Liite 1 § 186

 

Asemakaavatoimisto/Laurent Druey 16.3.2009/120-09:

 

”Asemakaavatoimisto on laatinut 26.11.2008 päivätyn ja 16.3.2009 muutetun (lausunnot) asemakaavanmuutosehdotuksen. Suunnittelualueen pinta-ala on 1,1556 hehtaaria ja asemakaavanmuutosehdotuksen rakennusoikeus on 2750 k-m2.

 

Sijaintikartta on esitetty kaavakartan yhteydessä.

 

Aloitteet

 

Asemakaavanmuutoksen laatiminen perustuu 5.12.2007 päivättyyn asemakaavanmuutosanomukseen. Hakijana on As Oy Turun Radiomiehen kartano, Raisio. Muutosesitys on: ”Teollisuuskaavasta asumiskäyttöön”.

 

Nykytilanne

 

Suunnittelualue sijaitsee Radiomiehenkadun varrella, nykyään kirpputorina toimivan entisen TV-tehtaan länsipuolella. Tontti on rakentamaton ja lähes kokonaan tiheän lehti- ja havupuuston peitossa. Alueen maasto vaihtelee + 11.0 ja + 15.0 m:n välillä. Alueen itäistä rajaa reunustaa kirpputorin käytössä oleva pysäköintialue, sen länsipuolella sijaitsee seitsemän omakotitonttia. Pohjoisessa alue rajoittuu noin 10 m leveään Työnjohtajanpuiston kaistaleeseen.

 

Kaavatilanne

 

Asemakaavassa alue on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta, josta noin ¼ osa, eli n. 2900 m2 on rakennusaluetta, jossa sallittu kerrosluku on II, rakennuksen enimmäiskorkeus 8 m ja rakentamistehokkuus e = 0,65, joka vastaa suunnittelualueella noin 1900 kerrosalaneliömetrin rakennusoikeutta. Noin 1/3 osa, eli n. 4200 m2 on istutettavaa tai luonnontilassa säilytettävää aluetta, ja loput pysäköinnille ja huoltoliikenteelle varattua aluetta. Alueen länsireunassa on 5 m leveä istutettavan puustorivin kaista.

 

Tavoitteet

 

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on luoda edellytykset pientalojen rakentamiselle siten, että olemassa olevaa kasvillisuutta säilyy mahdollisimman paljon, että rakennukset soveltuvat luonnon- ja rakennettuun ympäristöön, aiheuttamatta myös mahdollisimman vähän häiriötä olemassa olevalle asutukselle.

 

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutteinen suunnittelu

 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on julkaistu 6.5.2008 ja lähetetty osallisille.

 

Mielipiteet

 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman johdosta Mälikkälän Omakotiyhdistys ry sekä neljän lähiympäristön omakotitalon asukkaat ovat esittäneet mielipiteensä. He suhtautuvat kielteisesti ko. kaavahankkeeseen, perusteluna suunnittelualueen arvo lasten leikkipaikkana ja ulkoilua palvelevana metsikkönä. He esittävät myös, että muut vastaavat luonnontilassa olevat alueet sijaitsevat liian kaukana heidän asuinpaikasta.

 

Lausunnot

 

Kiinteistöliikelaitos:

 

-Tontilla 42 nuolimerkintä on katujulkisivujen yhtenäisyyden säilyttämiseksi tarpeen, mutta rakennusala ohjaa seinän rakentamisen ’kaarevaksi’.

-Tonttiliittymien paikkojen osoittaminen kaavassa helpottaisi kadun suunnittelua.

-Asemakaavanmuutosehdotus tulee viedä kaupunginhallituksen käsittelyyn vasta sen jälkeen, kun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on hyväksynyt maankäyttösopimuksen.

 

Turun Vesiliikelaitos:

 

-Kellarikerrosten rakentaminen edellyttänee ainakin osaan kiinteistöistä kiinteistökohtaisen pumppaamon rakentamista.

 

Lisäksi suunnittelutoimisto on antanut ohjeita Teknikonkadun katualueen linjauksen korjaamiseksi.

 

Ympäristönsuojelutoimisto:

 

Ottaen huomioon alueen kaavailtujen uudisrakennusten sijainti yhtäällä vilkkaan paikoitusalueen vieressä ja toisaalla lähellä naapuritaloja alueen toivotaan säilyvän rakentamattomana lähivirkistysalueena tai puistona. Asiaa perustellaan myös sillä, että kaavoitettuja lähivirkistysalueita ja puistoja on liian vähän tai ne ovat kooltaan, muodoltaan ja sijainniltaan sopimattomia.

 

Asemakaavatoimisto:

 

Kiinteistöliikelaitoksen lausunnossa esitetty huomautus ’kaarevasta’ rakennusalan rajasta on otettu huomioon kaavaehdotuksessa. Tonttiliittymien merkitseminen asemakaavaan pidettiin tarpeettomina rakennussuunnittelun liian rajaavana tekijänä.

 

Vesiliikelaitoksen lausunnossa mainitut mahdollisesti tarpeelliset pumppaamot tullaan huomioimaan rakennuslupavaiheessa.

 

Hyvin asumiskäyttöön soveltuvan olemassa olevan tonttimaan kaavoittaminen virkistysaluekäyttöön on lähtökohtaisesti kaupunkirakennetta hajauttava toimenpide. Jos nimittäin tämän tyyppisestä kaupunkirakenteen sisällä tapahtuvasta vetovoimaisesta omakotirakentamisen mahdollisuudesta luovutaan, synnyttää se uusien kotien rakentamisen painetta muualla – joka valitettavan usein suuntautuu kaupunkirakennetta hajauttavasti etäälle, usein kokonaan uusille rakentamiseen vallattaville alueille esimerkiksi lähikunnissa.

 

Asemakaavanmuutosehdotus

 

Muutosalueen pinta-ala on 1.1556 ha.

 

Alue varataan asuinpientalojen rakentamiselle, jaettuna 11:een noin 950 m2:n kokoiseen tonttiin. Tontteihin ajoa varten perustetaan uusi katu, Teknikonkatu. Jokaisella rakennuspaikalla sallittu kerrosala on 200 + t50 k-m2, joka vastaa korttelitehokkuutta e = 0,26. Yhteenlaskettu kerrosala on siten 2750 k-m2. Sallittu kerrosluku on 1/2kIu1/2, tarkoittaen sitä, että sallitusta kerrosalasta voidaan sijoittaa pääkerroksen alasta puolet kellariin ja puolet ullakkoon. Asemakaavamääräyksen AO-1 mukaan asuinrakennuksen kattokaltevuuden tulee olla 30 astetta, katemateriaalien sävy tumman ruskeanpunainen ja katonmuoto satulakatto. Autopaikkoja on osoitettava 2 kpl asuntoa kohti. Rakennusalat on rajoitettu alueen läntisellä ja itäisellä reunalla 12 m:ä syvillä luonnontilaisina säilytettävillä tonttien osilla. Lisäksi rakennusalat on rajattu siten, että rakennuksen ja tontin rajojen välinen etäisyys on vähintään 4 metriä, eli rakennusten välinen etäisyys vähintään 8 metriä.”

 

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 24.3.2009 esittänyt, että 26.11.2008 päivätty ja 16.3.2009 lausuntojen perusteella muutettu Mälikkälän kaupunginosan korttelin 53 tontin 32 asemakaavanmuutosehdotus hyväksytään.

 

Lautakunta on samalla päättänyt esittää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/tonttijaonmuutos: (Mälikkälä) 77 – 53 tontit 35 – 45.

 

Ehdotus on ollut säädetyssä järjestyksessä julkisesti nähtävänä 6.4. – 5.5.2009 kenenkään tekemättä ehdotusta vastaan muistutusta.

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 12.8.2009 hyväksynyt asemakaavanmuutoksen edellyttämän maankäyttösopimuksen. Kiinteistöliikelaitoksen ilmoituksen mukaan maankäyttösopimus on allekirjoitettu 19.8.2009.

 

Liite 2                                 Selostus

 

Liite 3                                 Tilastolomake

 

Kartta on jaettu erillisenä.

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa asemakaavanmuutosehdotuksen hyväksymistä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan esittämässä jäljempänä olevassa kaupunginhallituksen ehdotuksessa tarkemmin yksilöidyssä muodossa.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

 

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä asemakaavatoimiston laatiman 26.11.2008 päivätyn ja 16.3.2009 lausuntojen perusteella muutetun Mälikkälän kaupunginosan korttelin 53 tontin 32 asemakaavanmuutosehdotuksen.

 

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/tonttijaonmuutos: (Mälikkälä) 77 – 53 tontit 35 – 45.