Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta12509.12.20208

13742-2020 (12 03 01, 12 03 05)

Turun Kaupunginteatteri Oy:n ja kulttuurilautakunnan välinen yhteistyösopimus

Tiivistelmä: -

Kultlk § 125

Hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Päivi Ahvenainen 3.12.2020:

Turun kaupunginvaltuusto päätti Turun Kaupunginteatteri Oy:n perustamisesta 18.6.2012 § 152. Valtuuston päätöksen mukaan yhtiön omistajapoliittisena linjauksena on, että Turun Kaupunginteatteri Oy on kaupungin 100 % omistama yhtiö, jonka tehtävänä on ylläpitää taiteellisesti korkeatasoista ja asiakaslähtöistä teatteria Turussa. Valtuuston päätöksen mukaan yhtiö saa rahoituksensa valtionosuuksista, lipputuloista ja muista liiketoiminnan tuloista sekä kaupungin sopimusohjauksella yhtiöön kanavoitavasta tulosta. Yhtiötä ohjataan osana vapaa-ajan toimialan kulttuurilaitosten sopimusohjausta. Yhtiön tehtävänä ei ole omistaa kiinteistöjä, vaan se järjestää toimintansa vuokratiloissa. Yhtiön tavoitteena on kasvattaa lipputulojen ja muun liiketoiminnan tulojen osuutta kokonaistuloista.

Kulttuurilautakunta hyväksyi 25.1.2017 § 6 Turun Kaupunginteatteri Oy:n ja kulttuurilautakunnan välisen yhteistyösopimuksen vuosille 2017–2020. Sopimuksen lähtökohtana on ollut, että Turun kaupunki asettaa Turun Kaupunginteatteri Oy:lle tavoitteet talousarvion laatimisen yhteydessä kulloinkin valitun mittariston ja seurantajärjestelmän mukaisesti. Valmistelussa on kiinnitettävä huomiota siihen, että mittarit ovat riittävän informatiivisia sekä antavat oikeaa ja tarpeellista tietoa Turun kaupungille omistajana. Yhtiölle asetettavista tavoitteista neuvotellaan vapaa-aikatoimialan kanssa.

Turun Kaupunginteatteri Oy tekee kulttuurilautakunnan kanssa sopimuksen, jossa määritellään yhtiön teatteripalveluiden tavoitteet ja kaupungin osoittaman avustuksen suuruus. Sopimuksen sisällön ja tavoitteiden tulee olla kulttuurilautakunnan ja kaupunginhallituksen välisen strategisen palvelusopimuksen mukaisia. Lautakunnan ja yhtiön välisessä sopimuksessa otetaan huomioon toimialaa ja teatteritoimintaa koskevat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Yhtiö raportoi yhteistyösopimuksen tavoitteiden toteutumisesta kulttuurilautakunnalle puolivuosittain. Yhtiön tavoitteet tarkennetaan ja päivitetään vuosittain toiminta- ja taloussuunnitelmalla avustuksen anomisen yhteydessä.

Tulevalle sopimuskaudelle 2021–2023 tehtävän sopimuksen lähtökohdat vastaavat päättyvää sopimusta. Toiminnallisiin mittareihin ja tavoitteisiin, kuten kävijöiden ja ensi-iltojen tavoitteisiin on tehty määrällisiä muutoksia, mutta muut toiminnalliset mittarit ja tavoitteet vastaavat aiempaa.

Kulttuurilautakunnan ja Turun Kaupunginteatteri Oy:n välisen yhteistyösopimuksen liiteasiakirjaan on uudelle sopimuskaudelle kirjattu toiminnallisiksi mittareiksi ja tavoitteiksi:

-       katsojamäärä

-       ensi-iltojen määrä

-       yhteistyöproduktioiden määrä muiden valtionosuusteattereiden kanssa

-       yhteistyöproduktioiden määrä ns. vapaan kentän toimijoiden kanssa

-       eri kohdeyleisöille suunnattujen esitysten määrä ja

-       pyrkimys laaja-alaiseen ohjelmistoon

Luettelon neljälle viimeiselle mittarille ei ole asetettu määrällisiä tavoitteita, vaan ne kuvataan ja arvioidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

Kaupungin toiminta-avustuksen määrä vuodelle 2021 on 6 696 000 euroa. Kyseinen määrärahavaraus sisältyy kulttuurilautakunnan vuoden 2021 talousarvioon.

Turun Kaupunginteatteri Oy:n hallitus käsittelee sopimusta kokouksessaan 4.12.2020.

Liite 1Turun Kaupunginteatteri Oy:n ja kulttuurilautakunnan välinen yhteistyösopimus (luonnos, luottamuksellinen)

Liite 2Turun Kaupunginteatteri Oy:n tavoitteet (luottamuksellinen)

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että liitteen 1 mukainen sopimus ja liitteen 2 mukaiset tavoitteet hyväksytään, ja että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaiseksi tuloa.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää valtuuttaa toimialajohtajan allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen ja tekemään siihen mahdollisesti tarvittavat vähäiset muutokset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Kaupunginteatteri Oy
tiedKonsernihallinto, vapaa-aikatoimialan talouden toimialapalvelu
tpvXXXXX


Liitteet:

Kultlk § 125
Liite 1:Turun Kaupunginteatteri Oy:n ja kulttuurilautakunnan välinen yhteistyösopimus (luonnos, luottamuksellinen)
Liite 2:Turun Kaupunginteatteri Oy:n tavoitteet (luottamuksellinen)