Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 221 21.10.2009 12

12181-2009 (063)

Turun museokeskuksen / Wäinö Aaltosen museon Studio-näyttelytoiminnan uudelleen järjestelyt ja Studiotilan vuokraaminen Valokuvakeskus Perille 1.1.2010 alkaen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 221

Turun museokeskus / museotoimenjohtaja Juhani Kostet 1.10.2009:

Kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan 9.9.2009 § 202 hyväksyä Turun museokeskuksen talousarvion ja toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2010. Taloudellisen tilanteen vaikutus Turun museokeskuksen mahdollisuuksien huolehtia eräistä näyttelytoiminnan tehtävistä on ollut toiminnallisten tavoitteiden määrittelyssä keskeistä. Suunnittelussa on päädytty eräiden palvelun kannalta vähemmän merkittävien tuotteiden karsimista ja joidenkin toimintojen ”ulkoistamiseen”. Museokeskuksella on lukuisia pieniä näyttelytiloja mm. jokaisessa museossa. Wäinö Aaltosen museossa on ns. Studio pienehköjä näyttelyjä varten, Turun linnan voudinsali samantyyppiseen kulttuurihistorialliseen näyttelytoimintaan. Sen lisäksi museokeskus huolehtii Vanhan Suurtorin gallerioiden ja taidelainaamon toiminnasta.

Taloudellisen tilanteen ja eräiden muiden tilajärjestelyjen vuoksi toiminnan uudelleen organisointi on tullut ajankohtaiseksi. Vanhalla Raatihuoneella galleriatoiminnasta on vastannut alakerran osalta Just-galleria, joka on ilmoittanut lopettavansa toiminnan ko. tilassa 1.1.2010 alkaen. Taloudellisen tilanteen vuoksi Turun museokeskus on suunnitellut lopettavansa Wäinö Aaltosen museon Studion näyttelytoiminnan niin ikään ensi vuoden alussa. Studioon on sovittu jo joitakin näyttelyjä vuodelle 2010. Ne voidaan siirtää Just-gallerialta vapautuvaan tilaan ja Vanhan Raatihuoneen toiseen kerrokseen. Muutokset otetaan huomioon taiteilojoille tehtävissä galleriavarauksissa.

Turun museokeskus on käynyt neuvotteluja Wäinö Aaltosen museon Studion vuokraamisesta Valokuvakeskus Perille. Neuvotteluissa on päädytty siihen, että Peri on hyvin kiinnostunut siirtämään toimintansa Juseliuksen talosta Wäinö Aaltosen museoon 1.1.2010 alkaen. Studion toiminnan ”ulkoistaminen” ja sen toiminnan keskittäminen valokuvataiteeseen on kummankin osapuolen mielestä erittäin myönteinen kehityssuunta, joka tukee niin Turun museokeskuksen / Wäinö Aaltosen museon kuin Valokuvakeskus Perinkin toimintaa.

Valokuvakeskus Perin käyttöön varattaisiin ns. Studio (102 m2), toimistotilaa kolmelle työntekijälle sekä pieni arkisto-/säilytystila. Valokuvakeskus Perin toiminnan Wäinö Aaltosen museossa on suunniteltu perustuvan monipuoliseen yhteistyöhön, joka täydentäisi Wäinö Aaltosen museon palveluja..

Yhteistyössä otetaan huomioon seuraavat toiminnat: Turun museokeskus ja valokuvakeskus Peri voivat toteuttaa viestintää ja markkinointia potentiaalisen asiakaskunnan suuntaan yhteisesti sovittava tavalla mm. ottamalla museokeskuksen kausiesitteisiin mukaan kohtuullista korvausta vastaan Perin näyttelyt. Valokuvakeskus Perille tarjotaan mahdollisuus museon ulkopuolella asettaa informaatiota museon portaiden pieleen sijoitettavalla ulkomainostilalla ja omilla tunnuksillaan. Yhteisessä markkinoinnissa käytetään sekä museokeskuksen että Perin tunnuksia ja yhteistä tekstiä WAM-PERI. Turun museokeskus ja Valokuvakeskus Peri voivat tehdä myös museopedagogista ja työpaja yhteistyötä.

