Liite 1 § 136

 

Asemakaavatoimisto/Seppo Kurtti 14.5.2009/218-09:

”Asemakaavatoimisto on laatinut 12.3.2009 päivätyn ja 13.5.2009 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen otsikossa mainitulle alueelle.

Asemakaavanmuutoksella on tarkoitus mahdollistaa 9. kaupunginosan korttelin 32 tontin 1 (K – Liike- ja toimistorakennusten korttelialue) saattaminen asuinkerrostalojen korttelialueeksi (AK-1), jolla aikaansaadaan Puutarhakadulle kaupunkikuvallisesti selkeä pääte ja rakennusmassoilla rajataan tilallisesti Ratavahdinrinteen hieman hallitsematonta katutilaa. Tontin 10 Tallimäenpuisto, joka nykyisinkin jo toimii asfalttipintaisena pysäköintialueena, muutetaan (LPA-1) autopaikkojen korttelialueeksi.

Anomus

Asemakaavan muuttamista on anonut alueelle Asunto Oy Turun Puutarhakatu 43, johon anomukseen Asunto Oy Turun Ratavahdinrinne yhtyy.

Suunnittelualueen nykytilanne

Suunnittelualue sijaitsee kaupungin ruutukaava-alueen länsiosan puutalovaltaisen Portsan alueen lounaispuolella.

Ratavahdinrinteen katualueeseen kuuluva osa on puistomainen. Tallimäenpuisto-niminen alue toimii asfaltoituna pysäköintialueena.

Alueen länsi- ja eteläosassa kulkee puhelin- ja tietoliikennekaapeleita.

Pohjoisosassa sijaitsee Turku Energian kaukolämpöputki.

Selostuksen kohdasta 3.1 löytyy tarkempaa tietoa suunnittelualueen tämän hetkisestä tilanteesta.

Kaavatilanne

Suunnittelualueella on voimassa kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymä oikeusvaikutteinen yleiskaava 2020.

Siinä alue on osoitettu: (PAK) TYÖPAIKKOJEN JA ASUMISEN ALUE – Nykyinen teollisuusalue, jota osa-alueittain kehitetään tehokkaammaksi ja viihtyisämmäksi työpaikka- ja asuntoalueeksi palveluineen.

Voimassa olevassa kaavassa alue on liike- ja toimistorakennusten korttelialue (K), pinta-alaltaan 2617 m2,kerroslukuvaatimuksen ollessa VII 1/2

Alleviivattu luku osoittaa ehdottomasti käytettävän kerrosluvun.

Suunnittelualueella voimassa olevat asemakaavat on esitetty kaavakartalla.

-         A12/ 1958, vahvistettu 28.7.1958

-         A30/ 1986, vahvistettu 24.4.1989

-         A11/ 1991, vahvistettu 11.6.1993

Tavoitteet

Asemakaavanmuutosehdotuksen tavoitteet ovat oikeusvaikutteisen yleiskaavan mukaisia sekä noudattavat valtioneuvoston 30.11.2000 antamaa päätöstä (tarkistettu 1.3.2009) valtakunnallisista alueidenkäytön tavoitteista. Niiden mukaan asemakaavalla tulee edistää mm. olemassa olevien yhdyskuntarakenteiden hyödyntämistä ja eheyttämistä sekä pyöräilyn ja jalankulun edellytysten parantamista.

Asemakaavaratkaisun tavoitteita ja perusteita on esitetty selostuksen kohdassa 4.4.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavanmuutoksen vireilletuloilmoitus sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma, johon sisältyi mielipidetiedustelulomake, on lähetetty kirjeitse osallisille 21.5.2008. Kaavanmuutoksesta on tiedotettu myös v. 2009 kaavoituskatsauksessa.

Kaavanmuutosehdotuksen 30 päivän nähtävilläoloaikana siitä ei ole toimitettu yhtään muistutusta.

12.3.2009 päivätystä asemakaavanmuutosehdotuksesta pyydettiin lausunnot Turun Kiinteistöliikelaitokselta, Turun Vesiliikelaitokselta, Turku Energialta, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta, Ratahallintokeskukselta, Lounais-Suomen ympäristökeskukselta, Sosiaali- ja terveystoimelta, Tiehallinnolta, Ympäristö- ja kaavoitusviraston rakennusvalvonta-, ympäristönsuojelu-, suunnittelu- ja joukkoliikennetoimistoilta.

