Liite 1 § 272

 

Asemakaavatoimisto/Marjatta Tamminen 19.10.2009/390-09:

 

”Asemakaavatoimisto lähettää oheisena otsikossa mainitulle alueelle 24.6.2009 laatimansa ja 15.10.2009 lausuntojen takia muutetun asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksen.

 

Lisäksi asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotusta on muutettu lausuntokierroksen aiheuttamien muutosten jälkeen anojan muuttuneiden suunnitelmien vuoksi.

 

Asemakaava- ja asemakaavanmuutoksen laadinta perustuu Ratahallintokeskuksen kunnossapitoyksikön anomukseen.

 

Asemakaavan/asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa Turku - Toijala radan nykyaikaistaminen.

 

Rautatiealuetta laajennetaan/levennetään, jotta radan parannuksen vaatimat nykyistä laajemmat, nykynormit täyttävät vastapenkereet saadaan sopimaan rautatiealueeksi varatulle alueelle. Suunnittelualueelle kaavoitetun nykyisin vielä rakentamattoman Mustasuontien se osa, joka on sijoitettu radan varteen, siirretään Tampereen valtatien varteen. Edellä mainittu toimenpide mahdollistaa yhtenäisen teollisuus/työpaikkakorttelin muodostamisen radan ja valtatien väliin, joka voi tarvittaessa hyödyntää toiminnassaan rautatietä. Mustasuontien sijainnin muuttaminen mahdollistaa Urusvuori-13. korttelin laajentamisen vähäisessä määrin nykyisen korttelin pohjois- ja itälaidoilla. Nykyinen Kärmekallio -niminen puisto liitetään Urusvuori-4. korttelin tonttiin 7. Asemakaavanmuutos mahdollistaa ajoneuvoliikenteen kulkuyhteyden rakentamisen korttelien Urusvuori-4 ja 14 välille Kärmekallionkadun alitse. Suunnittelualueen asemakaavamerkinnät ja -määräykset tarkistetaan ja nykyaikaistetaan.

 

Kaavan toteuttamisella on huomattava vaikutus kaavan laatimishetkellä pääosin rakentamattomaan maisemaan. Erityisesti Tampereen valtatien suunnalle näkyvästi sijaitsevan T-1 –korttelialueen tontinmuodostuksessa ja toteuttamisessa on edellytettävä huolellista kaupunkikuvallista harkintaa.

 

Kaavassa asia on huomioitu siten, että kulku T-1 –korttelialueen tonteille tapahtuu voimassa olevasta kaavasta poiketen Tampereen valtatien suunnasta Mustasuontien kautta. Siten tonttien pääjulkisivut ja tietynlainen edustuspuoli saadaan suunnattua näkyvimpään suuntaan. Nykykaavassa valtatien suuntaan on pääasiassa tonttien kaupunkikuvallisesti aina niin vaikeasti hallittavia takapihoja.

 

Ilmoitus kaavanmuutoksen vireilletulosta sisältäen osallistumis- ja arviointisuunnitelman on lähetetty kirjeitse osallisille 15.8.2007. Tuolloin kaava-alue oli kooltaan vajaan 8 ha suuruinen ja käsitti ainoastaan nykyisen rakentamattoman Urusvuori-15. korttelin, rautatiealueen, puistoalueita ja erityisalueen osan. Kaava oli tuolloin tarkoitus valmistella vaikutuksiltaan vähäisenä kaavana.

 

Nyttemmin kaava-aluetta on laajennettu runsaan 26 ha suuruiseksi ja asemakaava/asemakaavanmuutos valmistellaan vaikutuksiltaan merkittävänä ilman luonnoskäsittelyä. Laajennetun kaavan vireillä olosta on ilmoitettu kirjeellä 14.4.2009 ainoastaan ulkopaikkakuntalaisille osallisille, muille osallisille muutoksen vireilläolosta on tiedotettu vuoden 2009 kaavoituskatsauksessa. Lisäksi asemakaava/asemakaavanmuutos on kuulutettu 8.8.2009 vireille tulleeksi.

 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on tullut muutamia mielipiteitä, osa mielipiteistä on jätetty kaavan aiemmasta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

 

Turku Energia Sähköverkot Oy on 12.9.2007 jättänyt osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta mielipiteensä ja karttaliitteen, johon on merkinnyt omistamansa johdot ja esittää, että johtoalueet merkitään asemakaavaan.

 

Asemakaavatoimisto:

Kaavakarttaan on merkitty johtoalueet, jotka sijaitsevat asemakaavan/asemakaavanmuutoksen mukaisilla korttelialueilla. Osalle korttelialueilla sijaitsevista johdoista on perustettu rasite. Nykyisin kaavoihin ei ole tapana merkitä johtoalueita, jotka sijaitsevat ns. yleisillä alueilla esim. katu-, puisto-, rautatie- yms. alueilla. Tilan 853-507:3:44 alueella Turku Energia Sähköverkot Oy:n 110 kV sähkönsiirtojohdon kulmapylväs sijaitsee radan itälaidan vastapengeralueella ja näin ollen ”sähkönsiirtoalue” sijaitsee rautatiealueella, alueelle on jo perustettu rasite. Mahdollisista johtosiirroista ja siirtokustannuksista Ratahallintokeskuksen on neuvoteltava Turku Energia Sähköverkot Oy:n kanssa.

