Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11511.12.20196

10634-2019 (02 08 00)

Lausunto Lausteen koulun tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Kultlk § 115

Tilapalvelukeskus on pyytänyt kulttuurilautakunnalta, liikuntalautakunnalta ja nuorisolautakunnalta sekä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, kaupunkiympäristölautakunnalta ja sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa Lausteen koulun tilatarveselvityksestä.

Lausuntopyynnön mukaan lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun tarveselvityksen ja mitä tarveselvityksen mukaista vaihtoehtoa toimielin esittää toteutettavaksi. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen Tilapalvelukeskus saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

Lausunto

Kirjastopalvelujen kannalta on tärkeää, että palvelu on helposti saavutettavissa alueen kaikkien asiakkaiden kannalta sekä ajallisesti että sijainnin osalta. Erityisen merkittävää on, että alueen kouluilla ja päiväkodeilla on kirjasto lähietäisyydellä ja helposti tavoitettavissa. Tämän lisäksi kirjaston palveluita tulee voida tarjota kaikenikäisille asiakkaille sekä palvelu- että omatoimiaikaan. Käytännössä kirjaston palvelu olisi parasta toteuttaa monitoimitalon yhteydessä.

Lausteen kirjasto toimi koulun yhteydessä ahtaissa tiloissa, mikä ei mahdollistanut kirjaston toimintaan oleellisesti sisältyvien tapahtumien järjestämistä kirjaston tiloissa. Erityisesti maahanmuuttajataustaisten lasten lukuharrastuksen tukeminen on koettu Lausteen kirjastossa tärkeäksi, mutta vaikeasti tilassa toteutettavaksi. Monikielinen toimintaympäristö tulisikin ottaa huomioon uutta kirjastoa suunniteltaessa.

Uuden monitoimitalon yhteydessä olisi mahdollista huomioida kirjastoautojen tilanne. Kirjastoautoille tarvitaan uudet tilat, sillä Amiraalistonkadulla sijaitsevista talleista jouduttaneen luopumaan jossain vaiheessa. Mikäli monitoimitalo sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien lähellä, kirjastoautojen liikennöinti olisi helppoa. Kirjastoautopalvelun ja lähikirjaston toiminnan yhdistäminen kiinteämmin tehostaisi niin henkilöstöresurssin kuin aineistojen käyttöä.

Liite 1Lausteen koulun tilatarveselvitys

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää

-       antaa tilapalvelukeskukselle edellä esitetyn lausunnon ja

-       hyväksyy tehdyn tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kultlk § 115
Liite 1:Lausteen koulun tilatarveselvitys