Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 224 21.10.2009 15

12507-2009 (114)

Turun museokeskuksen kanslistin työsuhteen (vak. n:o 403 541) muuttaminen amanuenssin työsuhteeksi 1.1.2010 alkaen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 224

Turun museokeskus/museotoimenjohtaja Juhani Kostet 9.10.2009:

Turun museokeskuksessa on avoinna kanslistin työsuhde (vak. n:o 403 541), jota ei ole toistaiseksi täytetty museokeskuksen perustamiseen ja organisaation muutokseen liittyvien vakanssijärjestelyjen ja resurssien uudelleen kohdentamistarpeiden selvittämisen vuoksi. Kulttuuritoimi on vuoden 2007 henkilöstösuunnitelmassaan esittänyt kokoelma-amanuenssin työsuhteen perustamista Wäinö Aaltosen museoon. Kulttuurilautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 25.4.2007 § 111 sekä 13.6.2007 § 156.

Turun kaupungin ja museokeskuksen taidekokoelman hoitoon ja palveluihin tarvitaan vakinaista lisähenkilökuntaa kasvavien kokoelmien ja tietokantojen hoitoon sekä ylläpitoon. Museotoimen henkilöstöresurssit eivät ole vuosiin riittäneet kokoelmatyön kasvaviin tarpeisiin. Tämä koskee erityisesti taidekokoelmien hoitoa. Perustoimintoja on hoidettu väliaikaisella työvoimalla ja projekteilla. Se on johtanut Turun kaupungin taidekokoelman hoidossa tilanteeseen, jossa ei pystytä hoitamaan enää edes välttämättömiä tehtäviä. Perustoiminnoissa on jääty jälkeen valtakunnallisesta kehityksestä. Turun museokeskus on jäämässä tietoyhteiskunnan kehityksen kelkasta ilman riittävää ammattimaista vakinaista henkilökuntaa. Nykyisellään Turun kaupungin taidekokoelman tietokannan ylläpito ei ole reaaliaikaista, palvelua ei voida kehittää eikä tietoja saada käyttöön ajoissa. Se vaarantaa mahdollisuudet kaupungin taideomaisuuden asianmukaiseen hoitoon. Sisäinen tarkastus on tarkastusraportissa nro 13J/2005 kiinnittänyt huomioita siihen, että rekisterien ja sijoituspaikkojen tulee olla ajanmukaisia. Edellä mainituista syistä Turun kaupungin taidekokoelman kokoelmatyöhön tulisi kiireellisesti perustaa amanuenssin toimi. Tehtäviä on hoidettu vuodesta 1998 alkaen määräaikaisilla työsuhteilla.

Perustettavaksi ehdotettavan amanuenssin keskeisin tehtävä on toimia kokoelmantyön perustehtävissä ja museotöiden käytäntöjen organisoimisessa, kuten taiteen talletustoiminnan, teoslainojen, huollon ja logistiikan suunnittelussa yhteistyössä muiden toimintayksiköiden kanssa. Tehtäviin kuuluu erityisesti taidekokoelmaan liittyvä dokumentointi ja kokoelman säilyttämiseen liittyvät tehtävät. Amanuenssin tehtävänä on myös kokoelmatietokannan ylläpito.

Turun kaupungin taidekokoelmat on yhdistetty museokeskuksen uudelleen organisoinnin yhteydessä. Wäinö Aaltosen museon hallinnoimassa kokoelmassa on ollut yli 6500 Turun kaupungin taidekokoelmaan kuulunutta teosta ja Turun maakuntamuseolla noin 3.500 teoksen kokoelma, joten Turun museokeskuksen hallittavana on nykyisellään liki 10.000 taideteoksen kokoelma. Kokoelma kuuluu Suomen laajimpiin taidekokoelmiin, jonka vanhemman, modernin ja nykytaiteen kokoelmassa on myös kansallisesti erittäin merkittäviä teoksia. Kokoelman laajuus ja kansallinen merkitys huomioon ottaen kokoelmien hallinta on huomattavan aliresursoitua.

Turun museokeskuksen organisoinnin yhteydessä on järjestelty uudelleen paitsi museoammatillisia tehtäviä myös tukipalveluja. Toimistopalvelujen osalta tehtäviä on rationalisoitu kaikkien kolmen uuteen organisaatioon yhdistetyn laitoksen osalta sekä kulttuuritoimen hallinnon tukipalveluiden yhdistämisen myötä. Museotoimessa on ollut avoinna elokuusta 2008 alkaen yksi kanslistin työsuhde, jota on pidetty avoinna uudelleen organisoinnin vuoksi. Yhdistämisen seurauksena on voitu todeta, että ko. vakanssia ei enää tarvita aikaisempaan tapaan toimistotehtävien hoitamiseen. Museotoimen tavoitteena on muutenkin ollut suunnata resursseja yhä enemmän museoammatillisiin palvelutehtäviin. Kanslistin toimen muuttaminen kokoelmien hoitoon keskittyväksi amanuenssin työsuhteeksi on sen vuoksi hyvin perusteltua.

Turun museokeskuksen talouteen vakanssimuutoksella ei ole vaikutusta. Ko. amanuenssi tehtäviä hoidetaan tällä hetkellä määräaikaisilla työsuhteilla. Toimen perustamisen seurauksena museokeskus tulee lakkauttamaan kaksi määräaikaisuutta ja siihen varatut määrärahat siirtyvät mainitulle vakanssille. Sen lisäksi Turun museokeskuksen perustaminen on jo vähentänyt aikaisemmissa suunnitelmissa olleen valokuvaajan työsuhteen perustamistarpeen, kun Wäinö Aaltosen museon valokuvaustehtävät on voitu siirtää keskitettyjen valokuvauspalvelujen tehtäväksi. Henkilötyövuositavoitteisiin muutoksella ei ole lisäävää vaikutusta, vaan se tosiasiallisesti vähentää museotoimelta yhden kokonaisen henkilötyövuoden, kun määräaikaisuus lakkaa Sekä lisäksi valokuvaajan tarpeen poistuessa myös tämän määräaikaisen henkilötyövuositarpeen.

Liite 1Kanslistin toimen (vak. no 403 541) muutos amanuenssin toimeksi

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle,

- että Turun museokeskuksen kanslistin toimi (vak n:o 403 541) muutetaan amanuenssin toimeksi 1.1.2010 alkaen.

- että kelpoisuusehtona on ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyy korkein arvosana jossakin museoaineessa sekä opintoja jossain muussa museoaineessa, riittävä museoalan työkokemus sekä toisen kotimaisen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito

- että tehtäväkohtainen palkka on 2.193,75 €/kk.

- että viikkotyöaika on 36,25 tuntia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Kultlk § 224
Liite 1:Kanslistin toimen (vak. no 403 541) muutos amanuenssin toimeksi