 

Ympäristönsuojelutoimisto toteaa mielipiteinään mm. seuraavaa, sähköposti 10.9.2007:

 

”Radan levennystöiden osalta huomautettavaa luonnonsuojelunäkökulmasta ei ole. Mutta mitä on suunnitteilla radan kummallakin puolella oleville muille alueille? Erityisesti Piipanojan varsi on herkkää aluetta ja jonkinasteinen luontoselvitys tarvitaan. Onko sellainen teetetty?”

 

”Tietokannassamme ei ole mainintaa mahdollisista pilaantuneista maa-alueista asemakaavamuutosalueella "Rata Sammakko". Kaavamuutoksen kuvauksessa mainitaan lumenkaatoalue. Meillä ei ole tietoa, että aluetta olisi käytetty em. tarkoitukseen. Mikäli siellä on sijainnut tai sijaitsee sellainen, tulee varautua hiekoitushiekan poistoon mahdollisen maanrakentamisen yhteydessä?”

 

Asemakaavatoimisto:

Asemakaava/asemakaavanmuutosalueella Urusvuoren kaupunginosassa ei ole tehty luontoselvityksiä. Saramäen kaupunginosan puolella luontoselvityksiä on tehty muutamia, joista yksi luontoselvitys (WebMap 8532008) on rajattu siten, että kaava-alueesta rautatiealueen itälaita on luontoselvitysaluetta.

 

Asemakaavatoimisto ei pidä tarkoituksenmukaisena luontoselvityksen tekemistä kaava-alueella Urusvuoren kaupunginosassa koska alue on jo kaavoitettu pohjoisosan maarekisteritiloilla sijaitsevaa omakotialuetta (6 pientilaa) lukuun ottamatta ja rakentaminen nykyisen kaavan mukaan on mahdollista, muilta osin kaava on nykyisen voimassa olevan asemakaavan kaltainen.

 

Lisäksi Liikuntapalvelukeskus on ilmoittanut sähköpostilla 23.6.2009, ettei sillä ole huomautettavaa kaavasta.

 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ei ole jätetty muita mielipiteitä.

 

Lausuntopyyntö lähetettiin Kiinteistöliikelaitokselle, rakennusvalvontatoimistolle, Vesiliikelaitokselle, Turku Energia Sähköverkot Oy:lle ja Turku Energialle (kaukolämpö ja kaukokylmä), ympäristönsuojelutoimistolle, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselle ja Ratahallintokeskukselle.

Asemakaavasta/-muutoksesta ovat antaneet lausuntonsa Kiinteistöliikelaitos, rakennusvalvontatoimisto, Vesiliikelaitos, Turku Energia Sähköverkot Oy.

 

Lausunnot

 

Turku Energia Sähköverkot Oy toteaa lausunnossaan, että:

 

”Asemakaavan T1-alueella tarvitaan useita muuntamopaikkoja, joiden sijaintipaikat määrittää tuleva teollisuusalueen rakentaminen. Asemakaavaan tulee merkitä mahdollisiksi muuntamopaikka-alueiksi Mustasuontien itäreuna, jossa sallitaan ajoneuvoliittymät. Tulevaan asemakaavaan tulee merkitä: Sähkönjakelun muuntamopaikka-alue, leveydeltään viisi metriä.

 

Asemakaavan T2- ja EV -alueella tarvitaan muuntamopaikat. Tulevaan ase- makaavaan tulee merkitä: Sähkönjakelun muuntamo, ET -alueena 5 m x 10 m.”

 

Vesiliikelaitos toteaa lausunnossaan, että:

 

”Asemakaava, asemakaavanmuutos ja tonttijako/ tonttijaonmuutosehdotuksessa tulee huomioida, että alueella sijaitsee Turun vesiliikelaitoksen jätevesi- ja vesijohtoverkostoa.

 

Mikäli Turun vesiliikelaitoksen verkostoja joudutaan asemakaava, asemakaavanmuutos ja tonttijako/ tonttijaonmuutoksen takia siirtämään, maksaa siirrosta aiheutuneet kustannukset kokonaisuudessaan siirtoa haluava taho. Ennen verkostojen siirtoa on suunnitelmat esitettävä hyväksyttäväksi Turun vesiliikelaitokselle.

 

Turun vesilaitoksen verkostojen päälle tai välittömään läheisyyteen ei saa sijoittaa minkäänlaisia rakennuksia, rakennelmia, laitteita tai puita, jotka voivat vaikeuttaa verkostojen kunnossapitoa tai jopa estää sen kokonaan.

 

Turun vesiliikelaitoksen verkostot tulee merkitä kaavakarttaan asianmukaisin merkinnöin.”

 

Muilla lausunnonantajilla ei ole huomautettavaa muutoksen johdosta.