Alla tiivistelmät saaduista lausunnoista, asemakaavatoimiston vastineet niihin ja/tai kaavaehdotukseen päivämäärällä 13.5.2009 tehdyt muutokset:

Kiinteistöliikelaitos: Turun kaupungin maapoliittiset linjaukset edellyttävät maankäyttösopimusta maanomistajan kanssa. Asemakaavanmuutosehdotus tulee viedä kaupunginhallituksen käsittelyyn vasta sen jälkeen, kun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on hyväksynyt maankäyttösopimuksen ja se on allekirjoitettu. Lisäksi samassa yhteydessä sovitaan tontinosan kaupasta. Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomautettavaa asemakaavan muutosehdotuksen suhteen.

Asemakaavatoimisto: Asemakaavanmuutosehdotuksen käsittelyajoituksessa tullaan toimimaan Kiinteistöliikelaitoksen lausunnon mukaisesti.

Vesiliikelaitos: Asemakaavanmuutosalue on liitettävissä Turun vesilaitoksen verkostoihin. Turun vesilaitoksen verkostojen päälle tai välittömään läheisyyteen ei saa sijoittaa mitään rakennuksia, rakennelmia, laitteita tai puita, jotka voivat vaikeuttaa verkostojen kunnossapitoa tai jopa estää sen kokonaan.

Asemakaavatoimisto: Asemakaavanmuutosehdotusalueella vesilaitoksen verkostojen päälle ei sijoitu rakennuksia, rakennelmia, laitteita eikä puita.

Rakennusvalvontatoimisto: Rakennusvalvontatoimisto huomauttaa asemakaavanmuutosehdotuksesta seuraavasti:

-         Rakennusten julkisivujen riittävä laatu tulee varmistaa kaavamääräyksellä, esim. julkisivut tulee rakentaa paikalla.

-         Jos halutaan, että AK-1:n autopaikkoja voidaan osoittaa LPA-1 -alueelle, tulee se määritellä kaavamääräyksellä.

Asemakaavatoimisto: Kaavamääräyksiä on muutettu molempien rakennusvalvontatoimiston esittämien kohtien osalta.

Turku Energia Sähköverkot Oy:llä ei ollut huomautettavaa.

Turku Energia Kaukolämpö Oy: Puhelimitse todettiin alueella sijaitsevan kaukolämpöputken ja siihen liittyvän kaukolämmön salaojapurkuputken joiden siirto on välttämätön. Siirron aiheuttamat kustannukset tulevat joko maa-alueen omistajan tai rakentajan maksettavaksi.

Lounais-Suomen ympäristökeskus: Ympäristökeskus katsoo, että lausunnon antaminen ehdotukseen ei ole tarpeen. Oleellisiin seikkoihin on jo kiinnitetty huomiota ehdotuksessa.

Lausuntojen toimittamisen määräpäivän (30.4.2009) jälkeen vastaanotetut lausunnot, jota ei ole prosessin tässä vaiheessa voitu huomioida asemakaavanmuutosehdotuksessa:

Ratahallintokeskus (11.5.2009): Kaavan pohjoispuolella on Ratavahdinrinteen tasoristeys. Kaavan rakennusala rajoittaa nykyistä näkemäaluetta. Laskukaavan mukaisesti näkemävaatimus on 240 metriä. Tämä saavutetaan rakennusalan pienellä muutoksella.

Ympäristönsuojelutoimisto (5.5.2009): Kaavanmuutosalueeseen sisältyvää Puutarhakadun katualuetta tulee koskea määräys ”Maaperän pilaantuneisuus ja puhdistustarve on arvioitava. Jos maaperä todetaan pilaantuneeksi, tarvitaan alueella riskinhallintatoimenpiteitä ennen rakentamiseen ryhtymistä.”

Asemakaavanmuutosehdotus

Kaavanmuutosalueen pinta-ala on 0,9203 ha. Kaavanmuutoksessa alue osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueeksi (AK-1) sekä autopaikkojen korttelialueeksi (LPA-1). Kaavanmuutosalueen kokonaisrakennusoikeus on 6500 k-m2, jolloin aluetehokkuus on ea=0,71. Asemakaavanmuutosalueen mitoitus on esitetty tilastolomakkeessa.

AK-1 = Asuinkerrostalojen korttelialue

Tontille 20 on merkitty rakennusala sekä Puutarhakadun, Ratavahdinrinteen että sataman radan suuntaisesti. Kerroslukua ei ole merkitty vaan rakennusten korkeus on määritelty vesikaton ylimmän kohdan korkeusasemana. Rakennusoikeus on 3600 k-m2 + 2900 k-m2. eli yhteensä 6500 k-m2.

Rakennuksen julkisivut tulee rakentaa paikalla ja pääasiallisena julkisivumateriaalina tulee olla vaalea rappaus siten, että alusrakenteen saumoja ei näy. Julkisivun kokonaisilme tulee sopeuttaa viereiseen rakennukseen.

Sokkeleiden tulee olla uritettua tummaa betonia ja ne tulee aukottaa siten, ettei muodostu suuria umpinaisia sokkelipintoja.

