

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta: Ei ole huomauttamista asemakaavaehdotuksen johdosta.

 

Rakennusvalvontatoimisto: Korttelin 76 julkisivuverhousmateriaalit ja kortteleiden 73 ja 75 väritys tulee tarkentaa.

AP-korttelin kulman liittymiskielto ja ajoyhteydet autopaikoituksiin sekä leikkipaikkavaatimukset on määriteltävä asemakaavassa.

Korttelin 69 rakennusoikeutta ja tonttiliittymää tulee tarkentaa.

 

Joukkoliikennetoimisto: Alueen joukkoliikenne on ajateltu hoidettavan Rentukkapolkua ja Pensselikujaa pitkin Kuninkojantiellä oleville bussipysäkeille. Koska tämä kevytliikenneyhteys on ainoa yhteys Turun puolella oleville bussipysäkeille, kyseisen kevyen liikenteen väylän talvikunnossapitoa ei saa unohtaa.

 

Liikuntapalvelukeskus: Ehdotuksessa esitetään, että suunnittelualueen kaakkoiskulmassa liikuntapalvelukeskuksen ulkoilureitti, joka talvella kunnostetaan hiihtoladuksi, yhtyisi kevyen liikenteen väylään noin 75 metrin osalta. Tämä katkaisisi erittäin suositun hiihtoreitin käytön eritoten hiekoituksen vuoksi. Liikuntapalvelukeskus edellyttääkin, että kevyen liikenteen väylälle on haettava toinen, vaikkapa ulkoilureitille rinnakkainen linjaus, joka ei katkaise kaupungin parhaimpiin kuuluvaa hiihtolenkkiä näin kömpelösti.

 

Asemakaavatoimisto:

Lounais-Suomen ympäristökeskuksen lausunto: ”Kuninkojanparras”-nimisellä puistoalueella sijaitsevasta tulva-altaasta on neuvoteltu Vesiliikelaitoksen ja suunnittelutoimiston edustajien kanssa. Todettiin, että yksityiskohdat selvitetään valmisteilla olevan hulevesijärjestelmäsuunnitelman yhteydessä. Huomautus ei aiheuta toimenpiteitä asemakaavaan.

 

Kohtaan ”erinäisiä määräyksiä” on lisätty kaavamääräys:

”Asuinrakennusten alimman lattiatason tulee olla 0,5 m olemassa olevan maanpinnan yläpuolella”.

 

Liikekorttelin 78 lounaisrajalle on lisätty 5 m leveä, rajan pituinen alueen osa, jolle on istutettava puita ja pensaita.

 

Raision kaupungin lausunto: Todettiin, että Suoniityntien linjaus Raision kaupungin asemakaavassa yhtyy saumattomasti suunnittelualueen puoleiseen Suoniityntien katualueeseen. Huomautus ei anna aihetta muutokseen.

 

Asukasmäärät ja toteutusaikataulu täsmentyvät vasta asemakaavan saatua lainvoiman.

 

Turku Energian lausunto: Asemakaavaan on lisätty Kihokkipuiston alueelle, Luhtavillankadun varteen 10 x 5 m:n aluevaraus ET sähköjakelun muuntamoa varten.

 

Vesiliikelaitoksen lausunto: Ks. tulva-allasta koskeva vastine kohdassa ”Lounais-Suomen ympäristökeskuksen lausunto”.

 

Rakennusvalvontatoimiston lausunto: Kohtaan ”erinäisiä määräyksiä” on lisätty: ”Kortteleissa 73, 75 ja 76 tulee käyttää yhtenäistä harmaata vaakalautaverhousta.”

 

AP-korttelin 69 pohjoisreunaan, Suoniityntien varteen, on lisätty liittymiskielto.

 

Korttelin 69 rakennusoikeutta ja tonttiliittymää on tarkennettu.

 

Joukkoliikennetoimiston huomautus ei anna aihetta muutokseen

 

Liikuntapalvelukeskuksen lausunnossa edellytetty kevyen liikenteen väylän linjaus on huomioitu kaavakartassa.

 

Kohtaan ”erinäisiä määräyksiä” määritelmä ”harjakatto” on korvattu muodolla ”satulakatto”.

 

Selvitykset

Alueelle on laadittu seuraavat selvitykset:

- Kuninkojan virtaamaselvitys, Jaakko Pöyry Infra, Maa ja Vesi Oy 2003

- Kuninkojan virtaamaselvityksen päivitys, Jaakko Pöyry Infra, Maa ja Vesi Oy 2006

- Kuninkojan asemakaava-alueen luontoarvojen perusselvitys, Suomen Luontotieto Oy, Jyrki Matikainen (Oja) 2002

- Turun seudun liikennejärjestelmä, liikennejärjestelmäsuunnitelma 2000, 2000

- Turun ja Raision raja-alueen maankäytön tarkastelu Mälikkälässä, Kaavarunkosuunnitelma, Arkkitehtitoimisto Keskikastari & Mustonen Oy, 1999

- Etelä-Kuninkojan alueen toimivuustarkastelujen päivitys, Traficon Oy 2006

- Raision Kuninkojan kaava-alueen meluselvitys, Kon-Ins Konsultti-insinööri, Kari Vehmas Oy, 2006

- Turun kaupunkiseudun kaupan palveluverkkoselvitys 1997, Varsinais-Suomen liitto, Entrecon Oy 1997

- Turun kaupunkiseudun kaupan palveluverkkoselvitys 2006, Varsinais-Suomen liitto, Entrecon Oy 2006

- Raision Kuninkojan etelänhoikkaängelmien inventointi ja suunnitelma esiintymien siirtämiseksi uuteen kasvupaikkaan, Suomen Luontotieto Oy 2006

- Kuninkojan osayleiskaava, kehityskuvavaihtoehdot, kaupallisten vaikutusten arviointi Entrecon Oy, 2007

- Kuninkojan osayleiskaava, kehityskuvavaihtoehdot, liikenteellisten vaikutusten arviointi Ramboll Oy, 2007

- Hulevesiselvitys, Suunnittelutoimisto, 2008.