Turun museokeskus voi tarjota valokuvakeskukselle myös ostopalveluja, esim. museomestaripalveluja näyttelyjen ripustamiseen sekä erilaisia vahtimestaripalveluja. Turun museokeskus voi tarjota rajallisesti myös toimistopalveluja korvausta vastaan. Sellaisia ovat esim. postituspalvelut, vahtimestaripalvelut, kopiointipalvelut jne.

Turun museokeskus maksaa Wäinö Aaltosen museon tiloista keskimäärin noin 10 euron neliövuokraa. Nyt ulkoistettavaksi suunniteltujen tilojen vuokrakustannukset museokeskukselle ovat noin 15.000 euroa vuodessa. Näyttelytoiminnan kustannukset ovat vaihdelleet vuosittain huomattavasti, mutta niiden voidaan laskea olleen keskimäärin 15.000 – 20.000 euroa vuodessa. Sen lisäksi tulee koko joukko henkilöstökustannuksia näyttelyjen ripustamisesta ja valvonnasta. Studiotoiminnan kustannukset ovat olleet kokonaisuudessaan noin 40.000 – 50.000 euroa vuodessa.

Mikäli Studio ja tarvittavat muut tilat voidaan vuokrata Valokuvakeskus Perille keskuksen nykyisin maksamalla vuokratasolla 4.822 euron vuosivuokralla, museokeskukselle jää tiloista kuluja noin 10.000 euroa. Kun museokeskuksen oma näyttelytoiminta studiossa loppuu, saadaan näyttelykustannuksista noin 15.000 - 20.000 säästö ja toiminnan aiheuttamista henkilöstökustannuksista arvioituna noin 10.000 - 15.000. Sen lisäksi museokeskuksen omien resurssien kohdentamista muihin toimintoihin voidaan vahvistaa. Uuden toimijan sijoittaminen Studioon voi arvioida hyödyttävän myös museokeskusta eri tavoin. Valokuvakeskuksen kävijäprofiili poikkeaa Wäinö Aaltosen museon kävijöistä jossain määrin. Kävijät ovat pääsääntöisesti nuoria tai nuorehkoja, kun taas taidemuseoiden kävijät ovat yleensä keski-ikäisiä. Kävijäprofiilien yhdistäminen saattaa edistää myös taidemuseotoiminnan suosiota. Ainoana toimintaa haittaavana asiana voi nähdä sen, että valokuvakeskukseen on ollut vapaa sisäänpääsy, mikä pitää turvata uudenlaisessakin tilanteessa. Tässä on kuitenkin kysymys vain käytännön järjestelystä.

Oheismateriaali 1Turun museokeskuksen ja Valokuvakeskus Perin välinen näyttely- ja toimistotilojen vuokrasopimus

Oheismateriaali 2Turun museokeskuksen ja Valokuvakeskus Perin välinen yhteistyösopimus

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää oikeuttaa Turun museokeskuksen vuokraamaan Wäinö Aaltosen museon Studion ja erikseen sovittavat toimisto- ja varastotilat Valokuvakeskus Perille 1.1.2010 alkaen toistaiseksi.

Kulttuurilautakunta päättää hyväksyä Valokuvakeskus Perin vuosivuokraksi 4.822 euroa vuodessa kuitenkin niin, että vuokra sidotaan indeksiin (tarkistuskuukausi marraskuu 2010).

Kulttuurilautakunta päättää valtuuttaa museotoimenjohtaja Juhani Kostetin ja museotoimen apulaisjohtaja Päivi Kiisken allekirjoittamaan Valokuvakeskus Perin kanssa solmittavan vuokra- ja yhteistyösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvMuseokeskus