Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 232 21.10.2009 23

10125-2009 (055)

Suurtuotantotuen jakaminen vuodelle 2010

Tiivistelmä: -

Kultlk § 232

Kulttuuriasiankeskuksen kanslia kulttuurisihteeri Riitta Luoma:

Kulttuurilautakunta päätti 15.9.2009 § 203, että suurtuotantotuki muutetaan täysimääräisenä ja tasapuolisesti koskemaan kaikkia taiteenaloja. Lisäksi kulttuurilautakunta päätti, että suurtuotantomäärärahan valmistelu tehdään kulttuuriasiankeskuksen kansliassa ja esitellään lautakunnalle kulttuurijohtajan toimesta.

Kulttuurilautakunta päätti myös, että suurtuotantotuki keskittyy erityisesti yhteistyöhankkeisiin kulttuuritoimen laitosten välillä tai kulttuuritoimen ja niiden ulkopuolisten tahojen välillä sekä että vuosittain tukea myönnetään muutamalle hankkeelle ja hanke voi jatkua yli talousarviovuoden. Kulttuuritoimen tulosalueet toimivat hankkeiden koordinoivina tahoina.

Suurtuotantorahaa on vuodelle 2010 esitetty yhteensä 200 000 €.  Kulttuurilautakunnan aiemmilla päätöksillä rahasta on varattu 2011- oopperahankkeeseen vuodelle 2010 yhteensä 60 000 € ja vuodelle 2011 yhteensä 95 000 €. Vuodelle 2010 esitetystä suurtuotantorahasta on jakamatta 140 000 €.

Alustavat varaukset suurtuotantomäärärahoista vuosille 2011-2013 esitellään kulttuurilautakunnalle loppuvuoden aikana.

Suurtuotantotuen tarve vuodelle 2010:

1. Turun kaupunginteatteri/Hamburger Börs:

Syksyllä 2010 valmistuva musiikkiproduktio on kotimainen kantaesitys, jonka tarina perustuu Turussa vaikuttaneen ravintoloitsija Valtinin elämään. Valtin perusti ravintola Hamburger Börsin. Sekä päähenkilön oma henkilöhistoria, että aika, johon tarina sijoittuu, luovat produktiolle runsaan monivärisen kehyksen.

Suurtuotantorahan tarve on 76 606,83 €

Oheismateriaali 1Turun kaupunginteatteri/Hamburger Börs: toiminta- ja budjettisuunnitelma

Turun museokeskus:

2. PUNAISIA LANKOJA historiasta nykypäivään:

Luostarinmäen Käsityöläismuseon 70-vuotisjuhlakesä 2.5. – 20.9.2010 (alustava aikataulu)

Luostarinmäen Käsityöläismuseon 70-vuotisjuhlakesä koostuu useista toisiaan tukevista tapahtuma- ja toimintaosuuksista. Koko kesää yhdistävänä teemana on ajatus punaisista langoista, joiden avulla historia ja perinteet siirtyvät ja niitä siirretään nykypäivään. 70-vuotisjuhlakesä muodostaa kokonaisuuden, jonka lähtökohdat ovat toisaalta pitkäjänteisen ja hyväksi havaitun työn jatkamisessa ja myös täysin uudenlaisten toimintamallien etsimisessä.

Suurtuotantorahan tarve on 79 280 €

Oheismateriaali 2PUNAISIA LANKOJA historiasta nykypäivään: toiminta- ja budjettisuunnitelma

3. Aboa Vetus & Ars Nova / Kansainvälinen äänitaiteen näyttely Klangin:

Ars Novassa järjestettävä kansainvälinen äänitaiteen näyttely on lajissaan edelläkävijä ja kuulemisen arvoinen keskustelun avaaja, joka pyrkii nostamaan äänitaiteen esiin marginaalista. Näyttelyyn valitaan 7-10 taiteilijaa ja sen kuraattorina toimivat Simo Alitalo ja Tuike Alitalo. Näyttelyssä on oheistapahtumina aihetta avaavia esitelmiä, näyttelyn taiteilijoiden performansseja, työpaja nuorille, äänitaiteeseen liittyvä julkaisu ja lisäksi seminaari, joka liittyy näyttelyn kuraattorin Simo Alitalon äänitaidetta käsittelevään väitöskirjaan Kuvataideakatemialle. 

