Liite 1 § 189

 

Johtava kaupunginlakimies Antero Kastemaa 1.4.2009:

 

”Kaupunginhallituksen hallintojaosto päätti 10.3.2009 palauttaa asian kahdeksi viikoksi siten, että palautuksen aikana palkkio- ja matkustussääntöluonnoksesta hankitaan Turun Yrittäjät ry:n ja päätöksenteon tehostamista valmistelevan työryhmän lausunnot.

 

Turun Yrittäjät ry on antanut lausuntonsa 24.3.2009 ja päätöksenteon tehostamisryhmä 16.3.2009.

 

Olen neuvotellut Turun Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Tuula Lindströmin kanssa. Neuvottelun jälkeen Turun Yrittäjät ry on tarkennetussa lausunnossaan 27.3.2009 esittänyt ansionmenetyskorvausta koskevaa pykälää (9 §) muutettavaksi siten, että yrittäjänä toimivan luottamushenkilön ansiotuloksi lasketaan verotuksessa vahvistetut ansiotulot ja pääomatulot yritystoiminnasta. Jälkimmäisellä tarkoitetaan jaettavaa yritystuloa elinkeinotoiminnasta tai yhtymästä ja pääomatulo-osinkoja listautumattomista osakeyhtiöistä.

 

Lausunnon ja neuvottelun perusteella katson, yrittäjän ansiotuloksi voidaan laskea verotuksessa vahvistettujen ansiotulojen lisäksi sellaiset osinkotulot, jotka on nostettu yhtiöistä, joista ansionmenetyskorvausten hakija omistaa yli 50 prosenttia. Osa näistä yrityksistä on sellaisia, joissa yrittäjä nostaa huomattavan osan tuloistaan osinkotuloina. Sen sijaan yritystuloa elinkeinotoiminnasta tai yhtymästä ei mielestäni voida rinnastaa ansiotuloihin, vaan niitä on pidettävä pääomatuloina. Kuntalain 42 § mahdollistaa nimenomaan ansionmenetyksen korvaamisen. Säännöksen perusteena on se, että luottamustoimen hoitamisen ei katsota vähentävän pääomatulojen kertymistä.

 

Päätöksenteon tehostamisryhmän lausunnon johdosta totean kohdittain seuraavaa:

 

1.                  Työryhmän käsityksen mukaan tulisi selvittää mahdollisuus siirtyä järjestelmään, jossa kaupunki maksaisi ansiomenetyksen suoraan työnantajalle, jotta eläke ym. edut eivät heikkenisi. Menettelyn tulisi koskea vain niitä, joilla on runsaasti luottamustehtäviä työaikana.

 

AK:

 

Tämä mahdollisuus on käytössä jo voimassa olevan palkkiosäännön 9 §:n perusteella. Menettely edellyttää luottamushenkilön ja hänen työnantajansa sopimusta. Tätä ei ole mielestäni tarkoituksenmukaista muuttaa eikä rajoittaa koskemaan vain joitakin luottamushenkilöitä.

 

2.                  Työryhmä esittää, että ansionmenetys korvataan aina myös sellaisissa tapauksissa, joissa kaupunginjohtaja/apulaiskaupunginjohtaja tai kaupunginhallituksen/valtuuston puheenjohtaja kutsuu luottamushenkilöitä neuvotteluun työaikana.

 

AK:

 

Mahdollisuus voidaan lisätä sääntöön. Säännön 10 §:n mukaan kaikkien palkkioiden ja korvausten tulee perustua laadittuihin pöytäkirjoihin tai muistioihin. Ko. neuvotteluista tulee siten laatia pöytäkirja tai muistio.

 

3.                  Työryhmän käsityksen mukaan ansionmenetys voidaan korvata myös sellaisten ulkoisten toimielinten luottamustehtävissä, joihin kaupunki on luottamushenkilön valinnut. Tällaisissa tapauksissa kaupungin tulisi mahdollisuuksien mukaan periä kustannukset jälkikäteen ko. toimielimeltä.

