Liite 1 § 233

 

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 14.10.2009:

 

”Kaupunginvaltuusto päätti 15.9.2008 § 198 perustaa Kiinteistöjenhoidon kuntalain 10 a luvun mukaiseksi kunnalliseksi liikelaitokseksi. Samalla kaupunginvaltuusto hyväksyi Turun Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtosäännön. Kaupunginvaltuuston hyväksymässä johtosäännössä Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtajasta käytetään toimitusjohtaja – nimikettä.

 

Kaupunginhallitus päätti 23.6.2009 § 390 perustaa liikelaitoksiin johtajien virat. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan johtajien virkanimikkeenä on liikelaitosjohtaja. Kaupunginhallitus on samalla päättänyt, että kaupunginvaltuustolle tehdään esitys liikelaitosten johtosääntöjen tarkistamisesta siten, että toimitusjohtajien nimikkeet muutetaan liikelaitosjohtajiksi.

 

Kaupunginvaltuuston 15.9.2008 hyväksymän Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtosäännön 4 §:n 5 kohdan mukaan:

 

”Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on päättää kaupunginvaltuuston asettamissa rajoissa toimintaan ja talouteen vaikuttavista investoinneista ja muista pitkävaikutteisista menoista, joiden yhteismäärä tilikaudella vastaa enintään viimeksi vahvistetusta tilinpäätöksestä ilmenevää laitoksen vuosipoistojen määrää lisättynä laitoksen tilikauden ylijäämällä sen jälkeen, kun kaupungille tuloutettava euromäärä on täysimääräisesti otettu huomioon laitoksen kustannuksena.”

 

Kaupunginvaltuusto päätti 31.8.2009 § 190 vahvistaa liikelaitosten sitovat erät vuosille 2010-2012. Asian esittelytekstissä talouden vastuualue toteaa, että liiketoiminnallisuuden vahvistaminen liikelaitoksissa edellyttää muutoksia liikelaitosten investointivaltuuksiin. Talouden vastuualue on esittänyt, että investointivaltuustoimivalta määritettäisiin liikelaitosten johtosäännöissä seuraavasti:

 

”Liikelaitoksen johtokunta päättää liikelaitoksen investoinneista ja muista pitkävaikutteisista menoista kaupunginvaltuuston päätöksien asettamissa rajoissa ja kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarvion ja sen sitovuutta koskevien säännöksien ja määräysten mukaan.”

 

Kaupunginvaltuustolle esitettävässä Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtosäännössä on huomioitu em. liikelaitoksen johtajan virkanimikkeeseen liittyvä muutos ja investointivaltuuteen liittyvä muutos.

 

Johtosäännön 7 §:n voimaantulo- ja siirtymäsäännöksiä on myös päivitetty siten, että tarpeettomiksi käyneet kohdat on poistettu. Tarpeettomiksi ovat käyneet seuraavat kohdat:

 

-Perustettavan liikelaitoksen vuoden 2009 talousarvion hyväksyy teknisten palveluiden lautakunta.

-Poiketen 3 §:stä teknisten palveluiden lautakunta toimii liikelaitoksen johtokuntana kunnes kaupunginvaltuusto on nimennyt johtokunnan.

-Vuoden 2008 loppuun asti voimassa oleva teknisten palveluiden toimintasääntö ja sen perusteella tehdyt toimivallan siirrot ovat soveltuvin osin voimassa liikelaitoksen toiminnassa, kunnes johtokunta on hyväksynyt hyvän hallinnon periaatteet.

-Perustettavaan liikelaitokseen siirtyvät teknisten palveluiden lautakunnan alaisen kiinteistöjen hoito –yksikön ja keskushallinnon alaisen ruokapalvelukeskuksen henkilöstö.

-Kiinteistöjen hoidon nykyinen johtaja toimii liikelaitoksen toimitusjohtajana, kunnes kaupunginhallitus on päättänyt toimitusjohtajan valinnasta

 

Siirtymäsäännöksiin on puolestaan lisätty seuraava liikelaitosjohtajan viran väliaikaiseen hoitamiseen liittyvä säännös:

 

Kiinteistöpalveluliikelaitoksen toimitusjohtajana nykyisin toimiva viranhaltija toimii liikelaitoksen liikelaitosjohtajana, kunnes kaupunginhallitus on päättänyt liikelaitosjohtajan valinnasta.

 

Koska em. muutokset tulee tehdä kaikkien liikelaitosten johtosääntöihin, on johtosääntömuutokset valmisteltu keskitetysti keskushallinnossa. Menettelystä on sovittu liikelaitosten johtajien kanssa.”

 

Liite 2                                 Turun Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtosääntö

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa Turun Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtosäännön hyväksymistä liitteen 2 mukaisessa muodossa siten tarkistettuna, että johtosäännön 5 §:ään lisätään seuraava otto-oikeutta koskeva säännös:

 

”Johtokunnalla, sen puheenjohtajalla ja liikelaitoksen johtajalla on kuntalain 51 §:n 3. momentin mukainen otto-oikeus.” Muutos on huomioitu liitteessä 2.

 

Kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaan johtosääntö tulee voimaan 1.11.2009.

 

Samalla tulee kumota kaupunginvaltuuston 15.9.2008 § 198 kohdalla hyväksymä Turun Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtosääntö.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Turun Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtosäännön siten, että johtosääntö tulee voimaan 1.11.2009.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunginvaltuuston 15.9.2008 § 198 kohdalla hyväksymä Turun Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johtosääntö kumotaan.