Liite 1 § 191

 

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 17.8.2009:

 

Kunta- ja palvelurakenneuudistuslain (169/2007) tavoitteiden mukaisesti opetusministeriö on ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon kokoamisen vauhdittamishankkeessaan antanut suosituksia järjestäjäverkon kehittämiseksi siten, että pienet oppilaitokset yhdistetään suuremmiksi koulutuksen järjestäjäyksiköiksi. Vuoden 2008 aikana toteutui kaksi järjestäjäfuusiota ja vuoden 2009 alusta 11 järjestäjäfuusiota. Lisäksi 1.8.2009 lukien toteutuu kolme järjestäjäfuusiota.

 

Aiemmat päätökset

 

Osana edellä tarkoitettua järjestäjäverkon kokoamishanketta Turun kaupunginvaltuusto on 15.12.2008 § 270 päättänyt, että Åbolands yrkesinstitutin koulutuskuntayhtymä voidaan lakkauttaa ja että kuntayhtymän koulutustehtävä voidaan siirtää Ab Västra Finlands yrkesinstitutille (nykyiselle Axxell Utbildning Ab:lle) ehdolla, että Turun ammatti-instituutti saa toimiluvan ruotsinkielisen lähihoitajakoulutuksen antamiseen. Vastaavalla tavalla kuntayhtymän muut jäsenkunnat eli Paraisten kaupunginvaltuusto (24.4.2007 § 43) ja Kemiön kunnanvaltuusto (15.5.2007 § 29) ovat päättäneet, että kuntayhtymän koulutustehtävä voidaan siirtää Axxell Utbildning Ab:lle.

 

Tilanne päätösten täytäntöönpanossa

 

Valtuuston päätösten täytäntöönpanoa on valmisteltu työryhmissä, joissa on ollut mukana koulutuskuntayhtymän ja sen jäsenkuntien sekä Axxell Utbildning Ab:n edustajia. Sanottua palvelurakenneuudistusta on suunniteltu toteutettavaksi siten, että Åbolands yrkesinstitut koulutuskuntayhtymän toiminta siirretään Axxel Utbildning Ab:lle ja kuntayhtymä saa vastineeksi vastaanottajayhtiön osakkeita. Koulutuskuntayhtymän oppilaitoskiinteistö on kuitenkin tarkoitus siirtää apporttina erilliselle kiinteistöosakeyhtiölle, joka vuokraa oppilaitoskiinteistön toimitilat kuntayhtymän toimintaa jatkavalle Axxell Utbildning Ab:lle. Kuntayhtymää purettaessa edellä sanotut Axxell Utbildning Ab:n sekä perustettavan kiinteistöosakeyhtiön osakkeiden on tarkoitus siirtyä jäsenkunnille näiden kuntayhtymään sijoittamien peruspääomien suhteessa.

 

Kuntayhtymästä eroaminen

 

Turun kaupunki on mukana Åbolands yrkesinsitut koulutuskuntayhtymässä noin 21 prosentin vähemmistöosuudella. Axxell Utbildning Ab:ssa on myös muuta koulutusta kuin sille tuleva Åbolands yrkesinstitut kuntayhtymän nykyisin ylläpitämä koulutus ja muita omistajia, jolloin Turun kaupungin osuus ja määräysvalta lopullisessa koulutuksen järjestäjässä jää melko vähäiseksi. Axxell Utbildning Ab:n toiminta sijaitsee pääasiassa läntisellä Uudellamaalla. Koska tulevan koulutuksen järjestäjän toiminta suuntautuu pääasiassa Turun talousalueen ulkopuolelle ja koska Turun tulisi suunnata voimavarojaan oman ammatillisen koulutuksensa järjestämiseen, koulutuskuntayhtymästä irtisanoutuminen on tässä tilanteessa perusteltua. Samalla kuntayhtymän muiden jäsenkuntien eli Länsi-Turunmaan kaupungin ja Kemiönsaaren kunnan suhteellinen asema ja määräysvalta tulevassa koulutuksen järjestäjässä vahvistuu. Myöskään toisen kunnan alueella sijaitsevan oppilaitoskiinteistön osittainen ylläpito ei ole Turun kaupungin ydintoimintaa, mikä Turun tilaliikelaitoksen näkemyksen mukaan puoltaa omistuksesta irtautumista. Turun eroaminen koulutusyhteistyöstä ei millään tavalla heikennä Turun ruotsinkielisen väestön mahdollisuuksia hyödyntää koulutusta. Oppilaitos jatkaa edelleen toimintaansa Länsi-Turunmaalla.

 

Kuntayhtymästä eroaminen tapahtuu jäsenkuntien välisellä sopimuksella. Sopimuksen voimaantulo edellyttää, että Turun ja Länsi-Turunmaan kaupunginvaltuustot ja Kemiönsaaren kunnanvaltuustot kukin hyväksyvät sopimuksen ehdot. Sopimus pannaan täytäntöön liitteen 2 mukaisin ehdoin.

 

Aikataulu

 

Opetusministeriö on 2.4.2009 lähettämässään kirjeessä dnro 5/500/2009 antanut suosituksensa järjestäjäverkon kehittämiseksi. Ministeriö suosittaa, että Varsinais-Suomen alueella ammatillista koulutusta kootaan muun muassa siten, että Åbolands yrkesinstitut samkommun –nimisen kuntayhtymän ammatillinen koulutus yhdistetään osaksi Axxell Utbildning Ab:n koulutustoimintaa 1.1.2010 lukien. Ministeriö edellyttää, että koulutuksen yhdistämistä koskevat hakemukset jätetään ministeriöön viimeistään 31.8.2009 mennessä. Jotta toimialajärjestelyssä voidaan noudattaa ministeriön suosittamaa aikataulua, päätös koulutuskuntayhtymästä eroamisesta tulisi tehdä elokuun 2009 aikana.

 

Turun kaupunginvaltuuston 15.12.2008 tekemän päätöksen johdosta koulutuskuntayhtymä on estynyt tekemästä koulutuksen yhdistämistä koskevaa hakemusta opetusministeriölle ennen kuin kysymys ruotsinkielisen lähihoitajakoulutuksen toimiluvasta Turun ammatti-instituutille on ratkaistu. Turun ammatti-instituutti on hakenut toimilupaa ruotsinkielisen lähihoitajakoulutuksen antamiselle, mutta hakemus on hylätty opetusministeriön 10.6.2009 antamalla päätöksellä. Tästäkin johtuen asia on syytä käsitellä uudestaan.

 

Palautettava peruspääoma

 

Åbolands yrkesinstitut kuntayhtymän palauttaman peruspääoman määrä 552.892,96 euroa on Turun osuus koulutuskuntayhtymän peruspääomasta sen vuoden 2008 tilinpäätöksen mukaan ja vastaa Turun osuutta kuntayhtymän nettovarallisuudesta käyvän arvon mukaan. Kuntayhtymän peruspääoma on kirjattu keskushallinnon tasetilille kohtaan Osakkeet ja osuudet – Kuntayhtymät ja kuntayhtymän purkautumisesta saatava tulo palautuu samalle tasetilille, minkä vuoksi vuoden 2009 talousarvioita ei ole tarvetta muuttaa peruspääoman palautuksen vuoksi.

 

Asian muu valmistelu

 

Turun Tilaliikelaitos koulutuskuntayhtymän kiinteistöjärjestelyjen osalta ja talouden vastuualue peruspääoman palautuksen ja määrärahakäsittelyn osalta ovat perehtyneet tehtyyn esitykseen ja ne puoltavat sitä. Kaupunginlakimies on valmistellut sopimuksen kuntayhtymästä eroamisesta, eikä hänellä ole esityksen johdosta huomautettavaa. Opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto on käsitellyt kuntayhtymän opetustoiminnan yhdistämistä Axxell Utbildning Ab:hen kokouksissaan 6.6.2007 § 17 ja 5.9.2007 § 25, jolloin se on esittänyt, että Åbolands yrkesinstitutin toiminta voidaan siirtää Axxell Utbildning Ab:lle. Ammattiopetuslautakunta käsitteli oppilaitosten yhdistämistä kokouksessaan 28.11.2007 § 248.

 

Esitys kaupunginhallitukselle

 

Kaupunginhallitus esittänee kaupunginvaltuustolle,

 

että liitteen 2 mukainen sopimus Åbolands yrkesinstitut samkommun –nimisestä kuntayhtymästä eroamisesta hyväksytään ja

 

että kaupunginvaltuusto toteaa, että liitteen 2 mukaisen sopimuksen astuttua voimaan, Åbolands yrkesinstitut kuntayhtymän koulutustehtävä voidaan siirtää Axxell Utbildning Ab:lle Turun kaupunginvaltuuston 15.12.2008 § 270 tekemän päätöksen estämättä.

 

Liite 2                                 Sopimus Åbolands yrkesinstitut samkommun ‑nimisestä kuntayhtymästä eroamisesta

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa, että se puoltaa liitteen 2 mukaisen sopimuksen hyväksymistä.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

 

                     Kaupunginvaltuusto päättää, että liitteen 2 mukainen sopimus Åbolands yrkesinstitut samkommun –nimisestä kuntayhtymästä eroamisesta hyväksytään.

 

Lisäksi kaupunginvaltuusto toteaa, että liitteen 2 mukaisen sopimuksen astuttua voimaan, Åbolands yrkesinstitut kuntayhtymän koulutustehtävä voidaan siirtää Axxell Utbildning Ab:lle Turun kaupunginvaltuuston 15.12.2008 § 270 tekemän päätöksen estämättä.