Liite 1 § 140

 

Tarkastuslautakunta 13.5.2009:

 

”Kaupunginhallitus on kokouksessaan 6.4.2009 § 188 allekirjoittanut vuoden 2008 tilinpäätöksen ja jättänyt tilinpäätöksen tilintarkastajien tarkastettavaksi (diaari 3206-2009).

 

Kuntalain 73 §:n mukaan tilintarkastajien on viimeistään toukokuun loppuun mennessä tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden hallinto, kirjanpito ja tilinpäätös. Tilintarkastajien on tarkastettava:

 

1) onko kunnan hallintoa hoidettu lain ja valtuuston päätösten mukaisesti;

 

2) onko kunnan tilinpäätös ja siihen kuuluva konsernitilinpäätös laadittu tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti sekä antavatko ne oikeat ja riittävät tiedot tilikauden toiminnasta, taloudesta, taloudellisesta kehityksestä ja taloudellisista vastuista;

 

3) ovatko valtionosuuksien perusteista ja käytöstä annetut tiedot oikeita; sekä

 

4) onko kunnan sisäinen valvonta ja konsernivalvonta järjestetty asianmukaisesti.

 

Tilintarkastajien on kuntalain 75 §:n mukaan annettava valtuustolle kultakin tilikaudelta kertomus, jossa esitetään tarkastuksen tulokset. Kertomuksessa on myös esitettävä, onko tilinpäätös hyväksyttävä ja voidaanko toimielimen jäsenelle ja asianomaisen toimielimen tehtäväalueen johtavalle viranhaltijalle (tilivelvollinen) myöntää vastuuvapaus. Tilivelvollisista on päätetty talousarvion hyväksymisen yhteydessä.

 

Turun kaupungin tilintarkastussopimuksen mukaan tilintarkastaja antaa kaupunginvaltuustolle osoitetun tilintarkastuskertomuksen vuosittain huhtikuun loppuun mennessä. Mikäli tilintarkastuskertomusta ei kaupungista johtuvista syistä voida antaa em. ajankohtaan mennessä, on kertomus annettava joka tapauksessa viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

 

Turun kaupungin tilintarkastaja, JHTT-yhteisö PwC Julkistarkastus Oy, vastuunalaisena tilintarkastajana JHTT, KHT Tomi Moisio on antanut tilintarkastuskertomuksen 30.4.2009. Tilintarkastaja on esitellyt tilintarkastuskertomuksen sisältöä tarkastuslautakunnan kokouksessa 4.5.2009. Tarkastuslautakunta päätti merkitä tiedokseen 30.4.2009 päivätyn tilintarkastuskertomuksen vuodelta 2008 ja todeta, että tilintarkastuskertomus ei sisällä tilintarkastajan mukaan sellaisia kuntalain 75 §:ssä tarkoitettuja muistutuksia, joista tarkastuslautakunnan on lain mukaan hankittava asianomaisen selitys sekä kunnanhallituksen lausunto.

 

Liite 1                                 PwC Julkistarkastus Oy, JHTT-yhteisö, JHTT, KHT Tomi Moisio 30.4.2009: Tilintarkastuskertomus 2008

 

Tilintarkastuskertomuksen mukaan ”Kaupungin hallintoa on hoidettu lain ja valtuuston päätösten mukaisesti lukuun ottamatta sitovien määrärahojen ylityksiä. Suurimmat määrärahojen ylitykset ovat seuraavat:

 

1 20 Terveyslautakunta

5.637.370,70 €

1 30 Sosiaalilautakunta

1.633.615,25 €

1 61 Joukkoliikennelautakunta

2.071.513,48 €.”

 

Tilintarkastuskertomuksessa on esitetty lausunto tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä: ”Esitämme tilinpäätöksen hyväksymistä. Esitämme vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille tarkastamaltamme tilikaudelta edellyttäen, että valtuusto hyväksyy edellä todetut määrärahojen ylitykset.”

 

Selvitykset toimielinten poikkeamista kaupunginvaltuustoon nähden sidotuista määrärahoista vuoden 2008 tilinpäätöksessä on esitetty kaupunginhallitukselle 6.4.2009 § 188 Turun kaupungin tilinpäätös 2008 -asian käsittelyn yhteydessä.

 

Oheismateriaali 1              Kh 6.4.2009 § 188 Turun kaupungin tilinpäätös 2008, Liite 2 Toimielinten poikkeamat kaupunginvaltuustoon nähden sidotuista määrärahoista vuoden 2008 tilinpäätöksessä

 

Kuntalain 75 §:n mukaan valtuusto päättää toimenpiteistä, joihin tarkastuslautakunnan valmistelu, tilintarkastuskertomus ja siinä tehdyt muistutukset antavat aihetta. Hyväksyessään tilinpäätöksen valtuusto päättää vastuuvapaudesta tilivelvollisille.

 

Kaupunginreviisori Kari Koivuluhta:

 

Ehdotus

Tarkastuslautakunta päättää

lähettää tilintarkastuskertomuksen tiedoksi kaupunginhallitukselle,

esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto

merkitsee tilintarkastuskertomuksen tiedokseen ja päättää

hyväksyä kaupungin vuoden 2008 tilinpäätöksen

hyväksyä tilintarkastuskertomuksessa ilmenevät vuoden 2008 talousarvion sitovien määrärahojen ylitykset sekä

myöntää vastuuvapauden kaupungin hallintoa ja taloutta vuonna 2008 hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille edellyttäen, että valtuusto on hyväksynyt em. kohdan.

Lisäksi tarkastuslautakunta päättää, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan tässä kokouksessa.

 

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti

lähettää tilintarkastuskertomuksen tiedoksi kaupunginhallitukselle,

esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto

merkitsee tilintarkastuskertomuksen tiedokseen ja päättää

hyväksyä kaupungin vuoden 2008 tilinpäätöksen,

hyväksyä tilintarkastuskertomuksessa ilmenevät vuoden 2008 talousarvion sitovien määrärahojen ylitykset sekä

myöntää vastuuvapauden kaupungin hallintoa ja taloutta vuonna 2008 hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille edellyttäen, että valtuusto on hyväksynyt em. kohdan.

Lisäksi tarkastuslautakunta päätti, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan tässä kokouksessa.”

 

Liite 2                                 Tilintarkastuskertomus

 

Tarkastuslautakunnan ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä tilintarkastuskertomuksen tiedokseen ja

hyväksyä tilintarkastuskertomuksessa ilmenevät vuoden 2008 talousarvion sitovien määrärahojen ylitykset.