Liite 1 § 35

 

Turun hallinto-oikeus 4.12.2008:

 

ASIA

Kunnallisvalitus

 

VALITTAJA

Vasemmistoliiton Turun Kunnallisjärjestö ry, Turku

 

PÄÄTÖS JOSTA VALITETAAN

 

Viranomainen: Turun kaupunginvaltuusto

 

Päivämäärä: 16.6.2008

 

Kaupunginvaltuusto on 16.6.2008 päättänyt,

– että Turun kaupungin talousohjelmaluonnos (liite 2) huomioidaan sektorikohtaisessa jatkovalmistelussa,

 

– että päätökset talousohjelmaan sisältyvistä toimenpiteistä tehdään erikseen,

 

– että lautakuntien edellytetään konkretisoivan kaupunginhallitukselle talousohjelman vaikutukset talouteen, henkilöstön ja toimitilojen käyttöön osana vuoden 2009 talousarvion ja vuosien 2010–2011 taloussuunnitelman valmistelua 19.9.2008 mennessä ja että konkretisointi tehdään toimenpiteittäin lomakkeelle, joka on oheismateriaalina 4,

 

– että kuntalain 10a luvun mukaisiksi kunnalliseksi liikelaitokseksi vuoden 2009 alusta lukien perustetaan seuraavat yksiköt: Tilalaitos, Kiinteistölaitos, Kunnallistekniikka, Viherlaitos, Talotoimi, Kiinteistöjenhoito, Jätelaitos, Vesilaitos ja Satama,

 

– että osakeyhtiöksi vuoden 2009 alusta perustetaan liikennelaitos ja

 

– että toimialajohtajamallin valmistelusta luovutaan.

 

Päätökseen liitetyn valitusosoituksen mukaan päätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

 

VALITUS

Valtuuston päätös on kumottava siltä osin kuin on päätetty perustaa liikennelaitos osakeyhtiöksi ja asia palautettava kaupungille uudelleen käsiteltäväksi. Turun kaupungin liikennelaitosta ei tule yhtiöittää vaan siitä on muodostettava kuntalain 10a luvun mukainen kunnallinen liikelaitos vuoden 2009 alusta.

 

Päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, koska se on tehty puutteellisen selvityksen perusteella. Yhtiöittämisen vaihtoehtoja ei talousohjelmassa arvioida lainkaan. Yhtiömuotoon sisältyviä riskejä ei tuoda talousohjelmassa esiin eikä niiden vaikutusta arvioida. Valtuustolla ei ole päätöstä tehdessään ollut mahdollisuutta tutustua päätösesityksen pohjana olevaan yhtiöittämisselvitykseen ”Projekti Aboa. Analyysi Turun liikennelaitoksen yhtiöittämisestä. (Huhtikuu 2008).”

 

Valtuusto on ylittänyt toimivaltansa, koska kunnan tehtävänä ei ole yhtiöiden perustaminen. Päätös loukkaa myös kuntalaisten yhdenvertaisuutta. Kaupungin oman liikennelaitoksen avulla voidaan estää liikennöintihintojen hallitsematon nouseminen. Kaupunkilaisten edun mukaista on käyttää omaa liikennelaitosta, mikäli kilpailutetut tarjoushinnat ovat kohtuuttoman korkeat. Oma liikennelaitos tuo joustavuutta erilaisten hinta- ja linjakokeilujen toteuttamiseen. Yhtiöittämispäätöksen tavoitteena on talousohjelman mukaan lopulta myydä kaupungin oma joukkoliikennetoimija osittain tai kokonaan.

 

ASIAN KÄSITTELY JA SELVITTÄMINEN

 

Kaupunginhallitus on antanut lausunnon. Se on todennut, että valtuuston päätöksellä ei ole perustettu liikennelaitoksesta osakeyhtiötä vaan tämä asia tuodaan erillisen valmistelun pohjalta erikseen päätettäväksi.

 

Vasemmistoliiton Turun Kunnallisjärjestö ry on antanut vastaselityksen.

 

HALLINTO-OIKEUDEN RATKAISU

 

Hallinto-oikeus poistaa kaupunginvaltuuston päätökseen liitetyn valitusosoituksen. Hallinto-oikeus ei tutki valitusta.

 

RATKAISUN PERUSTELUT

 

Kuntalain mukaan päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä kunnallisvalitusta.

 

Turun kaupunginvaltuusto on 16.6.2008 käsitellyt Turun kaupungin talousohjelmaa 2008–2010, jossa on muun ohessa esitetty, että Turun liikennelaitos perustetaan osakeyhtiöksi vuoden 2009 alusta lukien. Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että talousohjelma otetaan huomioon sektorikohtaisessa jatkovalmistelussa ja että päätökset talousohjelmaan sisältyvistä toimenpiteistä tehdään erikseen. Valtuusto päättää siis liikennelaitoksen perustamisesta osakeyhtiöksi myöhemmin erikseen erillisen valmistelun pohjalta. Valtuuston valituksenalainen päätös koskee siten siihen sisältyvän liikennelaitoksen yhtiöittämistä koskevan kannanoton osalta vain asian valmistelua. Tällaisesta päätöksestä ei saa tehdä kunnallisvalitusta. Päätökseen liitetty muutoksenhakuohjaus on ollut virheellinen.

 

SOVELLETUT OIKEUSOHJEET

 

Kuntalaki 91 § ja 100 §

Hallintolainkäyttölaki 51 § 2 mom

 

MUUTOKSENHAKU

 

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

 

Valitusosoitus on liitteenä (KA).”

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen.