Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 218 21.10.2009 9

3742-2009 (041)

Kulttuurilaitosten toimintatilastot 1.1.-30.9.2009

Tiivistelmä: -

Kultlk § 218

Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia:

Liitteessä 1 on koottuna kävijätiedot kulttuurilaitosten toiminnasta 1.1.-30.9. väliseltä ajalta.

LiiteKulttuurilaitosten kävijätilastot 1.1.-30.9.

Seuraavana tulosalueiden vastuuhenkilöiden kommentit kävijätilastoon 30.9.2009 tilanteen mukaisesti toteutumisesta:

Teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo:

Teatterin kävijämäärä on edelleen nousussa vuoteen 2008 verrattuna. Tämän vuoden osalta kävijämäärä- ja päänäyttämön keskitäyttöaste-ennustetta lasketaan, koska esityksiä peruutetaan toteutettavien lomautusten vuoksi. Päivitetty ennuste kävijämäärästä on 69.150 ja keskitäyttöaste 68 %. Arvioitu esitysmäärä on 380.

Intendentti Marja-Liisa Lieppinen:

Orkesterin kokonaiskuulijamäärä on noussut kahdesta edellisvuodesta, joskin vuoteen 2008 verrattuna on julkisissa konserteissa ollut hienoista laskua ja sen vastapainona koululais- ja päiväkotikonserttien kävijämäärät lisääntyneet. Tämä johtuu osaltaan siitä, että lastentoiminta on noussut entistä näkyvämpään rooliin orkesterin toiminnassa. Toisaalta orkesteri on ollut syyskuussa aktiivisesti tekemässä oopperaa Åbo Svenska Teaterissa, jolloin oma konserttitoiminta on ollut vähäisempää. Vaikka oopperakävijät on laskettu mukaan tilastoon, on esiintymistilan koko rajoittava tekijä: oopperaan mahtuu enimmillään noin 350 katsojaa, kun konserttitalon kapasiteetti on 1002. Sinfoniakonserttien täyttöaste on syyskuun lopun tilanteeseen kahden edellisvuoden osalta verrattuna noussut selkeästi, mutta tähän omalta osaltaan vaikuttaa se, että kaikkia konsertteja ei ole uusittu. Konserttitalon ulosvuokrausten määrä ja kävijät ovat nouseet vuoden 2008 toteutumasta, mutta edelleenkään emme ole vuoden 2007 tasolla. Ennusteena on, että orkesterin kävijämäärätavoitteeseen tullaan pääsemään ja tilaisuuksien määrä jopa ylittämään, mutta ulosvuokrattujen tilaisuuksien kävijämäärätavoitteesta tullaan todennäköisesti jäämään jälkeen yleisen taloudellisen tilanteen karsittua ulkopuolista myyntiä.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Kirjastossa oli tammi-syyskuussa 1 485 120käyntiä, mikä on 3,3 % vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Pääkirjaston käynnit ovat lisääntyneet 10 % viimevuotisesta ja lähikirjastojen käynnit vastaavasti vähentyneet 24,8 %. Suurin vähennys johtuu Nummen kirjaston tilapäisestä sulkemisesta peruskorjauksen vuoksi sekä Martin ja Mikaelin kirjastojen sulkemisesta kokonaan. Pääkirjaston osalta tilastot eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä vielä keväällä 2008 pääkirjasto toimi kolmessa eri paikassa, ja niiden käynnit laskettiin erikseen. Pääkirjaston käytön todellinen lisäys on siis vielä suurempaa kuin edellä mainittu 10 %.

Syyskuussa käynnit lisääntyivät lähes kaikissa kirjastoissa Paattista lukuun ottamatta, Hirvensalossa käyntien määrä yli kaksinkertaistui viimevuotisesta. Maariassa, Runosmäessä ja Varissuolla käyntejä oli saman verran kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Museotoimenjohtaja Juhani Kostet:

Turun museokeskuksen kävijämäärien kehitys on edelleen huono aikaisempiin vuosiin verrattuna. Merkittävin kävijämäärien vähentyminen on Turun linnassa ja Wäinö Aaltosen museossa. Siihen on vaikuttanut luultavasti taloudellinen taantuma, mutta myös Wäinö Aaltosen museon kesänäyttelyn epäonnistuminen.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusMerkitään kulttuurilautakunnalle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHeikkinen Tuomas
tiedRantasaari Juha


Liitteet:

Kultlk § 218
Liite 1:Kulttuurilaitosten toimintatilastot 1.1.-30.9.2009