Turun kaupungin kulttuurilautakunnan Kättä päälle -sopimus            22.10.2009

 

 

Turun kaupungin kulttuurilautakunta tekee Kättä päälle -sopimuksen lapsiystävällisemmän Turun rakentamiseksi ja lasten hyvän elämän edistämiseksi. Sopimuksessa ovat mukana kaikki Kulttuuriasiankeskuksen tulosalueet (kaupunginkirjasto, Kaupunginteatteri, Museokeskus ja Turun Filharmoninen orkesteri). Sopimuksen pääpaino on saada lasten ja nuorten ääntä paremmin kuuluviin.

 

Turun filharmoninen orkesteri:

Kättä päälle –sopimuksella kutsumme koululaiset ja päiväkotilapset haastamaan orkesterin muusikoita kummeikseen. Kummien Kättä päälle -sopimukseen kuuluu vierailu kummilapsiensa luokassa tai päiväkodissa. Vierailuilla viritytään tutummiksi esimerkiksi yhdessä musisoimalla, vaihdetaan ajatuksia sekä luodaan aika ja mahdollisuus keskusteluun ja lapsen äänen kuulemiseen. Filharmonisen orkesterin kummit kutsuvat kummilapsensa myös vastavierailulle Konserttitalolle, jossa lapset pääsevät pienessä ryhmässä tutustumaan jo tutun kumminsa työhön ja sitä kautta orkesterin toimintaan, esittämään kysymyksiään, mielipiteitään ja toiveitaan.

Suuri konserttitalo tulee tutun kummin kautta lapselle turvallisemmaksi ja tärkeämmäksi paikaksi, jossa eläytyä ja kasvaa musiikkiin. Kiireettömällä kohtaamisella lapsen kotikentällä helpotetaan ja rohkaistaan lasta ilmaisemaan itseään, saadaan lapsi tuntemaan itsensä kuulluksi ja tärkeäksi.

 

Turun kaupunginkirjasto:

Kättä Päälle -sopimuksella takaamme, että keskitämme entistä enemmän voimiamme kirjaston arjessa tapahtuvaan lasten ja nuorten kohtaamiseen. Auttamalla pulmissa, jakamalla kokemuksia, keskustelemalla, olemalla entistä enemmän läsnä ja saavutettavissa kasvatamme pienten ja vähän isompien

asiakkaidemme itsetuntoa. Kerromme myös aktiivisemmin mitä kaikkea kirjastossa voi harrastaa ja tehdä. He ovat meille tärkeitä ja näkyviä.

Nuorten alueella, pääkirjaston Stoorissa, koulunjälkeinen iltapäivätoiminta on jo nuorisotoimen

kanssa tehtävän työn takia vilkasta. Kehitämme sitä edelleen osana Kättä Päällä -sopimusta.

 

Turun Kaupunginteatteri:

Kättä päälle – sopimuksessa lupaamme, että Kaupunginteatteri tuottaa yhteistyöproduktion, jossa alakoululaiset pääsevät syventymään näyttämötaiteeseen. Kaupunginteatteri luo kehykset ja yhteisen teeman produktiolle ja jokainen mukaan tuleva koulu työstää osuuttaan yhteistyössä Kaupunginteatterin kanssa niin, että sisältö on lasten valitsema ja tekemä. Yhteinen teos estetään Kaupunginteatterin näyttämöllä. Produktion kautta tuetaan lasten itsetuntoa, yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä ja rohkaistaan lapsen omaa ilmaisua. Pääosassa on lapsen ääni, lapsen sanoma.

 

Turun Museokeskus:

Kättä päälle -sopimuksellamme nostamme lasten ja nuorten ääntä kuuluviin tuottamalla Lasten ja nuorten Ullakkogalleriaan lasten ja nuorten tekemiä näyttelyitä, jotka kulkevat rinnan jonkin Museokeskuksen yksikön ”ison näyttelyn” kanssa. Ullakkogallerian näyttely rakentuu dialogissa tämän ”ison näyttelyn” kanssa heijastellen lasten ja nuorten omia kokemuksia näyttelystä sekä tulkintoja sen teemoista ja tekniikoista. Lasten ja nuorten näyttely voidaan myös työstää jo etukäteen tulevan ”ison näyttelyn” pariksi tai vaikka vastapariksi ja tähdätä samaan, yhteiseen avajaispäivään. Tuomalla lasten taide, teokset ja tulkinta maailmasta ja sen ilmiöistä keskustelemaan aikuisten tuottaman taiteen kanssa tuemme lasten itseilmaisua sekä oman arvon tuntoa ja vahvistamme lasten ja nuorten omaa ääntä.