Liite 1 § 239

 

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 14.10.2009:

 

”Kaupunginvaltuusto on 9.3.2009 § 78 hyväksynyt valtuustokauden 2009-2012 ohjelmarakenteen. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti Turun kaupungin valtuustoryhmien välisen sopimuksen tavoitteet ja toimenpiteet toimeenpannaan Turku-sopimuksella. Turku-sopimus jakautuu kolmeen strategiseen teemaan:

 

- vetovoimaisuus ja kilpailukyky

- asukkaiden hyvinvointi

- resurssien tasapainoinen ohjaus

 

Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan yhtenä neljästä vetovoimaisuus ja kilpailukyky -teeman ohjelmana on ympäristöohjelma, jonka tulee sisältää myös valtuustoryhmien välisen sopimuksen mukaiset ilmasto- ja energia sekä joukkoliikenneohjelmat. Valtuustoryhmien välisen sopimuksen mukaisesti ilmasto- ja energiaohjelman tehtävä on ohjata kaupungin päästövähennyksiä ja energiansäästöjä. Ympäristöohjelmaa valmistellut kaupunginjohtajan 27.4.2009 asettama työryhmä ehdottaa ohjelman nimeksi ”Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma 2009-2013”.

 

Työryhmä on valmistelussa huomioinut kansallisen sekä Euroopan Unionin ilmastopolitiikan kehityksen ja niihin liittyvät kuntaliiton suositukset, Turun kaupungin ja valtion välisen energiansäästösopimuksen, soveltuvin osin Turun kestävän kehityksen alalla tekemän työn ja sitoumukset sekä kestävän kehityksen seurannan jatkuvuuden. Vuosille 2009-2013 laadittu ilmasto- ja ympäristöohjelmaluonnos linjaa Turun toimia kansallisten ja kansainvälisten ilmastonsuojelusitoumusten toteuttamiseksi sekä jatkaa Turun kaupungin kestävän kehityksen työtä ekologisen kestävyyden sekä kestävän kehityksen seurannan osalta. Työryhmän valmistelema ohjelmaluonnos sisältää myös alustavan ehdotuksen kestävän kehityksen budjetin toimeenpanemisesta sekä Helsingin ja Turun välisen Itämerivetoomuksen sisältämät toimenpiteet.

 

Ohjelmaluonnos pitää voimassa Turun kestävän kehityksen ohjelman 2005-2008 hyväksymisen yhteydessä kaupunginvaltuustossa 29.8.2005 asetetun kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteen 20 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Asukaskohtaisesti laskettuna tavoite merkitsee yli 30 % päästövähennyksiä ja ylittää Suomen tämänhetkiset kansalliset tavoitteet.

 

Ohjelman tavoitteiden asettelua ja toimenpiteiden suunnittelua on ohjannut kustannustehokas vaikuttavuus ilmaston- ja ympäristönsuojelun näkökulmasta.

 

Ohjelmaluonnoksen laatineen työryhmän puheenjohtajana on toiminut ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajan avustaja Risto Veivo.

 

Jäseninä työryhmään ovat kuuluneet:

 

Mikko Jokinen, ympäristötoimenjohtaja, ympäristönsuojelutoimisto

Pekka Salminen, koordinaattori, ympäristönsuojelutoimisto

Jaana Itälä-Laine, projektipäällikkö, Valonia

Timo Hintsanen, asemakaavapäällikkö, asemakaavatoimisto

Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, joukkoliikennetoimisto

Jaana Mäkinen, liikennesuunnitteluinsinööri, suunnittelutoimisto

Anne Ahtiainen, johtava energia-asiantuntija, Valonia

Minna Niemelä, yhteiskuntavastuuasiantuntija, Turku Energia Oy

Juhani Korte, suunnitteluinsinööri, Tilaliikelaitos

Pauliina Lautiainen, hankinta- ja logistiikkajohtaja, hankinta- ja logistiikkakeskus

Timo Jalonen, opetustoimen johtaja

 

Työryhmän sihteerinä on toiminut controller Johanna Korpikoski (keskushallinto).

 

Toimeksiantonsa mukaisesti työryhmä on hyödyntänyt valmistelussa myös Turun korkeakoulujen asiantuntemusta pyytämällä ohjelmaluonnoksesta lausunnot Åbo Akademin julkishallinnon professorilta Marko Joakselta sekä Tulevaisuuden tutkimuskeskukselta (johtaja Juha Kaskinen).

 

Kaupunginhallitus on 16.6.2009 § 378 päättänyt lähettää ilmasto- ja ympäristöohjelmaluonnoksen lausunnoille lauta- ja johtokunnille sekä valtuustoryhmille.

 

Luonnoksesta on saatu 24 lausuntoa. Kaupunginhallituksen lähetekeskustelujen ja saatujen lausuntojen perusteella kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi esitettävää ohjelmaa on lyhennetty keskittyen ohjaaviin periaatteisiin, tavoitteisiin ja mittareihin. Ohjelman tausta ja toimenpidekokonaisuudet on koottu oheismateriaaliin 1.

 

Liite 2                                 Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma vuosille 2009 - 2013

 

Oheismateriaali 1              Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 - 2013 tausta, toimeenpano ja seuranta

 

Oheismateriaali 2              Ilmasto- ja ympäristöohjelmaluonnoksesta saadut lausunnot

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa liitteenä 2 olevan Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 - 2013 hyväksymistä. Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että oheismateriaalina 1 oleva ”Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 - 2013 tausta, toimeenpano ja seuranta” –asiakirja käsitellään kaupunginhallituksessa kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanon yhteydessä.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma vuosille 2009 - 2013 hyväksytään liitteen 2 mukaisessa muodossa.