Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta23014.12.201118

4890-2011 (032)

Valt. Ulla-Maija Vierimaan aloite Logomon näyttelyn "Tuli on irti" opastusmaksun kohtuullistamisesta Turun kaupungin koululaisille

Tiivistelmä: -

Kultlk § 230

Turun museokeskus/vs. museotoimenjohtaja Olli Immonen, intendentti Satu Reinikka 23.11.2011:

Turun kaupunginvaltuutettu Ulla-Maija Vierimaa on tehnyt 18.4.2011 valtuustoaloitteen Logomon näyttelyn ”Tuli on irti” opastusmaksun kohtuullistamisesta Turun kaupungin koululaisille (dnro 4890-2011). Aloite koskee ”Tuli on irti” -näyttelyn kouluille suunnattujen opastusmaksujen alentamista samalle tasolle kuin Turun kaupunginmuseossa. Lisäksi aloitteessa esitetään opastuksen tarjoamista ilmaiseksi Turun kaupungin 7.luokille osana historianopetusta, koska koulujen Kulttuuripolkuun varatut rahat eivät riitä opastusmaksuihin.

Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskus on toteuttanut Turku 2011 kulttuuripääkaupunkihankkeena ”Tuli on irti” -näyttelyn yhteistyössä Heureka Overseas Productionin kanssa. Sisällöntuotannosta on vastannut myös Turun museokeskus.  Päätökset Logomon ”Tuli on irti” -näyttelyn opastushinnastosta on tehty näyttelyä hallinnoivan Kulttuuriasiainkeskuksen kanslian toimesta, joka myös vastaa ”Tuli on irti” -näyttelyn tulotavoitteesta. Samoin myös päätökset mahdollisista alennuksista tai ilmaiskävijöitä tehdään Kulttuuriasiainkeskuksen kansliassa.

Turun museokeskus on antanut vuoden 2010 kesällä Kulttuuriasiainkeskuksen kanslialle ehdotuksen ”Tuli on irti” -näyttelyssä sovellettavista opastusmaksuista. Turun museokeskuksen ehdotus on pohjannut Museokeskuksessa käytössä olleeseen hinnastopolitiikkaan, jossa koululaisryhmien opastusmaksuiksi (perusopastus) on määritelty Turun linnaan, Luostarinmäen Käsityöläismuseoon ja Kuralan Kylämäkeen 60 euroa (Alv. 0%) sekä Wäinö Aaltosen museoon, Biologiseen museoon ja Apteekkimuseo & Qwenselin taloon 35 euroa (Alv. 0%). Kävijätavoitteeltaan ja mittaluokaltaan ”Tuli on irti” -näyttely on rinnastettu ennen kaikkea Turun linnan opastustoimintaan ja koululaistoimintaan.  Näin ollen Logomon ”Tuli on irti!” -näyttelyn kouluille suunnatut opastusmaksut noudattavat muissa Turun kaupungin historiallisissa museokohteissa noudatettavaa maksupolitiikkaa.

Turun museokeskuksen kohteista ns. pakollisina kohteina Turun kaupungin kuntakohtaisen opetussuunnitelman mukaiseen Kulttuuripolku-käyntiin on määritelty Wäinö Aaltosen museo (5. luokka / kuvataide) sekä Turun linna (5. tai 6. luokka / historia).  Näistä käynneistä Museokeskus ei veloita kouluja, vaan opastuksista aiheutuvat kulut on huomioitu Museokeskuksen Pedagogiikka ja tapahtumat -tulosyksikön määrärahoissa. Muihin Kulttuuripolkuun kirjattuihin ns. vapaaehtoisiin käynteihin muissa Turun museokeskuksen museoissa tai muiden luokka-asteiden vierailuissa sovelletaan Museokeskuksen opetuspalveluhinnaston mukaista kouluille määriteltyä opastushinnastoa. Turun kaupungin kuntakohtaisen opetussuunnitelman mukaisessa Kulttuuripolussa 7. luokkien historian oppiainekohtaiseksi ns. pakolliseksi kohteeksi on määritelty Turun tuomiokirkko.

Turun koululaiset ovat päässeet läpi kulttuurivuoden ilmaiseksi Tuli on Irti! –näyttelyyn. Lisäksi syksyn aikana on kohtuullistettu lähikuntien koululaisten pääsymaksuja. Kulttuuriasiankeskuksen kannan mukaan lisäkohtuullistamisiin ei ole enää mahdollisuutta.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee tiedoksi Turun museokeskuksen vastauksen valtuutettu Ulla-Maija Vierimaan aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedMuseokeskus
tiedVierimaa Ulla-Maija