Liite 1 § 36

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 22.10.2008:

 

”Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt kokouksessaan 14.10.2008 § 132 esittää kuntayhtymän jäsenkunnille sairaanhoitopiirin perussopimuksen muuttamista. Muutosesitys perustuu kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta (PARAS) annettuun lakiin ja sen edellyttämiin muutoksiin. Perussopimuksen muihin muutostarpeisiin tullaan palaamaan uudella valtuustokaudella.

 

VSSHP esittää ensinnä perussopimukseen sisältyvän sairaanhoitopiirin jäsenkuntaluettelon tarkistamista niin, että siinä otetaan huomioon vuodenvaihteessa 2008–2009 tapahtuvat kuntaliitokset. VSSHP:n jäsenkuntien määrä vähenee 55:stä 29:ään.

 

Toiseksi VSSHP esittää perussopimukseen sisältyvän sairaanhoitopiirin toimialan tarkistamista niin, että se sanamuodoiltaan vastaisi PARAS -lain 6 §:ää. Mainittu lainkohta edellyttää sitä, että erikoissairaanhoidon lisäksi kuntayhtymän toimialassa otetaan huomioon kehitysvammaisten erityishuolto ja terveyden, toimintakyvyn ja sosiaalisen turvallisuuden edistäminen.

 

Esitetyn toimialan muutoksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole käynnistää kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen tuottamista VSSHP:n toimesta, koska tämä edellyttää toimialassa olevan lisämääreen ”kuntien osoittamassa laajuudessa” mukaan kuntien tätä koskevaa tahtotilaa. Sairaanhoitopiiri ja Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri teettivät yhdessä kyselyn jäsenkunnilleen keväällä 2007 kehitysvammahuollon palveluiden tuotantotavasta Varsinais-Suomen alueella. Kyselyyn vastanneista kunnista suurin osa kannatti sitä, että Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri jatkaa edelleen toimintaansa ns. vapaaehtoisena kuntayhtymänä. Myös HUS on esittänyt vastaavaa muutosta perussopimukseensa, vaikka myös HUS:n alueella palvelut on tarkoitus tuottaa jatkossakin muutoin kuin HUS:n toimesta.

 

VSSHP pyytää kunnan-/kaupunginhallitusta käsittelemään oheisen muutosesityksen ja saattamaan sen edelleen kunnan-/kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Mikäli mahdollista, pyydämme käsittelemään asian ennen vuodenvaihdetta.”

 

Sosiaalilautakunta 16.12.2008:

 

”Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on kokouksessaan 14.10.2008 päättänyt esittää kuntayhtymän jäsenkunnille sairaanhoitopiirin perussopimuksen muuttamista.

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri esittää ensinnä perussopimukseen sisältyvän sairaanhoitopiirin jäsenkuntaluettelon tarkistamista vastaamaan vuodenvaihteessa 2008 - 2009 tapahtuvia kuntaliitoksia.

 

Toiseksi esitetään sairaanhoitopiirin toimialan tarkistamista niin, että se sanamuodoltaan vastaisi ns. PARAS -lain 6 §:ää. Lainkohta edellyttää, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri voisi erikoissairaanhoidon lisäksi vastata kunnan osoittamassa laajuudessa kehitysvamman erityishuoltolaissa kunnalle annetuista tehtävistä.

 

Sairaanhoitopiirin hallitus ilmoittaa, ettei tarkoituksena ole käynnistää kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen tuotantoa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiiri ja Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri teettivät yhdessä kyselyn jäsenkunnilleen keväällä 2007. Kyselyyn vastanneista kunnista suurin osa kannatti sitä, että Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri jatkaa edelleen toimintaansa ns. vapaaehtoisena kuntayhtymänä.

 

Sosiaalilautakunta on 19.6.2007 hyväksynyt Turun kaupungin terveysviraston ja sosiaalikeskuksen lausunnon kehitysvammaisten erityishuollon palveluiden järjestämisestä puitelain mukaan. Lausunnon perusteella Turun kaupungin terveysvirasto ja sosiaalikeskus katsovat, että erityishuollon palvelujen turvaamiseksi tarvitaan jatkossakin oma sairaanhoitopiirin toiminnasta erillinen kuntayhtymä. Vapaaehtoisuuteen perustuvan erityishuollon kuntayhtymän puitteissa voidaan jatkossakin tuottaa joustavammin ja kustannustehokkaammin kunnan erityishuollon palveluja.

 

Ns. PARAS -lain sanamuoto edellyttää kuitenkin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimialan tarkistamista edellä esitetyllä tavalla.

 

Sosiaalilautakunta päätti puoltaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen 14.10.2008 tekemiä esityksiä kuntayhtymän perussopimuksen tarkistamisesta.”

 

Terveyslautakunta 17.12.2008:

 

”Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on kokouksessaan 14.10.2008 päättänyt esittää kuntayhtymän jäsenkunnille sairaanhoitopiirin perussopimuksen muuttamista.

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri esittää ensinnä perussopimukseen sisältyvän sairaanhoitopiirin jäsenkuntaluettelon tarkistamista vastaamaan vuodenvaihteessa 2008-2009 tapahtuvia kuntaliitoksia.

 

Toiseksi esitetään sairaanhoitopiirin toimialan tarkistamista niin, että se sanamuodoltaan vastaisi ns. Paras-lain 6 §:ää. Lainkohta edellyttää, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri voisi erikoissairaanhoidon lisäksi vastata kunnan osoittamassa laajuudessa kehitysvamman erityishuoltolaissa kunnalle annetuista tehtävistä.

 

Sairaanhoitopiirin hallitus ilmoittaa, ettei tarkoituksena ole käynnistää kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen tuotantoa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiiri ja Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri teettivät yhdessä kyselyn jäsenkunnilleen keväällä 2007. Kyselyyn vastanneista kunnista suurin osa kannatti sitä, että Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri jatkaa edelleen toimintaansa ns. vapaaehtoisena kuntayhtymänä.

 

Terveyslautakunta on 13.6.2007 antanut lausuntonsa kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen järjestämisestä. Lausunto on valmistelu yhdessä sosiaalikeskuksen kanssa. Lausunnon perusteella Turun kaupungin terveysvirasto ja sosiaalikeskus katsovat, että erityishuollon palvelujen turvaamiseksi tarvitaan jatkossakin oma sairaanhoitopiirin toiminnasta erillinen kuntayhtymä. Vapaaehtoisuuteen perustuvan erityishuollon kuntayhtymän puitteissa voidaan jatkossakin tuottaa joustavammin ja kustannustehokkaammin kunnan erityishuollon palveluja.

 

Ns. Paras-lain sanamuoto edellyttää kuitenkin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimialan tarkistamista edellä esitetyllä tavalla.

 

Terveyslautakunta päätti puoltaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen 14.10.2008 tekemiä esityksiä kuntayhtymän perussopimuksen tarkistamisesta.”

 

Liite 2                                 Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen esitys 14.10.2008

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä, että Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän perussopimusta muutetaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen 14.10.2008 tekemän esityksen mukaisesti.