Liite 1 § 271

 

Varsinais-Suomen liitto 3.7.2009:

 

”Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuusto päätti kokouksessaan 15.6.2009 tehdä Varsinais-Suomen liiton perussopimukseen muutoksia ja lähettää muutetun perussopimusluonnoksen jäsenkuntiin kuntalain 79 §:n mukaisesti hyväksyttäväksi sekä pyytää kunnilta vastaukset 30.9.2009 mennessä.

 

Kuntalain 79 § ”Perussopimuksen muuttaminen” mukaan:

 

”Perussopimusta voidaan muuttaa, jos vähintään kaksi kolmannesta jäsenkunnista sitä kannattaa ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta.

 

Jos kunnan on lain mukaan oltava kuntayhtymän jäsen jollakin toimialalla ja määrätyllä alueella, jäsenkuntaa ei kuitenkaan voida ilman suostumustaan velvoittaa osallistumaan uusien vapaaehtoisten tehtävien hoitamiseen ja näistä aiheutuviin kustannuksiin.”

 

Pyydän kohteliaimmin, että käsittelisitte omalta osaltanne Varsinais-Suomen liiton perussopimuksen muuttamisen ja lähettäisitte käsittelyä koskevan kunnanvaltuuston pöytäkirjanotteen 30.9.2009 mennessä osoitteella:

 

Varsinais-Suomen liitto

PL 273

20101 Turku

 

Nykyinen perussopimus löytyy osoitteesta www.varsinais-suomi”

 

Johtava kaupunginlakimies Antero Kastemaa 20.11.2009:

 

”Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuusto on 15.6.2009 esittänyt perussopimuksensa muuttamista.

 

Muutoksen mukaan kuntayhtymän tehtäviä koskeva 3 § on kirjoitettu vastaamaan kuntayhtymän nykyisiä tehtäviä.

 

Maakuntavaltuuston päätösvaltaisuutta koskeva 11 § on muutettu siten, että päätösvaltaisuuteen edellytetään 2/3 valtuutetuista olevan läsnä. Nykyinen perussopimus edellyttää, että yli puolet valtuutetuista on läsnä. Nykyinen määräys ei ole kuntalain mukainen.

 

Lautakuntia koskevaa 17 §:ää muutetaan siten, että maakuntavaltuusto voi asettaa lautakuntia. Saaristolautakunnan asettaminen ei siten ole enää pakollista.

 

Viivästyskoron määrää koskeva 25 §:n määräys muutetaan vastaamaan korkolain säännöksiä.

 

Kuntayhtymästä eroamista koskevan 27 §:n sanamuoto muutetaan vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä siten, että kysymys on kunnan siirtymisestä toiseen maakuntaan toiseen seutukaava-alueeseen siirtymisen sijasta.

 

Esitysteknisesti muutokset on esitetty maakuntavaltuuston pöytäkirjanotteessa siten, että muutokset on merkitty ainoastaan niihin momentteihin, joita muutetaan. Siten pykälien otsikot, pykälien sisällä olevat väliotsikot ja erikseen mainitsemattomat momentit jäävät sellaisenaan voimaan.

 

Kuntalain 79 §:n mukaan kuntayhtymän perussopimusta voidaan muuttaa, jos vähintään kaksi kolmannesta jäsenkunnista sitä kannattaa ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta. Jos kunnan on lain mukaan oltava kuntayhtymän jäsen jollakin toimialalla ja määrätyllä alueella, jäsenkuntaa ei kuitenkaan voida ilman suostumustaan velvoittaa osallistumaan uusien vapaaehtoisten tehtävien hoitamiseen ja näistä aiheutuviin kustannuksiin. Tämä määräys koskee myös maakuntaliittoa.

 

Maakuntavaltuuston päättämien muutosten hyväksymiselle ei ole kuntalaista johtuvaa estettä.

 

Varsinais-Suomen liitosta saadun tiedon mukaan lähes kaikki muut kunnat kuin Turku ovat jo hyväksyneet perussopimuksen muutoksen. Muutos tulee siten voimaan, jos Turun kaupunginvaltuusto hyväksyy esitetyn muutoksen.

 

Liite 2                                 Esitetyt muutokset Varsinais-Suomen liiton perussopimukseen

 

Kaupunginhallitus puoltaa Varsinais-Suomen liiton perussopimuksen muuttamista liitteenä olevan esityksen mukaisesti.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Varsinais-Suomen liiton perussopimukseen esitetyt liitteestä ilmenevät muutokset.