Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta2627.02.201320

2119-2013 (011, 032)

Seudullisen saattajakortin käyttöönotto

Tiivistelmä: -

Kultlk § 26

Vapaa-aikatoimialan toimisto, projektikoordinaattori Sini Lundgrén:

Turkulaiset vammaiset ja pitkäaikaissairaat, jotka oman terveydentilansa tai heikentyneen toimintakykynsä vuoksi tarvitsevat avustajaa kyetäkseen käyttämään kulttuuripalveluja, voivat osallistua avustajan kanssa maksamalla osallistumiskerrasta vain yhden sisäänpääsymaksun Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan hallinnoimiin museoihin, konsertteihin sekä teatteriesityksiin.

Saattajakortti on ollut käytössä Turun kaupungin liikuntapaikoilla jo vuodesta 2006 ja vuoden 2012 syksyllä sen käyttö laajeni myös koskemaan kaupungin maksullisia kulttuurikohteita. Saattajakorttia anotaan Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan liikunnan palvelualueelta. Korttia anottaessa tulee esittää lääkärin tai fysioterapeutin lausunto saattajan tarpeesta. Myös kuntoutus- tai palvelusuunnitelmaan kirjattu saattajan tarve hyväksytään perusteluna saattajakorttia anottaessa. Turkulaiset näkövammaiset, joilla ei ole jatkuvaa kuntoutusta tai tarvetta käydä lääkärillä tai fysioterapiassa, saavat saattajakortin Varsinais-Suomen näkövammaiset ry:stä saatavaa näkövammakorttia esittämällä. Erityistapauksista neuvotellaan erikseen.

Turun eri sairaaloiden osastot, laitoshoidon yksiköt ja palveluasumisen toimipisteet, joissa turkulainen asioi tai asuu, voivat anoa saattajakorttia osasto-, laitos- tai toimipistekohtaiseen käyttöön. Osaston, laitoksen tai toimipisteen henkilökuntaan kuuluva voi toimia avustajana useammalle samaan ryhmään kuuluvalle avustettavalle. Ryhmäkohtaista saattajakorttia käytettäessä tulee jokaisella käyntikerralla todistaa saattajan henkilöllisyys työpaikan henkilökuntakortin avulla.

Lounais-Suomen liikunta- ja urheilu (LiikU) ry:n hallinnoiman Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla -hankkeen työryhmät ovat valmistelleet esitystä yhteisestä vammaiselle tai pitkäaikaissairaalle henkilölle myönnettävästä saattajakortista. Tavoitteena on että työryhmiin kuuluvat Turun seudun 11 kuntaa, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku, yhdistäisivät seudullisesti käytettäväksi kuntakohtaiset saattajakortit. Tällä hetkellä saattajakortteja on käytössä kunnan omille asukkaille Turussa ja Raisiossa. Muillakin paikkakunnilla on toimittu samoin periaattein, mutta ilman erillistä korttia. Saattajan tarve on arvioitu sisäänpääsyn yhteydessä.

Seudullinen saattajakortti selkeyttää käytäntöjä sekä asiakkaan ja henkilökunnan välistä vuorovaikutusta. Jokaisen kunnan liikuntatoimi vastaa korttien myöntämisestä omille kuntalaisilleen edellä mainittujen, Turussa jo käytössä olevien kriteerien mukaan. Kortti on määräaikainen ja on voimassa enintään kolme vuotta kerrallaan. Seudullisella saattajakortilla mahdollistetaan asukkaan osallistuminen yhden avustajan kanssa maksullisiin kuntien kulttuuri-  ja liikuntakohteisiin sekä tilaisuuksiin 11 Turun seudun kunnan alueella.

Turun liikuntalautakunta päätti 13.12.2012 kokouksessaan liikuntapaikka- ja liikuntapalvelumaksujen yleisistä periaatteista päätettäessä, että Turun kaupungin liikuntapaikkojen osalta seudullinen saattajakortti tulee voimaan kun kaikki muut seudun kunnat ovat hyväksyneet esityksen omalta osaltaan. Kunnat päättävät asiasta lautakunnissaan helmikuun 2013 aikana ja tavoitteena on saada seudullinen saattajakortti voimaan 1.4.2013 alkaen.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää osaltaan hyväksyä saattajakorttikäytännön muuttamisen seudulliseksi. Kuntarajat ylittävä palveluiden käyttö tulee voimaan 1.4.2013 jos kaikki esityksessä mainitut 11 Turun seudun kuntaa ovat esityksen lautakunnissaan hyväksyneet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
mtpvLundgrén Sini