Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 229 21.10.2009 20

9731-2009 (010)

Kirjastojen käyttäjäneuvoston perustaminen

Tiivistelmä:

Pro Kirjasto -liike ehdottaa kirjaston käyttäjäneuvoston perustamista kehittämään erityisesti lähikirjastojen toimintaa pitkäjänteisesti siten, että kuntalaisten mielipiteet otetaan huomioon päätöksissä ja päätösten valmistelussa.

Kultlk § 229

Kirjastosuunnittelija Sanna Hernelahti 6.10.2009:

Eero Syrjänen ja neljä muuta allekirjoittajaa Pro kirjasto -liikkeestä ehdottavat kirjaston käyttäjäneuvoston perustamista kehittämään erityisesti lähikirjastojen toimintaa pitkäjänteisesti siten, että kuntalaisten mielipiteet otetaan huomioon päätöksissä ja päätösten valmistelussa.

Aloitteen mukaan neuvosto voitaisiin koota vapaaehtoisista eri alueiden kirjastojen käyttäjistä. Neuvosto kokoontuisi tarvittaessa, mahdollisesti 3-4 kertaa vuodessa ao. hallinnon alan vastuuhenkilön johdolla ja käsittelisi ajankohtaisia kirjastoalan asioita ja kokoaisi käyttäjien mielipiteitä.

Hirvensalon kirjastossa toimi 1999-2000 asiakasraati, jonka tarkoituksena oli ottaa palvelualueen asukkaat mukaan kirjaston kehittämistyöhön. Kansalaisryhmä (4 jäsentä) koostui eri-ikäisistä hirvensalolaisista, yläkoululaisesta eläkeläiseen. Se kokoontui muutaman kerran, mutta toiminta ei silloin osoittautunut elinkelpoiseksi.

Koko kaupungin kattava käyttäjäneuvosto on liian laaja ja pystyy toimimaan liian yleisellä tasolla. Sen sijaan lähiöissä voitaisiin kokeilla asukasraateja kunkin alueen kirjastopalvelujen kehittämisen tueksi.

Asiakaslähtöisyys on yksi kaupunginkirjaston arvoista. Turun kaupunginkirjaston visiossa kirjasto on keskeisesti mukana ihmisten elämässä ja kirjastonkäyttäjät ovat mukana palvelujen kehittämisessä. Asukasraatitoiminnan elvyttäminen tukee tätä visiota.

Asukasraatia perustettaessa tulee ottaa huomioon se, miten sen jäsenet edustavat koko yhteisöä. Täytyy myös huolehtia siitä, että raadin kokoon kutsuman kirjaston koko henkilökunta on hankkeen takana.

Asukasraatitoimintaa voidaan kokeilla Nummen kirjastossa vuoden 2010 alussa, kun kirjasto uusituissa tiloissa jälleen aloittaa toimintansa. Jyrkkälän monitoimikeskuksessa (nuorisotalo ja kirjasto) suunnitellaan toimintoja ja tiloja yhdessä nuorten kanssa. Varissuolla toimitaan läheisessä yhteistyössä alueen yhteiskuntatyöryhmän kanssa. Saatujen kokemusten pohjalta voidaan perustaa uusia raateja tarpeen mukaan.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Toiminta-ajatuksensa mukaan Turun kaupunginkirjasto tukee arjen hallintaa, osaamista, luovuutta ja aktiivista kansalaisuutta. Sitä varten kirjasto välittää ja jäsentää tietoa ja kulttuuria sekä tarjoaa mahdollisuuksia yhteisen kulttuuriperinnön käyttöön ja rikastuttamiseen. Tämä toimintamalli tukee käyttäjien osallistumista kirjastopalvelujen suunnitteluun ja tuottamiseen.

Pro Kirjasto -liikkeen ehdotus käyttäjien saamisesta aktiivisemmin mukaan kirjaston toimintaan on kannatettava. Koko kaupungin kattava käyttäjäneuvosto on kuitenkin tällaiseen toimintaan liian yleinen ja kankea. Palvelun kehittämisen kannalta järkevämpiä ovat alue-, kohderyhmä- ja aihekohtaiset tapaamiset ja tarvittaessa pidempäänkin toimivat kirjaston käyttäjien ja henkilökunnan yhteistyöryhmät. Pääkirjaston nuortenosastolla (Stoorissa) on toiminut asiakasraati, joka on ollut jatkuvassa yhteydessä osaston henkilökuntaan ja vaikuttanut nuorille tarjottaviin palveluihin. Vastaavasti monet kirjaston tapahtumista niin pääkirjastossa kuin lähikirjastoissakin tehdään yhteistyössä erilaisten käyttäjien ja käyttäjäryhmien kanssa. Olennaista on, että yhteistoiminta ei supistu virallisiksi tapaamisiksi, vaan palvelua kehitetään joustavasti kulloistenkin tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.

