Liite 1 § 76

 

Asemakaavatoimisto/yleiskaavainsinööri Olavi Ahola, arkkitehti Juhani Saarelainen 8.12.2008/580-08:

”Yhteistyössä asemakaavatoimiston kanssa arkkitehti Juhani Saarelainen on kaava-alueen maanomistajien toimeksiannosta, laatinut 27.10.2008 päivätyn ranta-asemakaavaehdotuksen Kakskerran kaupunginosaan Myllykylän kylän Latosaari-nimiselle tilalle, RN:o 474:1:130, joka käsittää Latosaari-nimisen saaren läntisen niemen. Ehdotuksessa kaava-alue osoitetaan loma-asuntojen rakennusalueeksi sekä maa- ja metsätalousalueeksi.

Nykytilanne

Suunnittelualue on asemakaavoittamatonta ja rakentamatonta metsäaluetta, saaren läntinen niemi avokallioaluetta. Suunnittelualue rajautuu pohjoisessa, lännessä ja etelässä Vapparin merenselkään ja idässä Latosaaren itäosan loma-asuntoalueeseen. Latosaaren etelärannalla sijaitsee Kesäranta ja Siniannela-nimisten tilojen muodostama lomarakennuspaikka, jota suunnittelualue ympäröi kolmelta sivulta. Suunnittelualue on yksityisen omistama.

Aloite

Ranta-asemakaavan laatimista ovat hakeneet maanomistajat Risto Turtolan ja Ilmari Juvakosken perikunnat. Kaavahanke käynnistyi neuvottelulla yleiskaavainsinööri Olavi Aholan kanssa.

Ranta-asemakaavaehdotus

Alueen luontoselvitys valmistui lokakuussa 2007 ja linnuston osalta kesäkuussa 2008. Luontoselvitys tukee alueen kaavoittamista loma-asumiskäyttöön, eikä Luonnonsuojelulain perusteella rajoittavia tekijöitä ole havaittu.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa varauduttiin kahteen kaava-alueen laajuuden suhteen vaihtoehtoiseen alustavaan suunnitelmaan. Viranomaisneuvottelussa valittiin suunnittelualueen laajuudeksi Latosaari-tilan käsittävä alue.

Ranta-asemakaavaehdotus noudattaa kokonaisrakenteen ja mitoituksen osalta Lounais-Suomen ympäristökeskuksen ranta-asemakaavaoppaan suunnitteluperiaatteita.

Tämän mukaisesti lähtökohtana on ollut suunnittelualueen asema kantatilana. Alueelle on osoitettu loma-asuntojen korttelialueeksi kaksi kahden rakennuspaikan laajuista korttelialuetta, pinta-alaltaan yhteensä 1,45 ha. Jäljelle jäävä yhtenäinen alue, eli 4,49 ha suunnittelualueesta, on osoitettu maa- ja metsätalousalueeksi. Näin ollen suunnittelualueesta 75 % jää yhtenäiseksi rakentamattomaksi alueeksi. Rakennuspaikkojen ja naapuritilojen väliin jää 40 m levyinen kaista maa- ja metsätalousaluetta. Maisemallisesti merkittävä kalliorantainen länsiniemi on osoitettu osana M-aluetta, eli se säilyy rakentamattomana.

Ranta-asemakaavoituksessa on rantaviivan varaaminen rakennuspaikkoihin ja toisaalta rakentamattomaksi tärkeä osatekijä. Ehdotuksessa rantaviivaa on osoitettu rakentamiseen 27,5 %.

Rakentamista ohjaavissa kaavamääräyksissä on painotettu rakentamisen sopeuttamista ympäröivään saaristoluontoon ja saariston rakentamisen laatutavoitteisiin.

Kunkin rakennuspaikan rakennusoikeus koostuu seuraavista enimmäismääristä: loma-asuminen 120 k-m2, saunarakennus 20 k-m2 ja taloustilat 20 k-m2. Yhteenlaskettu rakennusoikeus alueella on siis 560 k-m2.