 

AK:

 

Tarkoituksenmukainen menettely on, että hallintojaosto hyväksyy keskitetysti ne ulkopuoliset toimielimet tai vastaavat, joihin osallistuminen katsotaan luottamustoimen hoitamiseksi. Kustannusten periminen ulkopuoliselta taholta tulisi harkita tehtäväkohtaisesti, koska esimerkiksi konserniyhtiöiden osalta takaisinperintä ei välttämättä ole asiasta koituvan työmäärän takia tarkoituksenmukaista.

 

4.                  Lisäksi työryhmä pitää tarpeellisena, että ainakin suurten ryhmien puheenjohtajat ottaisivat tässä vaiheessa kantaa ohjesääntöehdotukseen.

 

AK:

 

Tähän ei ole huomautettavaa.

 

Liitteenä olevaan palkkio- ja matkustussääntöehdotukseen on sisällytetty edellä selostetut muutokset. Palkkio- ja matkustussääntöluonnokseen 3.3.2009 tehdyt muutokset on lihavoitu.

 

Ehdotan, että hallintojaostolle ja edelleen kaupunginhallitukselle ja valtuustolle esitetään palkkio- ja matkustussäännön hyväksymistä oheisen liitteen mukaisesti.

 

Valtuuston hyväksyttyä uuden säännön hallintojaosto päättänee vahvistaa oheiset ohjeet ja lomakkeen noudatettavaksi ja määrätä johtavan kaupunginsihteerin palkkio- ja matkustussäännön 13 §:ssä tarkoitetuksi viranhaltijaksi, jonka tehtävänä on käsitellä tämän säännön 9 §:ään perustuvat vaatimukset ja huolehtia niiden maksamisesta. Johtava kaupunginsihteeri velvoitettaneen raportoimaan hallintojaostolle neljännesvuosittain maksetuista ansionmenetyskorvauksista ja niiden perusteista (toimielinten kokoukset ja muut tehtävät tarkoituksenmukaisesti eriteltyinä).”

 

Johtava kaupunginlakimies Antero Kastemaa 5.6.2009:

 

”Kaupunginhallituksen hallintojaosto on 12.5.2009 § 159 kohdalla palauttanut asian.

 

Olen valmistellut palkkio- ja matkustussääntöluonnokseen muutoksen, jonka mukaan viranhaltijoiden ja työntekijöiden kokouspalkkioita ei muuteta voimassaolevan säännön mukaan määräytyvistä palkkioista. Käsittelyn viivästymisen johdosta uusi sääntö voisi tulla voimaan 1.9.2009.”

 

                     Liite 2                                Luonnos uudeksi palkkio- ja matkustussäännöksi

 

                     Oheismateriaali 1              Voimassa oleva palkkio- ja matkustussääntö

 

                     Oheismateriaali 2              Turun Yrittäjät ry:n lausunto

 

                     Oheismateriaali 3              Päätöksenteon tehostamistyöryhmän lausunto

 

Kaupunginhallituksen hallintojaosto on 16.6.2009 päättänyt esittää palkkio- ja matkustussäännön hyväksymistä oheisen liitteen mukaisesti.

 

Hallintojaosto on samalla päättänyt, että valtuuston hyväksyttyä uuden säännön hallintojaosto vahvistaa ohjeet kuntalain 42 §:n tarkoittaman korvauksen maksamisesta sekä määrää johtavan kaupunginsihteerin palkkio- ja matkustussäännön 13 §:ssä tarkoitetuksi viranhaltijaksi, jonka tehtävänä on käsitellä säännön 9 §:ään perustuvat vaatimukset ja huolehtia niiden maksamisesta.

 

Kaupunginhallitus puoltaa hallintojaoston esitystä.

 

Kaupunginhallituksen päätös on syntynyt äänestyksen jälkeen äänin 8 – 5 vähemmistöön jääneiden kannattaessa ehdotusta, jonka mukaan palkkio- ja matkustussäännön 9 §:n kohdan ”Ansionmenetyskorvaus” toisen kappaleen viimeinen lause muutettaisiin kuulumaan seuraavasti:

 

”Yrittäjien osalta ansiotuloksi lasketaan verotuksessa vahvistetut ansiotulot.”

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

että liitteen 2 mukainen palkkio- ja matkustussääntö hyväksytään tulemaan voimaan 1.9.2009 ja

että samalla kumotaan kaupunginvaltuuston 15.12.2008 § 271 hyväksymä palkkio- ja matkustussääntö.