Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta 104 06.10.2009 6

7602-2009 (042, 011)

It-rahoitusmallin vaikutukset 2009 ja 2010

Tiivistelmä: -

Kuntejk § 104

Kunnallistekniikkaliikelaitos 29.9.2009:

Keskushallinnon talousasioiden vastuualue pyytää lauta- ja johtokunnilta lausuntoa oheismateriaalissa kuvatusta it-rahoitusmallista 30.10.2009 mennessä.

Uudessa it-rahoitusmallissa on periaatteena maksaa kaikki perus-it:stä aiheutuneet menot it-toiminnasta ja jakaa ne asiakasyksiköille työasemien lukumäärän suhteessa. Veloitus on tarkoitus tehdä suoraveloituksena vuoden 2009 osalta marraskuussa ja vuoden 2010 alusta lukien kuukausittain tasasummina.

Aiemmin laskutus on tapahtunut käytettyjen ohjelmien ja laitteiden käytön sekä kirjanpitotapahtumien perusteella ja osa on maksettu keskushallinnon määrärahoista. Nyt näitä keskushallinnon rahoista maksettuja menoja (sähköposti, tietoliikenne, asianhallintajärjestelmä, julkaisujärjestelmät internet ja Netku sekä joitain pienempiä sovelluksia) siirretään myös hallintokuntien kustannettaviksi. Lisäksi taloushallinnon ja henkilöstöhallinnon järjestelmien menot jaetaan perus-it:n mukana kaikille yksiköille työasemien lukumäärän suhteessa.

Työasemien lukumäärän käyttäminen menojen jakamisen perusteena on selkeä ja helposti määriteltävä tapa jakaa kustannuksia. Jakamistavan oikeudenmukaisuuden arviointi on vaikeaa, sillä työasemat ovat vaihtelevasti käytössä lähes vakituisesta melko vähäiseen. Samaa voidaan sanoa työasemilla käytettävistä sovelluksista ja tarvittavasta muistikapasiteetista. Myös se, mitä luetaan perus-it:hen, on tulkinnanvaraista. Nyt siihen esitetään luettavaksi myös sellaisia ohjelmia, joita emme käytä missään työasemassa, mutta niin on varmasti muissakin hallintokunnissa. Ilmeisesti perus-it:n laajaa sovellusvalikoimaa halutaan käyttää mm. laskutuksen määrän vähentämiseksi.

Oheismateriaalista ilmenee, että työaseman laskennallinen kuukausiveloitus olisi 203 euroa, jonka mukaan tarkistetulla työasemamäärällä laskettuna vuoden 2010 veloitus olisi noin 168.000 euroa ja organisaatiomuutoksista johtuvalla korjauksella vuoden 2008 tasoa oleva vuoden 2009 veloitus noin 165.000 euroa, joten rahallinen muutos on hyvin pieni. Liikelaitos on budjetoinut tarvittavan summan talousarvioesitykseen, koska talousarvion valmisteluohjeita tarkennettiin tältä osin tämän mahdollistavaksi ja samalla ohjeluvusta luovuttiin. Näin ollen lausuntopyynnössä mainittua toiminta-avustusta ei tältä osin tarvita. Perus-it:n lisäksi liikelaitos maksaa hallintokunnan omien sovelluksien käytöstä sekä sisäisiä että ulkoisia erikseen laskutettavia menoja noin 15.000 euroa vuodessa.

Puhelinmenojen osalta on tarkoitus siirtyä vastaavanlaiseen rahoitusmalliin, jolloin puhelinmenot maksaa it-toiminta ja velkoo ne hallintokunnilta suoraveloituksena kuukausittain kunkin liittymän toteutuneen käytön mukaan. Puhelinten käytön seuranta hoidetaan raportoimalla käytöstä hallintokuntia ja esimiehiä. Siirtyminen yhteen puhelinoperaattoriin alkuvuodesta 2009 tuonee säästöjä puhelinkustannuksiin, jota muutosta huomioitiin jo vuoden 2009 talousarviossa. Vuoden 2009 puhelinmenot veloitetaan hallintokunnilta marraskuussa 2009, joten toteutuvaa menoa ei vielä tiedetä. Talousarviossa on puhelin- ja tietoliikennepalveluihin varattu noin 56.000 euroa, jota käytetään myös mm. kulunvalvontamenojen suorittamiseen.

Liikelaitos katsoo, että esitetty rahoitusmalli ei olennaisesti lisää it- ja puhelinmenoja ja siihen voidaan siirtyä mm. sisäisen laskutuksen yksinkertaistamisen vuoksi.

Oheismateriaali 1               Keskushallinnon talousasioiden vastuualueen lausuntopyyntö 10.9.2009

Toimitusjohtaja Hannu Tervonen:

EhdotusJohtokunta päättää antaa edellä olevan mukaisen lausunnon keskushallinnon talousasioiden vastuualueelle it-rahoitusmallin vaikutuksista 2009 ja 2010.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKeskushallinto, talousasiat