Jätteiden ja jätevesien käsittelyä koskevat määräykset täsmentävät tarvittavassa määrin yleisiä ympäristölainsäädännön määräyksiä.

Osallistuminen ja mielipiteet

Ranta-asemakaavan vireille tulosta on kuulutettu 12.1.2008. Osallisille on lähetetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma 4.1.2008.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saapui kaksi mielipidettä:

Esko ja Pirjo Kanervan mielipide koskien saariston luonnonympäristön ja jokamiehenoikeuksien mukaisen virkistyskäytön säilyttämistä sekä Erik Aarnion perikunnan mielipide koskien uusien rakennuspaikkojen sijoittamista suhteessa tilojen Kesäranta ja Siniannela alueeseen.

Viranomaisneuvottelu, jossa oli paikalla suunnittelualueen maanomistajien edustus sekä naapuritilojen omistajia pidettiin 6.3.2008. Tässä neuvottelussa käsiteltiin mm. seuraavia suunnitteluun vaikuttavia asioita:

- Kaava-alue muodostuu Latosaaren tilan alueesta.

- Loma-asutuksen ja rakentamattoman alueen suhde sekä loma-asutuksen ja maa- ja metsätalousalueen osuus rantaviivasta ja samalla kaavan kokonaisrakenne ja rakennuspaikkojen lukumäärä mitoitetaan kaavasuunnitelmassa ympäristökeskuksen ranta-asemakaavaoppaan mukaan.

- Esitetyt mielipiteet käsiteltiin kokouksessa ja ne otettiin huomioon jatkotyöskentelyssä.

Lausunnot kaavaehdotuksesta

Ranta-asemakaavaehdotuksesta pyydettiin lausunnot Kiinteistölaitokselta, Vesilaitokselta, Turku Energialta, Tiehallinto/ Turun tiepiiriltä sekä ympäristö- ja kaavoitusviraston rakennusvalvonta- ja ympäristönsuojelutoimistolta sekä Varsinais- Suomen aluepelastuslaitokselta.

Ympäristökeskus katsoo lausunnossaan, että ehdotuksessa jää riittävästi rakentamattomaksi osoitettua aluetta. Ehdotus ottaa huomioon luonnon ominaispiirteet ja kaava on muutoinkin asianmukaisesti laadittu. Ranta-asemakaavassa on annettu rakentamismääräykset rakentamisen sopeuttamiseksi maisemaan.

Kiinteistölaitos katsoo, että ranta-asemakaava ottaa hyvin huomioon ylemmän asteen kaavat ja maankäyttö- ja rakennuslaista tulevat sisältövaatimukset.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos ei antanut lausuntoa.

Lausunnon antaneilla toimielimillä ei ollut huomautettavaa kaavaehdotuksen suhteen. 27.10.2008 päivättyyn ranta-asemakaavaehdotukseen ei näin ollen ole tarpeen tehdä muutoksia.”

 

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 16.12.2008 esittänyt, että 27.10.2008 päivätty Kakskerran kaupunginosan Myllykylän kylän Latosaari-nimiselle tilalle, RN:o 474:1:130, joka käsittää Latosaari-nimisen saaren läntisen niemen laadittu ranta-asemakaavaehdotus hyväksytään.

 

Ehdotus on ollut säädetyssä järjestyksessä julkisesti nähtävänä 12.1.–10.2.2009 välisen ajan mainitut päivät mukaan luettuina kenenkään tekemättä ehdotusta vastaan muistutusta.

 

Liite 2                                 Selostus

 

Liite 3                                 Tilastolomake

 

Kartta on jaettu erillisenä.

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa ranta-asemakaavaehdotuksen hyväksymistä lautakunnan esittämässä muodossa.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 27.10.2008 päivätyn Kakskerran kaupunginosan (Myllykylän kylä) Latosaari – nimisen tilan 474-1-130 ranta-asemakaavaehdotuksen.