Pihakannen tulee kestää raskaan pelastusajoneuvon paino.

Autopaikkoja korttelialueelle on osoitettu vähintään 1 ap/80 k-m2. Autopaikoitukseen on osoitettu tilat pihakannella, jonka likimääräinen korkeusasema on + 6.0, sekä pihakannen alle sijoittuvaan maanalaiseen paikoitushalliin.

LPA-1 = Autopaikkojen korttelialue, jolle on osoitettava pelastusajoyhteys tontille 14

Alueelle saa osoittaa AK-1 korttelialueen autopaikkoja. Alueelta on ajoyhteys tontin 20 maanalaiseen paikoitushalliin.

Katu- ja puistoalueet

Katualueet ovat nimeltään Puutarhakatu osa – Trädgårdsgatan del ja Ratavahdinrinne – Banvaktsbrigen.

Puistoalue on nimeltään Tallimäenpuisto osa – Tallimäkiparken del.

Asemakaavanmuutoksen vaikutukset

Kaupunkikuvaan

Asemakaavanmuutoksella luodaan Puutarhakadulle selkeä kaupunkikuvallinen pääte ja rakennusmassat rajaavat hieman hallitsematonta Ratavahdinrinteen katutilaa ja sataman radan aluetta.

Väestöön ja asumiseen

Kaavamuutoksen toteutumisen myötä alueen asukasmäärä kasvaa n. 150 asukkaalla. Tuleville asukkaille tarjoutuu lähellä keskustaa sijaitseva asuinalue, josta kuitenkin on vaivattomat kulkuyhteydet lähisaariin ja merelle.

Kaavamääräyksillä on tarkoitus luoda laadukasta asuinympäristöä niin alueen uusille asukkaille kuin naapurustollekin.

Liikennejärjestelyt

Uusien asukkaiden tuottama liikenteen lisäys ei kasvata ympäröivien katujen liikennemääriä merkittävästi eikä siksi vaadi nykyisen katuverkoston muutoksia. Ympäröiville kaduille ei aiheudu paikoitustarvetta, koska kaavanmuutosalueelle saadaan tarvittava määrä autopaikkoja.

Tekninen huolto

Pysäköintitilojen sijoittaminen maan alle sekä uudisrakentaminen edellyttää joidenkin korttelialueella olevien yhdyskuntateknisten johtojen siirtoa.

Luonnonympäristö

Joitakin kaava-alueen keskellä olevia puita joudutaan kaatamaan mutta Ratavahdinrinteen puurivistöt säilytetään parhaan mukaan ja kaavassa osoitetaan istutettavat alueenosat.

Ympäristön häiriötekijät

Ympäristön aiheuttamat meluhaitat pystytään eliminoimaan ääntä eristävillä seinärakenteilla ja ikkunoilla. Piha-alue suojataan sataman radan suuntaisesti melulta 250 cm korkealla melusuoja-aidalla, joka on läpinäkyvyydeltään vähintään 50 %.”

 

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 26.5.2009 esittänyt, että 12.3.2009 päivätty ja 13.5.2009 lausuntojen perusteella muutettu IX kaupunginosan korttelin 32 tontin 1, Ratavahdinrinteen katualueen, Puutarhakadun osan ja Tallimäenpuiston osan asemakaavanmuutosehdotus hyväksytään siten muutettuna, että Puutarhakadun puoleisen rakennusalan rakennusoikeudeksi merkitään 3 950 k-m2.

 

Lautakunta on samalla päättänyt esittää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijaonmuutos: 9-10-19 ja -20.

 

Ehdotus on ollut säädetyssä järjestyksessä julkisesti nähtävänä 6.4.-5.5.2009 kenenkään tekemättä ehdotusta vastaan muistutusta.

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 3.6.2009 hyväksynyt asemakaavanmuutoksen edellyttämän maankäyttösopimuksen. Kiinteistöliikelaitoksen ilmoituksen mukaan maankäyttösopimus on allekirjoitettu 4.6.2009.

 

Liite 2                                 Selostus

 

Liite 3                                 Tilastolomake

 

Kartta on jaettu erillisenä.

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa asemakaavanmuutosehdotuksen hyväksymistä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan esittämässä ljempänä olevassa kaupunginhallituksen ehdotuksessa tarkemmin yksilöidyssä muodossa.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä asemakaavatoimiston laatiman 12.3.2009 päivätyn, 13.5.2009 lausuntojen ja 26.5.2009 ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätöksen perusteella muutetun IX kaupunginosan korttelin 32 tontin 1, Ratavahdinrinteen katualueen, Puutarhakadun osan ja Tallimäenpuiston osan asemakaavanmuutosehdotuksen.

 

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijaonmuutos: 9-10 tontit19 ja -20.