Ehdotan, että kulttuurilautakunta toteaa lausuntonaan, että ehdotus käyttäjien saamisesta aktiivisemmin mukaan kirjaston toimintaan on kannatettava. Koko kaupungin kattava käyttäjäneuvosto on kuitenkin tällaiseen toimintaan liian yleinen ja kankea. Palvelun kehittämisen kannalta tehokkaampia ovat alue-, kohderyhmä- ja aihekohtaiset tapaamiset ja tarvittaessa pidempäänkin toimivat yhteistyöryhmät. Kirjastossa on järjestettykin tällaisia tapaamisia, ja myös raatien toiminnasta on kokemuksia.

Ehdotan lisäksi, että lautakunta toteaa vastauksenaan, että Nummen kirjastoon tullaan perustamaan kokeiluluontoisesti asukasraati, johon paikkakunnalla toimivia yhdistyksiä ja muita yhteisöjä pyydetään nimeämään edustajansa. Varissuolla vastaavaa yhteistyötä tehdään Varissuon yhdyskuntatyöryhmän kanssa. Jyrkkälässä on pyydetty asukkailta näkemyksiä nuorisotaloon muuttavan kirjaston palveluista, ja toimintaa ja tilaa suunnitellaan yhteistyössä nuorten kanssa. Myös Lausteella ja Ilpoisissa tullaan kuulemaan käyttäjiä toimintakonsepteja muutettaessa. Saatujen kokemusten perusteella vastaavia yhteistyömuotoja voidaan toteuttaa myös muissa kirjastoissa tai muiden kirjaston käyttäjäryhmien kanssa.

LiitePro Kirjasto -liikeen aloite 3.8.2009

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta toteaa vastauksenaan, että ehdotus käyttäjien saamisesta aktiivisemmin mukaan kirjaston toimintaan on kannatettava. Koko kaupungin kattava käyttäjäneuvosto on kuitenkin tällaiseen toimintaan liian yleinen ja kankea. Palvelun kehittämisen kannalta tehokkaampia ovat alue-, kohderyhmä- ja aihekohtaiset tapaamiset ja tarvittaessa pidempäänkin toimivat yhteistyöryhmät. Kirjastossa on järjestettykin tällaisia tapaamisia, ja myös raatien toiminnasta on kokemuksia.

Lautakunta toteaa lisäksi, että Nummen kirjastoon tullaan perustamaan kokeiluluontoisesti asukasraati, johon paikkakunnalla toimivia yhdistyksiä ja muita yhteisöjä pyydetään nimeämään edustajansa. Varissuolla vastaavaa yhteistyötä tehdään Varissuon yhdyskuntatyöryhmän kanssa. Jyrkkälässä on pyydetty asukkailta näkemyksiä nuorisotaloon muuttavan kirjaston palveluista, ja toimintaa ja tilaa suunnitellaan yhteistyössä nuorten kanssa. Myös Lausteella ja Ilpoisissa tullaan kuulemaan käyttäjiä toimintakonsepteja muutettaessa. Saatujen kokemusten perusteella vastaavia yhteistyömuotoja voidaan toteuttaa myös muissa kirjastoissa ja muiden käyttäjäryhmien kanssa.

PäätösKulttuurilautakunta toteaa vastauksenaan, että ehdotus käyttäjien saamisesta aktiivisemmin mukaan kirjaston toimintaan on kannatettava. Koko kaupungin kattava käyttäjäneuvosto on kuitenkin tällaiseen toimintaan liian yleinen ja kankea. Palvelun kehittämisen kannalta tehokkaampia ovat alue-, kohderyhmä- ja aihekohtaiset tapaamiset ja tarvittaessa pidempäänkin toimivat yhteistyöryhmät. Kirjastossa on järjestettykin tällaisia tapaamisia, ja myös raatien toiminnasta on kokemuksia.

Lautakunta toteaa lisäksi, että Nummen kirjastoon tullaan perustamaan kokeiluluontoisesti asukasraati, johon paikkakunnalla toimivia yhdistyksiä ja muita yhteisöjä pyydetään nimeämään edustajansa. Varissuolla vastaavaa yhteistyötä tehdään Varissuon yhdyskuntatyöryhmän kanssa. Jyrkkälässä on pyydetty asukkailta näkemyksiä nuorisotaloon muuttavan kirjaston palveluista, ja toimintaa ja tilaa suunnitellaan yhteistyössä nuorten kanssa. Myös Lausteella ja Ilpoisissa tullaan kuulemaan käyttäjiä toimintakonsepteja muutettaessa. Saatujen kokemusten perusteella vastaavia yhteistyömuotoja pyritään toteuttamaan myös muissa kirjastoissa ja muiden käyttäjäryhmien kanssa.

Päätös asiassa tehtiin puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedSyrjänen Eero
tiedKaupunginkirjasto


Liitteet:

Kultlk § 229
Liite 1:Pro Kirjasto -liikkeen aloite 3.8.2009