 

Asemakaavatoimisto:

Vesiliikelaitoksen lausunnossa esitettyä johtojen käyttötarkoitusmerkintää ei nykyisin käytetä kaavassa, mikäli johtoalueella sijaitsee eri tarkoituksia palvelevia johtoja. Eri johtotyyppien merkitseminen samalle johtoalueelle ei ole tarkoituksenmukaista sillä jokaisella johdolla on eri kirjainsymboli. Kaavaan merkitylle ”johtoa/maanalaista johtoa varten varatulle alueen osalle” on mahdollista sijoittaa eri tarkoituksiin käytettäviä johtoja ja kaapeleita.

 

Asemakaavaa/asemakaavanmuutosta laadittaessa on asemakaavakarttaan merkitty ”johtoalue” asianmukaisin kaavamerkinnöin kuten asemakaavatoimistolla on tapana. Kartan tekstiosassa on asemakaavamääräys: ”Maanalaista johtoa varten varattu alueen osa”.

 

Asemakaavatoimiston käytössä olevan tiedon mukaan Vesiliikelaitoksen lausunnossa mainitut Turun vesiliikelaitoksen johtoverkostot sijaitsevat vain vähäisiltä osin asemakaavakarttaan merkityllä ”johtoalueella”. Pääosin em. johdot sijaitsevat tulevalla rautatiealueella. Lisäksi rautatiealueeksi merkityllä alueella sijaitsee muidenkin tahojen omistamia johtoja/kaapeleita.

 

Mahdollisista johtojen siirroista Ratahallintokeskuksen on neuvoteltava johdot omistavien tahojen kanssa. Johtojen siirtokustannuksista vastaa kokonaisuudessaan siirtoa haluava taho.

 

Turku Energia Sähköverkot Oy:n lausunnon perusteella asemakaavakarttaan on lisätty 5 x 10 m suuruinen muuntamoalue Urusvuori-4. korttelin länsilaidalla sijaitsevan istutusalueen eteläosaan ja Mustasuonpiennar -nimisel- le suojaviheralueelle, Mustasuontien länsilaidan läheisyyteen. Muuntamoalueet on varustettu tekstillä muu. Kartan määräysosaan on lisätty myös asemakaavamääräys: ”Rakennusala, jolle saa sijoittaa enintään 50 k-m2 suuruisen muuntamorakennuksen.”

 

Lisäksi Urusvuori-14. korttelin länsilaita on merkitty muuntamoalueeksi tilan Mustasuo 458:1:111 eteläosasta ”johtoalueen” etelälaidalle sekä ”johtoalueen” pohjoislaidalta Urusvuori-14. korttelin pohjoisrajalle. Muuntamoalueet on varustettu tekstillä muu-1. Kartan määräysosaan on lisätty myös asemakaavamääräys: ”Rakennusala, jolle saa sijoittaa Urusvuori-14 korttelin tarvitseman määrän enintään 50 k-m2 suuruisia muuntamorakennuksia.”

 

Lisäksi asemakaava/-muutosehdotusta on muutettu lausuntokierroksen aiheuttamien muutosten jälkeen anojan muuttuneiden suunnitelmien vuoksi.”

 

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 27.10.2009 esittänyt, että 24.6.2009 päivätty ja 15.10.2009 lausuntojen perusteella muutettu Lentokentän kaupunginosan eräille liikenne- ja eritasoristeysalueille; Saramäen kaupunginosan eräille katu-, virkistys- ja erityisalueille; Urusvuoren kaupunginosan korttelin 4 tontille 7, kortteleille 13, 14 ja 15 sekä eräille katu-, rautatie-, virkistys-, alikulku-, suojaviher- ja erityisalueille laadittu asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus hyväksytään.

 

Lautakunta on lisäksi päättänyt esittää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/tonttijaonmuutos: (Urusvuori) 88-13 tontti 2.

 

Kortteleille Urusvuori-4 ja -14 on laadittava erillinen tonttijako/tonttijaonmuutos.

 

Ehdotus on ollut säädetyssä järjestyksessä julkisesti nähtävänä 2.11. – 1.12.2009 kenenkään tekemättä ehdotusta vastaan muistutusta.

 

Liite 2                                 Selostus

 

Liite 3                                 Tilastolomake

 

Kartta on jaettu erillisenä.

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa asemakaava/asemakaavanmuutosehdotuksen hyväksymistä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan esittämässä jäljempänä olevassa kaupunginhallituksen ehdotuksessa tarkemmin yksilöidyssä muodossa.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä asemakaavatoimiston laatiman 24.6.2009 päivätyn ja 15.10.2009 lausuntojen perusteella muutetun Lentokentän kaupunginosan liikenne- ja eritasoristeysalueiden, Saramäen kaupunginosan katu-, virkistys- ja erityisalueiden sekä Urusvuoren kaupunginosan kortteleiden 4 (osa), 13, 14 ja 15 sekä katu-, rautatie-, virkistys-, alikulku-, suojaviher- ja erityisalueiden asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksen.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/tonttijaonmuutos: (Urusvuori) 88-13 tontti 2.