Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 225 21.10.2009 16

12513-2009 (114)

Konservointiapulaisen vakanssin (no 403 574) muuttaminen konservaattorin vakanssiksi

Tiivistelmä: -

Kultlk § 225

Turun museokeskus museotoimenjohtaja Juhani Kostet/kulttuuriperintö intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen 9.10.2009:

Turun museokeskuksen konservointiyksikössä on 1980-luvulla perustettu konservointiapulaisen vakanssi. Vakanssilla on ollut erikoismaalari, jonka pääasiallinen työkenttä on ollut Turun linnan interiöörien rakentaminen ja huolto sekä Turun maakuntamuseon kaikki maalaustyöt. Irtisanoutumisen myötä kyseinen vakanssi on vapautunut ja vakanssi on tarpeellista suunnata Museokeskuksen toimintaa paremmin tukevaksi. Vakanssilla suoritetut erikoismaalauspalvelut on mahdollista hankia ulkoisena palveluna.

Kulttuuriperinnön säilymisen ja konservointityön osalta on erittäin tärkeää saada lisää resursseja arkeologisen aineiston konservointiin. Turun museokeskuksen arkeologinen aineisto käsittää sekä esihistoriallisen että historiallisen ajan aineistoja. Valtaosa aineistosta on peräisin Turun kaupunkiarkeologisista tutkimuksista, joiden löydöt käsittävät esineitä keskiajalta 1800-luvun alkuun asti. Varsinkin keskiaikainen aineisto on maamme oloissa poikkeuksellisen runsas ja monipuolinen.

Esinelöytöjä arkeologisista tutkimuksista on Turun museokeskuksen kokoelmissa yli 100.000 alanumeroa. Ne muodostavat noin 40 % Museokeskuksen kokoelmien koko esinemäärästä. Kokonaisuudessaan arkeologinen aineisto koostuu mm. kaivausten ym. kenttäarkeologisten hankkeiden raporteista liitteineen, kartoista, valokuvista, ajoitus- ym. näytteistä sekä esinelöydöistä ja niiden konservointitiedoista.

Kokoelmien saavutettavuus vaatii niiden ylläpitoa. Museon kaupunkiarkeologisia kokoelmia käytetäänkin paljon erilaisissa tutkimushankkeissa sekä yliopistoissa tehtävissä opinnäytetöissä. Turun museokeskuksen kaupunkiarkeologisissa kenttätutkimuksissa tallennettu aineisto on laajin ja monipuolisin kaupunkiarkeologinen aineisto Suomessa. Se on valtakunnallisesti erittäin merkittävä.

Vakanssin muutoksen tavoitteena on vahvistaa Turun museokeskuksen kokoelmien hoidon ja säilyttämisen osaamista, minkä tavoitteena on kehittää konservointiyksiköstä kaupungin kaikkia museoita palveleva konservointikeskus, jolla on merkitystä myös museokeskuksen tulonmuodostuksessa. Tähän tavoitteeseen on pyritty myös taidekonservaattorin toimen perustamisella. Nyt esitetty vakanssin muutos vähentää museokeskuksen tarvetta muinaismuistolain 15. §:n mukaisiin kaivauksiin palkattavan tilapäisen konservointityövoiman palkkaukseen. Muinaismuistolain perusteella suoritettavien kaivausten osalta museokeskus saa kuitenkin takaisin huomattavan osan palkkauskustannuksista.

Liite 1Konservointiapulaisen toimen (no 403 574) muutos konservaattorin toimeksi

Konservointiapulaisen vakanssi on tullut avoimeksi 1.5.2009. Tässä tilanteessa Museokeskuksessa on päädytty siihen, että tehtävän nimike tulee muuttaa konservaattoriksi, koska konservointiapulaisen tehtävät voidaan ostaa ulkopuoliselta palveluntuottajalta ja konservaattorin tehtävänkuva antaa suuremman mahdollisuuden resurssin laaja-alaiseen käyttöön, kokoelmien hoitoon, näyttelyiden rakentamiseen, asiakaspalveluun ja konservointityön kehittämiseen. Muutoksen taloudelliset vaikutukset voidaan hoitaa vuoden 2009 osalta talousarvion puitteissa ja se otetaan huomioon Turun museokeskuksen vuoden 2010 talousarviossa.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle,

- että Turun museokeskuksen avoinna olevan konservointiapulaisen vakanssin (no 403 574) nimike muutetaan konservaattoriksi 1.1.2010 alkaen,

- että toimen kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva konservaattorin koulutus ja alan työkokemus

- että tehtäväkohtaiseksi palkaksi vahvistetaan 1821,54 €/kk

- että työaika 38,25 t / viikko.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Kultlk § 225
Liite 1:Konservointiapulaisen toimen (no 403 574) muutos konservaattorin toimeksi