Ohje luottamushenkilöille maksettavan kuntalain 42 §:n tarkoittaman korvauksen (ansionmenetyskorvaus, muiden kulujen korvaus) maksamisesta

 

 

Sen lisäksi, mitä palkkio- ja matkustussäännön 9 §:ssä on määrätty, noudatetaan seuraavaa:

 

Korvauksena maksetaan enintään todellinen ansionmenetys tai muiden perusteiden osalta todelliset kustannukset. Korvauksia ei kuitenkaan makseta yhteensä enempää kuin 50 euroa tunnilta enintään kahdeksalta tunnilta vuorokaudessa.

 

Ansionmenetyskorvaus

 

1. Korvausta haetaan oheisella lomakkeella. Luottamushenkilön tulee aina antaa vakuutus siitä, että hän on menettänyt ansiotuloja luottamustoimen hoitamisen vuoksi.

 

2. Työ- tai virkasuhteessa olevan tulee liittää mukaan työnantajan todistus, josta ilmenee ansionmenetyksen määrä ja se, ettei luottamushenkilölle ole anomuksen tarkoittamana aikana maksettu palkkaa hakemuksen tarkoittamana ajankohtana.

 

3. Muun kuin kohdassa 2. tarkoitetun luottamushenkilön tulee liittää ansionmenetyskorvaushakemukseensa verotustodistus viimeksi toimitetusta verotuksesta. Ansionmenetyskorvauksen määräksi kultakin tunnilta katsotaan verotuksessa vahvistettujen ansiotulojen määrä jaettuna luvulla 1620. Mikäli luottamushenkilön ansiotulot ovat muuttuneet olennaisesti viimeksi toimitetun verotuksen jälkeen, korvauksen määrä arvioidaan luottamushenkilön esittämän muun selvityksen (esim. verottajalle jätetty veroilmoitus) perusteella.

4. Mikäli haettu määrä on enintään 15 euroa tunnilta, hakemukseen ei tarvita liitteitä.

 

5. Mikäli luottamushenkilö on hakemuksen tarkoittamana aikana samanaikaisesti muustakin syystä poissa työstä, esim. vuosi- tai sairauslomalla, ansionmenetyskorvausta ei makseta.

 

6. Turun kaupungin palveluksessa oleville luottamushenkilöille ei makseta ansionmenetyskorvausta, vaan heihin sovelletaan Harkinnanvaraista virka- tai työvapaata myönnettäessä noudatettavia ohjeita (Kaupunginhallituksen hallintojaosto 22.5.2007)

 

 

Kustannusten korvaaminen

 

7. Luottamushenkilön tulee esittää selvitys kustannusten tarpeellisuudesta sekä tosite suoritetuista kustannuksista. Esimerkiksi lastenhoitokustannusten osalta luottamushenkilön tulee vakuuttaa, ettei toinen huoltaja ole ko. ajankohtana hoitanut lapsia.