Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 6 26.01.2011 6

9648-2010 (033, 524)

Paikallismuseoiden kehittämishanke

Tiivistelmä: -

Kultlk § 6

Turun museokeskus/Kulttuuriperintö intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen 30.12.2010:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut paikallismuseotoiminnan kehittämiseen liittyvän hankkeen ja työryhmän, jonka tehtävänä on tehdä esityksiä valtionosuuksien ulkopuolella toimivien paikallismuseoiden toiminnan kehittämiseksi ja niiden hallinnassa olevan kulttuuriomaisuuden turvaamiseksi.

Kehittämishankkeeseen liittyy selvitys- ja kartoitustyö paikallismuseoiden tilanteesta, kokoelmista ja museorakennusten tilasta. Maakuntamuseot ovat avainasemassa alueellisen kulttuuriperinnön kehittämis- ja tukihankkeissa, ja omaavat hankkeen selvitystyön kannalta keskeistä tietotaitoa. Sen vuoksi hankkeen selvitystyö on päätetty suorittaa maakuntamuseoiden tuella ja niiden osaamista hyödyntäen. Tavoitteena on, että hankkeen selvitystyön tekevät tutkijat sijoittuvat työn ajaksi kahteen maakuntamuseoon. Selvitystyön kustannukset maksetaan museoille varatuista harkinnanvaraisista avustuksista. Avustukset myönnetään museoille, joihin selvitystyön tekijät sijoittuvat.

Paikallismuseoiden kehittämishanketta johtaa Museovirasto, joka valitsi hankkeen selvitystyön sijoituspaikoiksi Lapin maakuntamuseon ja Varsinais-Suomen maakuntamuseon (Turun museokeskuksen).

Turun museokeskuksen tehtävänä on palkata hankkeeseen tutkija, vastata tutkijan työnohjauksesta ja henkilöstöhallintoon liittyvistä asioista, luovuttaa hänen käyttöönsä työtila ja tarvittavat laitteet. Opetus- ja kulttuuriministeriö/Museovirasto vastaa työtekijän palkka- ja matkakustannuksista sekä hallinnointiin liittyvistä kustannuksista. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 57 000 €, joka maksetaan tammikuussa 2011 sekä väliraportin jälkeen kesäkuussa 2011.

Turun museokeskus näkee hankkeen mahdollisuutena parantaa paikallismuseoiden toimintaedellytyksiä, nostaa esille paikallismuseotoiminnan tarjoamia mahdollisuuksia alueellisen omaleimaisuuden ja elinvoimaisuuden vahvistamisessa sekä uusien yhteistoimintamuotojen edistämisessä.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää myöntää Turun museokeskukselle oikeuden toimia Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman paikallismuseoiden kehittämishankkeen selvitystyön sijoituspaikkana ja että kulttuurijohtaja ja vs. museotoimenjohtaja voivat allekirjoittaa Museoviraston kanssa solmittavan sopimuksen asiasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvMuseokeskus
tpvImmonen Olli