Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta8020.05.20156

5410-2015 (041, 011)

Museopalveluiden tilojen uudelleenjärjestelyt Vanhalla Suurtorilla

Tiivistelmä: -

Kultlk § 80

Museopalvelujohtaja Olli Immonen, intendentti Joanna Kurth 11.5.2015:

Kaupunginvaltuusto päätti 23.6.2014 uudistamisohjelman hyväksymisestä ja taloussuunnitelmakauden suunnittelulukujen tarkentamisesta. Osana tätä kokonaisuutta toimintoanalyysin syventämistyö (dnro 1408-2015) käynnistettiin syksyllä 2014. Toimialat ja niiden alaiset palvelualueet ovat valmistelleet toimenpide-ehdotuksiaan konsernihallinnon ohjeistuksen mukaan. Osana toimintoanalyysin syventämistä Museopalvelut on esittänyt yhtenä toimenpiteenä tilojen uudelleenjärjestelyjä ja osittaista tiloista luopumista Vanhalla Suurtorilla.

Toimintoanalyysin syventämisen tuloksena syntyneet toimenpide-ehdotukset tuotiin kaupunginhallituksen esittelyyn 9.2.2015, josta ne lähetettiin toimialojen lautakuntiin lausunnoille ja lähetekeskustelua varten. Kulttuurilautakunnassa 18.2.2015 §37 käsiteltiin lautakunnan alaisten palvelualueiden toimenpide-ehdotuksia. Kulttuurilautakunnan kaupunginhallitukselle antaman lausunnon mukaan:

Museokeskuksen suurin saatavissa oleva säästö koskee Brinkkalan talon tiloista luopumista edellyttäen, että Brinkkalan talon Museokeskuksen keskeiset toiminnot voidaan siirtää Raatihuoneelle. Säästö kaupungille toteutuu ainoastaan siinä tapauksessa, että tilat voidaan vuokrata ulos ja/tai että sinne siirtyy kaupungin muita toimintoja. Kulttuurilautakunta tähdentää, että vapautuvia tiloja vuokrataan ensisijaisesti kulttuuritoimijoille.

Kaupunginhallitus käsitteli ja merkitsi tiedokseen toimialojen lauta- ja johtokuntien lausunnot kokouksessaan 23.2.2015 § 77. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 17.3.2015 § 103 osaltaan hyväksyä toimenpide-ehdotukset ja lähettää toimenpide-ehdotukset edelleen valmisteltaviksi ja toimivaltaisten tehojen päätöksentekoa varten. Kaupunginhallituksen kokouksessa Vapaa-aikatoimialan toimenpide-ehdotuksiin Vanhan Suurtorin tilajärjestelyjen osalta merkittiin:

Kaupunginhallitus siirtää asian lautakunnan käsiteltäväksi. Samanaikaisesti kaupunginjohtajan päätöksellä käynnistetään alueen kehittämissuunnitelman laadinta.

Museopalvelut hallinnoi Vanhalla Suurtorilla Brinkkalan taloa ja Vanhaa Raatihuonetta. Brinkkalan talossa sijaitsee Taidelainaamo ja kirjakauppa, kaksi galleriaa ja toimistotiloja sekä ulosvuokrattavia tiloja. Vanhalla Raatihuoneella sijaitsee kaksi galleriaa sekä ulosvuokrattavia tiloja. Toimenpide-ehdotuksen tilajärjestelyvaihtoehtoja, ts tiloista luopumista, työstettäessä on samalla erillisenä projektina mietitty Museopalveluiden roolia ja näkyvyyttä tulevaisuudessa osana Vanhan Suurtorin kokonaisuutta.  

Liite 1Museopalveluiden tilajärjestelyvaihtoehdot Vanhalla Suurtorilla

Liitteen mukaisesti Museopalvelut on arvioinut kolmea eri tilajärjestelyvaihtoehtoa, joissa tiloista luopuminen kohdentuu Brinkkalan taloon. Arviot nettovaikutuksista on laskettu hyödyntäen vuoden 2014 ulosvuokrauksesta muodostunutta tulokertymää. Jokaisessa vaihtoehdossa toimintoja joudutaan supistamaan, mutta mistään ei luovuta kokonaan. Yhtenä haastavana osana tilajärjestelyvaihtoehtoja koettiin Brinkkalan 2.kerros, jolla on merkityksellinen rooli mm. Joulurauhanjulistuksen paikkana. Tilojen mahdollista irtisanomista ajatellen pitää ottaa huomioon gallerioihin jo sovittujen näyttelyiden aikataulutukset, joiden takia irtisanominen minkään vaihtoehdon osalta ei ole mahdollista vuoden alusta, vaan 1.2.2016 alkaen.

Museopalvelut esittää toimintoanalyysin ja talouden sopeuttamisen toimenpiteenä kulttuurilautakunnalle liitteen mukaista tilajärjestelyvaihtoehtoa C: Brinkkalan 1.kerroksen sekä 3.kerroksen (nk Ullakko) tiloista luopumista, ja että kulttuurilautakunta irtisanoo kyseisten tilojen vuokrasopimuksen 31.7.2015, jolloin 6 kuukauden irtisanomisen ajan puitteissa vuokrasopimus on voimassa 31.1.2016 saakka.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää irtisanoa museopalveluiden hallinnoimien Brinkkalan 1. kerroksen ja 3.kerroksen tilojen vuokrasopimuksen päättymään 31.1.2016.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kultlk § 80
Liite 1:Museopalveluiden tilajärjestelyvaihtoehdot Vanhalla Suurtorilla