Liite 1 § 188

 

Tilaliikelaitoksen johtokunta 26.5.2009:

 

”Turun Tilaliikelaitos, Merja Lumme 20.5.2009:

 

Sosiaalilautakunta on esittänyt vuoden 2008 investointitarvelistassaan ko. lastenkotia peruskorjattavaksi. Lakkatien lastenkodin nykyinen sijainti on toiminnallisesti erittäin hyvä. Kohteen rakennustekninen kunto edellyttäisi merkittävää peruskorjausta ja samanaikaisesti käyttäjän tarve lisätä paikkalukua huomioon ottaen nyt tehty hankesuunnitelma päätyy esittämään uudisrakennuksen toteuttamista nykyiselle lastenkodin tontille. Tällöin voidaan lastenkodin paikkalukua lisätä 12:sta kuudella paikalla. Hanke on suunniteltu toteutettavaksi vuoden 2010 aikana.

 

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 2 050 000 euroa (alv 0 %) (kustannustaso 9/08).

 

Turun kaupungin vuoden 2009 talousarvioon ja vuosien 2010-2011 taloussuunnitelmaan on kaupunginvaltuusto lisännyt tekstin ”Lakkatien erityislastenkodin toteuttamisen yhteydessä selvitetään nuorten vastaanottokodin laajennuksen tilasynergia. Kyseinen nuorten vastaanottokoti sijaitsee Paaskunnankatu 10:ssä. Kohteen tontilla on käyttämätöntä rakennusoikeutta ja rakennusalaa, jolle voidaan rakentaa tarvittava lisätila vastaanottotoimintaan ja jolloin voidaan tukeutua huoltotilojen osalta olemassa olevaan vastaanottokotiin. Tilasynergiaa ei synny Lakkatien lastenkodin rakentamisesta, koska lasten ikärakenne ei vastaa toisiaan.

 

Hanke on vuosien 2009 – 2012 sidotun kustannusarvion hanke, jota on rahoitettu kaupungin talousarviossa vuonna 2009 500 000 eurolla (alv 0 %). Loppurahoitus sisältyy taloussuunnitelmaan vuosille 2010-2011.

 

Peruspalvelulautakunta on hyväksynyt ko. hankesuunnitelman huomautuksitta 29.4.2009 § 204.

 

Sosiaali- ja terveystoimen työsuojeluvaltuutettu Jari Hauninen on 4.5.2009 sähköpostitse todennut, ettei hänellä ole huomautettavaa suunnitelman johdosta ja muistutti, että suunnittelun edetessä tulee työsuojeluvaltuutettua ja työhyvinvointipäällikköä kuulla.

 

Keskushallinto/talousasiat -ryhmän lausunnossa todetaan, että hankesuunnitelma voidaan hyväksyä ehdoin, että sosiaali- ja terveystoimi

-todentaa toimintamallin muutoksesta saatavan taloudellisen hyödyn

-kattaa osan perustamiskustannuksista (irtaimisto sekä toiminnan koneet ja laitteet) omasta toiminnastaan

-kattaa käytön aikaisten menojen kasvun omasta toiminnastaan

-pysyy sille asetetussa henkilöstön tavoitetasossa ja talousarviossa.

 

Oheismateriaali 1              Hankesuunnitelma 27.4.2009 liitteineen

Oheismateriaali 2              Keskushallinto talousasiat -ryhmän lausunto

 

Tilaliikelaitoksen toimitusjohtaja Martti Kuitunen:

 

Ehdotus

 

Tilaliikelaitoksen johtokunta hyväksyy omalta osaltaan Lakkatien lastenkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelman ja lähettää sen edelleen kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

 

Päätös

 

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Esittelijä tarkisti esittelytekstin kokouksessa hyväksyttyyn muotoon.”