 

Asemakaavaehdotus

Koko kaava-alueen pinta-ala on n. 12 ha. Alueesta varataan n. 4 ha erillisten asuinpientalojen rakentamiselle, runsaan hehtaarin eli rivitaloille ja pieni osa liikerakennusten korttelialueeseen, joka liittyy laajempaan liikekortteliin Raision puolella. Kuninkojan molemmin puolin oleva peltoalue idässä ja alueen eteläosassa oleva metsäinen kumpare jäävät luonnonvaraisiksi virkistysalueiksi ja leikkialueeksi. Alueen yhteinen leikkipaikka sijoittuu alueen eteläreunaan, Korpisaranpuistoon.

 

AO -korttelialue on jaettu kahdeksaan kortteliin, joissa on yhteensä 40 tonttia. Tonttien pinta-ala on keskimäärin noin 950 m2. Jokaista tonttia kohti sallittu kerrosala on asuinrakennuksissa 250 k-m2 ja autotalli- ja talousrakennuksissa 60 k-m2. AO-kortteleissa on rakennusoikeutta yhteensä 12.400 k-m².

 

Alueelle voi sijoittua noin 200 asukasta.

 

Lisäksi määrätään yleisesti mm., että asuinrakennusten rakennettavasta kerrosalasta tulee sijoittaa vähintään 40 % toiseen kerrokseen, ja että enintään 10 % rakennusoikeudesta saadaan käyttää ympäristövaikutuksiltaan toimistotiloihin verrattavien työtilojen rakentamiseen.

 

Ajoyhteys alueelle on järjestetty Suoniityntien kautta Raision puolelta. Turun kaupungin puolella on asemakaavaan merkitty kevyen liikenteen yhteys Suopursun-/Rentukkakadulta Pensselikujalle.

 

Turun kaupungin julkiset palvelut:

 

Julkinen liikenne:

 

- Linjojen 19, 28 ja 190 päätepysäkit sijaitsevat noin 300 metrin päässä Kuninkojantien varrella.

 

Koulut:

 

- Lähin ala-asteen koulu, Hepokullan koulu, sijaitsee noin 2 kilometrin etäisyydellä alueesta, Teräsrautelan kaupunginosassa.

- Lähin yläasteen koulu ja lukio, Turun Lyseon koulu, sijaitsee noin 2,5 kilometrin etäisyydellä alueesta, Kiikussa, Runosmäen kaupunginosassa.

 

Päiväkodit:

 

- Noin 1,5 – 2 kilometrin etäisyydellä sijaitsee yhteensä neljä päiväkotia.

 

Terveysasemat:

 

- Noin 2,5 kilometrin etäisyydellä sijaitsee Runosmäen terveysasema sekä opetusterveysasema.

 

Kaavaehdotuksessa hulevesien poistoreitti on otettu huomioon Suopursunkadulta Kuninkojanlaaksoon johtavalla puistoväylällä. Raision puolella olevien laajojen liikerakennusten piha-alueista aiheutuvia sadevesiä varten on laaja varaus tulva-allasta varten (ta) virkistysalueella ”Kuninkojanparras”.

 

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 8.12.2009 esittänyt, että 19.8.2009 päivätty ja 23.11.2009 lausuntojen perusteella muutettu Mälikkälän kaupunginosan Kuninkojanlaakson alueelle laadittu asemakaavaehdotus hyväksytään.

 

Lautakunta on samalla päättänyt esittää, että asemakaavan yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot: (Mälikkälä) 77-70 tontit 1-4, (Mälikkälä) 77-71 tontit 1-4, (Mälikkälä) 77-72 tontit 1-5, (Mälikkälä) 77-73 tontit 1 -6, (Mälikkälä) 77-74 tontit 1-6, (Mälikkälä) 77-75 tontit 1-8, (Mälikkälä) 77-76 tontit 1-2 ja (Mälikkälä) 77-77 tontit 1-5.

 

Kuten edellä olevasta esittelytekstistä ilmenee, kaavaehdotus on ollut nähtävillä samanaikaisesti kun siitä on pyydetty lausunnot. Muistutuksia kaavaehdotuksesta ei ole jätetty.

 

Liite 2                                 Selostus

 

Liite 3                                 Kartta

 

Liite 4                                 Tilastolomake

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa asemakaava- ja tonttijakoehdotuksen hyväksymistä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan esittämässä jäljempänä olevassa kaupunginhallituksen ehdotuksessa tarkemmin yksilöidyssä muodossa.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä asemakaavatoimiston laatiman 19.8.2009 päivätyn ja 23.11.2009 lausuntojen perusteella muutetun Mälikkälän kaupunginosan korttelien 69-78 sekä katu-, virkistys- ja puistopolkualueiden asemakaavaehdotuksen.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että asemakaavan yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot: (Mälikkälä) 77-70 tontit 1-4, (Mälikkälä) 77-71 tontit 1-4, (Mälikkälä) 77-72 tontit 1-5, (Mälikkälä) 77-73 tontit 1 -6, (Mälikkälä) 77-74 tontit 1-6, (Mälikkälä) 77-75 tontit 1-8, (Mälikkälä) 77-76 tontit 1-2 ja (Mälikkälä) 77-77 tontit 1-5.