Liite 1 §162

 

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi, talousjohtaja Ari Mäkinen, talousarviopäällikkö Heikki Silpola ja kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 4.6.2009:

 

”Turun ammattikorkeakoulun, Turun kaupungin ja opetusministeriön välille solmitun tavoitesopimuksen vuosille 2007 - 2009 mukaan, opetusministeriö myöntää Turun ammattikorkeakoululle hankerahoitusta edellyttäen, että ammattikorkeakoulun ylläpitäjä myöntää ammattikorkeakoulun käyttömenoihin ammattikorkeakoulun yksikköhinnan vähennyttynä ns. takuukorotuksella ja opiskelijamäärän tuloa vastaavan euromäärän. Kulumassa olevalle vuodelle ministeriö on varannut hankerahaa 1.170.000 euroa.

 

Kaupunginvaltuuston 30.3.2009 päättämän määrärahoja vähentävän lisätalousarvion jälkeen ammattikorkeakoululla on käytettävissään talousarviossa nettomäärärahaa yhteensä 54.472.541 euroa. Tällöin on huomioitu myös käyttöomaisuuden poistot ja kaupunginhallituksen toimielimessä olevat ammattikorkeakoululle tarkoitetut hankemäärärahat. Valtionosuuden perusteena ollut takuukorotuksella vähennetty yksikköhintarahoitus on vuonna 2009 58.607.559 euroa. Yksikköhintarahoituksen ja talousarviorahoituksen erotus on 4.135.018 euroa. Opetusministeriö on ilmoittanut, että hankerahoitus vuodelle 2009 on vaarassa, mikäli ylläpitäjä ei osoita talousarviossa käyttötalouteen ja tai investointeihin yhteensä yksikköhintarahoitusta vastaavaa määrärahaa. Turun kaupunki ammattikorkeakoulun ylläpitäjänä ei ole voinut taloudellisten vaikeuksien vuoksi myöntää talousarviossa tarvittavaa rahoitusta. Kaikkien hallintokuntien määrärahoista on jouduttu tinkimään niin myös ammattikorkeakoulun.

 

Opetusministeriön kanssa on neuvoteltu useaan kertaan syntyneestä tilanteesta. Esiin on noussut mahdollisuus korvata puuttuvaa käyttötalouden rahoitusta investointien rahoituksella niin, että perustettaisiin tätä varten investointirahasto. Ministeriö on vaatinut tässä yhteydessä myös toimenpiteitä AMK:n rakenteellisesta kehittämisestä, jolla tarkoitetaan toimipiste- ja koulutusohjelmarakennetta. Tämän kirjelmän liitteinä ovat kehittämistä koskevat asiakirjat: Koulutusohjelmarakenteen kehittäminen (Amkh 28.5.2009 § 79) ja Opetusministeriön, ammattikorkeakoulun ja ylläpitäjän välinen tavoitesopimus vuosille 2010 - 2012 (Amkh 28.5.2009 § 78). Turun kaupunki ammattikorkeakoulun ylläpitäjänä sitoutuu em. ammattikorkeakoulun hallituksen päätöksissä esitettyihin rakenteellisiin kehittämislinjauksiin.

 

Investointirahasto auttaisi tässä tilanteessa siten, että sijoitettuja varoja ei tarvitsisi käyttää aivan lähiaikana. Kaupunki sitoutuisi investointirahaston avulla ammattikorkeakoulun tuleviin investointeihin pidemmälle ajanjaksolle. Investointeihin ei tänä tai ensivuonna tarvittane rahoitusta, joten investointirahastoon sijoitettavat varat olisivat tämän ajan kaupungin muun rahoitustoiminnan käytettävissä. Näin ollen rahaston perustaminen ei aiheuttaisi rahoitusongelmia. Ammattikorkeakoulun suunnitelmissa on ollut muodostaa mm. kampusalue Kupittaan alueelle ja tämän aikaan saaminen tulisi vaatimaan melkoisia investointeja.

 

Esitetyillä toimenpiteellä saataisiin sopeutumisaikaa valtionosuuden ja talousarviorahoituksen lähentymiseksi toisiaan. Tilanne mahdollisesti muuttuu, jos kaupungin talous paranee tulevina vuosina, ammattikorkeakoulun ylläpitäjä vaihtuu tai ammattikorkeakoulun rahoituslakia muutetaan. Ensimmäisen vuoden sijoitus rahastoon olisi noin 4,1 milj. euroa. Rahastoa voisi kartuttaa korkeintaan 15 milj. euroon asti. Tämän jälkeen viimeistään tulisi ammattikorkeakoulun rahoitusongelma ratkaista pysyvästi kestävällä tavalla. Rahoituksen näkökulmasta ei ole toivottavaa perustaa liian isoa käyttötarkoitukseltaan sidottua investointirahastoa. Vuoden 2010 osalta tilanne näyttää vielä epävarmalta ja voi käydä niin, että rahoitusvaje ei välttämättä supistu ensi vuonna, vaan vaje rahastoitaisiin tämän vuoden tapaan investointirahastoon.

 

Kaupunginhallituksen tulisi esittää kaupunginvaltuustolle ammattikorkeakoulun investointirahaston perustamista ja liitteenä olevien rahaston sääntöjen hyväksymistä. Lisäksi kaupunginhallituksen tulisi esittää vuoden 2009 talousarvion tuloslaskelmaan rahastojen lisäyksenä 4.135.018 euroa. Rahaston perustamisella ei ole vaikutusta tilikauden tulokseen, mutta se heikentää tilikauden yli/alijäämää.”

 

Liite 2                                 Ammattikorkeakoulun investointirahaston säännöt

 

Liite 3                                 Rehtori Juha Kettusen lausunto

 

Liite 4                                 Ammattikorkeakoulun hallituksen päätös 28.5.2009 § 78; opetusministeriön, ammattikorkeakoulun ja ylläpitäjän välinen tavoitesopimus 2010 - 2012

 

Liite 5                                 Ammattikorkeakoulun hallituksen päätös 28.5.2009 § 79; koulutusohjelmarakenteen kehittäminen

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

- että ammattikorkeakoulun investointirahasto perustetaan,

- että investointirahaston säännöt hyväksytään liitteen 2 mukaisesti, ja

- että vuoden 2009 talousarvion tuloslaskelman rahastoille varattua määrärahaa korotetaan 4.135.018 euroa.