 

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 20.8.2009:

 

”Vasaramäessä sijaitseva Lakkatien erityislastenkoti on toiminut tontilla vuodesta 1956. Rakennus on toiminnallisesti epäkäytännöllinen ja sen korjaaminen on todettu hankesuunnitelmassa kannattamattomaksi. Toiminnallisesti lastenkoti sijaitsee hyvällä paikalla.

 

Hanke on talousarviossa vuosien 2009 – 2012 sidotun kustannusarvion hanke, jonka kustannusarvio on 1.750.000 euroa. Vuonna 2009 hankkeelle on varattu kaupungin talousarviossa 500.000 euroa. Loppurahoitus sisältyy taloussuunnitelmaan vuosille 2009 – 2011.

 

Hankesuunnitelman mukaan perustamiskustannusarvio on 2.276.134 euroa. Sidottu kustannusarvio ylittyy siis 526.134 eurolla (n. 30 %). Hankesuunnitelmassa on esitetty, että lastenkotia laajennetaan nykyisestä siten, että sinne voidaan sijoittaa 18 lasta nykyisen 11 sijasta. Koska kyseessä on talousarvion mukaan sidotun kustannusarvion hanke, on kustannusarvion ylittäminen ja laajennus pystyttävä osoittamaan taloudellisesti kannattavaksi perustuen toiminnallisiin säästöihin. Talouden vastuualue on edellyttänyt tätä lausunnossaan.

 

Tilaliikelaitoksen lausunnon mukaan tilakustannukset lisääntyvät 141.597 euroa vuodessa. Sosiaali- ja terveystoimi on antanut asiassa selvityksenä, joka mukaan laajennuksella ja oman toiminnan lisäyksellä säästetään ostopalveluissa n. 332.000 €/vuosi. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 2 050 000 euroa, joten takaisinmaksuaika 5 % laskenta-korkokannalla on vain noin 7 vuotta. Lisäämällä omia erityislastenkotipaikkoja voidaan selkeästi vähentää ostopalveluiden käyttöä erityistason hoitoa vaativien lasten osalta. Selvityksen mukaan sosiaali- ja terveystoimen henkilöstömäärä ei lisäänny toiminnallisen muutoksen johdosta. Lisäksi sosiaali- ja terveystoimi ilmoittaa, että osa perustamiskustannuksista (irtaimisto sekä toiminnan koneet ja laitteet) kyetään kattamaan omasta käyttötalouden määrärahoista.

 

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että hankesuunnitelmassa esitetty laajennus on taloudellisesti kannattava ja että hanke täyttää talouden vastuualueen asettamat vaatimukset. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön käyttö ei lisäänny toiminnan laajentamisen johdosta. Puollan hankesuunnitelman hyväksymistä ehdolla, että se ei johda uusien vakanssien perustamiseen taikka muuhun henkilöstön käytön lisääntymiseen.

 

Hankesuunnitelman kustannuksen ollessa yli 2 miljoonaa euroa, kuuluu sen hyväksyminen valtuuston toimivaltaan.”

 

Liite 2                                 Lakkatien lastenkodin hankesuunnitelma

 

Oheismateriaali 1              Talouden vastuualueen lausunto 18.8.2009

 

Oheismateriaali 2              Sosiaali- ja terveystoimen lisäselvitys 19.8.2009

 

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että Lakkatien lastenkodin hankesuunnitelma hyväksytään liitteen 2 mukaisena ja että sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön käyttö ei saa lisääntyä hankkeen johdosta ja asetetussa henkilöstön tavoitetasossa tulee pysyä. Lisäksi sosiaali- ja terveystoimen tulee toteuttaa sijaishuollon painopisteen siirto siten, että esitetyt säästöt toteutuvat.

 

Esteettömyysvaatimukset huomioidaan hankkeen suunnittelussa hankesuunnitelmassa vahvistetun budjetin mahdollistamissa rajoissa.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että Lakkatien lastenkodin hankesuunnitelma hyväksytään liitteen 2 mukaisena.