Suurtuotantorahan tarve on 20 000 €

Oheismateriaali 3Aboa Vetus & Ars Nova / Kansainvälinen äänitaiteen näyttely Klangin toiminta- ja budjettisuunnitelma

4. Forum Marinum/ Oolannin sodasta jälleenrakennusaikaan – sata vuotta Ahvenanmaan merenkuluun historiaa –näyttely

Ahvenanmaan merimuseon korjausrakennus sulkee museon näyttelyt pariksi vuodeksi. Korjauksen aikana Forum Marinumilla on tilaisuus saada museon aineistoa esille omiin tiloihinsa ja koota Ahvenanmaan merenkulun menestystarinasta kertova näyttely. Näyttely kertoo Ahvenanmaan merenkulun historian pähkinänkuoressa ja nostaa esiin tarinat menestymisestä ja uusiutumisesta. Pääpaino on purjelaivamerenkulussa.

Suurtuotantorahan tarve on vuodelle 2010; 30 000 € ja vuodelle 2011; 15 000 €.

Oheismateriaali 4Forum Marinum/ Oolannin sodasta jälleenrakennusaikaan – sata vuotta Ahvenanmaan merenkuluun historiaa –näyttely toiminta- ja budjettisuunnitelma

Museonjohtajien neuvottelukunnan suurtuotantotuen jakoehdotus vuodelle 2010:

Turun Museokeskus 20 000 €

Aboa Vetus & Ars Nova 20 000 €

Forum Marinum 30 000 €

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

Suurtuotantotuen tavoitteena on tukea yhteistyöprojekteja ja sellaisia hankkeita, joita ei ole mahdollista tuottaa osana omaa perustoimintaa. Turun kaupunginteatterin, Turun museokeskuksen ja Aboa Vetus & Ars Novan vuoden 2010 hankkeissa yhteistyökumppaneina on Turun vapaan taidekentän ja kolmannen sektorin edustajia. Forum Marinumin yhteistyökumppani on Ahvenanmaan merimuseo.

Suurtuotantotuen kohdentaminen erityisesti yhteistyöhankkeisiin, jotka toteutetaan turkulaisen vapaan taidekentän tai turkulaisen kolmannen sektorin toimijoiden kanssa tuovat kulttuuritoimelle ja kaupungille uusia näkökulmia kulttuuriin ja sen tuottamiseen. Tällainen yhteistyö tukee taiteilijoiden työllistymistä Turussa ja luo uusia pysyviä tuotantomalleja.

Luostarinmäen Käsityöläismuseon hanke on tavoitteiltaan tärkeä kehittämishanke, johon museokeskuksen perustoiminnassa ei ole rahoitusta. Toteutuakseen se tarvitsee merkittävää tukea suurtuotantomäärärahasta. Tässä on mahdollisuus tukea turkulaista luovaa taloutta ja parantaa ratkaisevasti käsityöläismuseon toimintaedellytyksiä.

Suurtuotantohankkeiden koordinointi tapahtuu perustettavassa ohjausryhmässä, johon tulee edustaja kustakin hankkeesta, kulttuurijohtaja, hallintopäällikkö ja vapaan kentän kulttuurisihteeri. Hankkeiden päätyttyä niistä raportoidaan kulttuurilautakunnalle.

Jakoehdotus:

Turun kaupunginteatteri 60 000 €

Turun Museokeskus 45 000 €

Aboa Vetus & Ars Nova 15 000 €

Forum Marinum 20 000€.

EhdotusKulttuurilautakunta päättää jakaa suurtuotantomäärärahan jakamatta olevan osuuden 140.000 euroa vuodelle 2010 seuraavasti:

Turun kaupunginteatteri 60 000 €

Turun Museokeskus 45 000 €

Aboa Vetus & Ars Nova 15 000 €

Forum Marinum 20 000 €

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Perho ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

tiedAboa Vetus & Ars Nova -museot
tiedForum Marinum -säätiö
tiedKaupunginteatteri
tiedMuseokeskus
tpvAndersson Anneli
tpvLuoma Riitta