Liite 1 § 78
Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:
”Valtuustoryhmien välillä 14.12.2008 solmitun sopimuksen tarkoituksena on linjata valtuustokauden 2009 - 2012 tärkeimmät tavoitteet, joihin valtuuston enemmistö sitoutuu. Turun kaupunginvaltuusto päätti 16.2.2009 § 55, että liitteen mukainen valtuustoryhmien välinen sopimus valtuustokaudelle 2009 - 2012 hyväksytään ja että sopimus lähetetään kaupunginhallitukselle toimeenpantavaksi.
Turun kaupungin valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa valtuustokaudelle 2009 - 2012 todetaan, että ryhmien välinen sopimus toimii lähtökohtana valtuustokauden aikana laadittaville kaupungin toimintaa ohjaaville muille strategioille ja ohjelmille. Kaupunginhallitus valmistelee valtuuston hyväksyttäväksi esityksen valtuustokaudella laadittavista ja noudatettavista strategioista ja ohjelmista. Turku-strategia laaditaan ja päätetään kevään 2009 aikana.
Ryhmien välisen sopimuksen tavoitteet ja toimenpiteet toimeenpannaan Turku-sopimuksella. Se koostuu kaupunginvaltuustossa hyväksyttävistä, valtuustokautta koskevista toimeenpano-ohjelmista. Nyt kaupunginvaltuustolle esitetään hyväksyttäväksi ohjelmarakenne jatkovalmistelua varten.
Strategia- ja ohjelmarakenteen valmistelussa lähtökohtana on malli, joka on yksinkertainen, selkeä, konkreettinen ja mitattava. Ohjelmien ja asiakirjojen päällekkäisyyksistä ja ristiriitaisuuksista on päästy eroon. Toimijoiden väliset roolit ja vastuut on selkeytetty voimassa olevien johtamisjärjestelmäpäätösten mukaisesti. Hierarkia on muodostettu siten, että siinä strateginen johtaminen kytkeytyy operatiiviseen toiminnanohjaukseen aiempaa paremmin.
Ohjelmakokonaisuus on koottu siten, että se ottaa huomioon kestävän kehityksen kaikki osa-alueet; ympäristön – väestön sosioekonomisen kehityksen sekä talouden näkökulmat. Ohjelmarakenne tukee kaupunginvaltuuston tekemää päätöstä kestävän kehityksen mukaisesta budjetoinnista. Koko ohjelmakokonaisuuden ohjaavana näkemyksenä on ”Kestävästi kehittyvä – tasapainoinen Turku”.
Esitetty ohjelmarakenne sisältää ryhmien välisessä sopimuksessa mainitut ohjelmat sekä ohjelmat ryhmien välisen sopimuksen keskeisten tavoitekokonaisuuksien konkretisoimiseksi. Lisäksi ohjelmarakenteessa on huomioitu valtion kunnilta edellyttämät valtuustotasoiset ohjelmavaatimukset.
Ohjelmat laaditaan yhtenäisen rakenteen mukaisesti. Kukin ohjelma sisältää keskeiset tavoitteet toimenpiteet ja mittarit sektoreittain. Ohjelmien seuranta tapahtuu vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä, jolloin voidaan myös tarkentaa ohjelman sisältöä.
Ohjelmat laaditaan kevään 2009 aikana siten, että ohjelmakokonaisuus tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn 4.5.2009, jolloin kaupunginvaltuusto voisi päättää ohjelmista 11.5.2009. Ohjelmien toimeenpano tapahtuu talousarvion valmistelun yhteydessä osana talousarviota. Ohjelmien keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet jalkautetaan osaksi hallintokuntien talousarvioita sekä strategisia palvelu- ja tilaajatuottajasopimuksia. Sopimusten toimeenpanoa seurataan toiminnan ja talouden raportoinnin yhteydessä kolme kertaa vuodessa.
Hallintokunnat eivät enää jatkossa laadi omia kaupunginvaltuustossa hyväksyttäviä strategioita tai erillisohjelmia, vaan strateginen ohjaus tapahtuu edellä kuvatulla tavalla.
Turku-sopimus jakautuu kolmeen strategiseen teemaan: vetovoimaisuus ja kilpailukyky, asukkaiden hyvinvointi sekä resurssien tasapainoinen ohjaus. Kukin teema jakautuu ohjelmiin seuraavasti:
Vetovoimaisuus ja kilpailukyky -teemaan sisältyvät ohjelmat ovat:
·Osaamis- ja yrittäjyysohjelma
·Asunto- ja maankäyttöohjelma
·Matkailuohjelma
·Ympäristöohjelma (sisältää RVS:n ilmasto- ja energiaohjelman sekä joukkoliikenneohjelman)
Asukkaiden hyvinvointi -teemaan sisältyvät ohjelmat ovat:
·Lasten- ja nuorten ohjelma
·Työikäisen väestön ohjelma
·Senioriohjelma
Resurssien tasapainoiseen ohjaukseen sisältyvät ohjelmat ovat:
·Talousohjelma
·Turun kaupungin omistajapolitiikka
·Henkilöstöohjelma
·Palveluohjelma
Kaupunginvaltuuston tulisi päättää, että em. ohjelmarakenne hyväksytään ja että asia lähetetään ohjelmien valmistelun osalta kaupunginhallitukselle toimeenpantavaksi.”
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto päättää,
että edellä esitetyn mallin mukainen valtuustokauden 2009 - 2012 ohjelmarakenne hyväksytään,
että asia lähetetään ohjelmien valmistelun osalta kaupunginhallitukselle toimeenpantavaksi ja
että kaupunginhallitus oikeutetaan tekemään tarvittavia tarkennuksia ohjelmarakenteeseen sekä teemojen ja ohjelmien nimikkeisiin.