Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 139 17.06.2009 18

10693-2008 (041, 525, 021)

Martin ja Portsan alueiden korvaavat kirjastopalvelut

Tiivistelmä: -

Kultlk § 139

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Kaupunginvaltuusto päätti 17.11.2008 § 253 vuoden 2009 budjettikäsittelyn yhteydessä, että Martin ja Mikaelin kirjastot lopetetaan. Kulttuurilautakunta päätti 4.2.2009 § 19, että kevään aikana tuodaan lautakuntaan ehdotukset joilla kirjastopalveluiden saatavuus näillä alueilla turvataan hyödyntämällä kaupungin muuta palveluverkostoa.

Taustaa

Martin ja Mikaelin kirjastojen lopettamisen taustalla on toisaalta keskustan kirjastopalvelujen olennainen paraneminen pääkirjaston valmistumisen myötä ja toisaalta kaupungin kiristynyt talous. Täyden palvelun pääkirjasto sijaitsee aivan ydinkeskustassa hyvien liikenneyhteyksien päässä. Myös palvelulinjat 2 ja 3 kulkevat pääkirjaston kautta. Pääkirjasto on auki kaikkina viikonpäivinä, aukioloaikaa on 62 tuntia viikossa. Päivittäiseksi kävijämääräksi on vakiintunut keskimäärin 4000 kävijää, lauantaisin ja sunnuntaisin noin 2000 kävijää. Aukioloaikana pääkirjastossa työskentelee asiakaspalvelussa keskimäärin 25 henkilöä kerrallaan. Kuluvana vuonna koko pääkirjasto on ensimmäistä kokonaista vuotta täysimääräisesti auki.

Kaupunginkirjaston henkilöstömäärä väheni edellisen laman jälkeen usean vuoden ajan yhteensä 20 henkilötyövuodella. Uuden pääkirjaston avaamisen jälkeenkin kirjastossa on kuusi henkilötyövuotta vähemmän kuin laman alkaessa vuonna 1992. Samaan aikaan kirjastopalvelut ovat olennaisesti monipuolistuneet, ja kirjastopalvelut ovat tarjolla myös internetin kautta. Turun kaupungin talousohjelma ja myös odotettavissa olevat supistukset asettavat kirjaston erittäin tiukkaan tilanteeseen.

Toiminnan tehostaminen

Resurssien rajallisuuden vuoksi lähtökohdaksi on otettu lähikirjastopalvelujen säilyttäminen kauempana keskustasta olevissa lähiöissä. Tämän turvaamiseksi kirjasto on aloittanut yhteistyössä nuorisotoimen kanssa tilojen yhteiskäyttömahdollisuuksien kartoittamisen. Tämän pohjalta lautakunta on päättänyt toimintojen siirtämisestä yhteisiin tiloihin Härkämäki-Jyrkkälässä ja Lausteella, Ilpoisten osalta esitys on kulttuurilautakunnassa 17.6.2009. Nummen kirjaston tilasta esitetään osa luovutettavaksi sosiaali- ja terveystoimen käyttöön. Varissuon kirjastoon etsitään yhteistyökumppania, joka voisi jakaa kustannuksia kirjaston kanssa ja monipuolistaa kirjaston palvelua.

Kokoelmien käytön tehostamiseksi ja asioinnin helpottamiseksi kirjasto on yhdessä lähikuntien kanssa perustanut yhteisen Vaski-kirjastojärjestelmän, jossa yhdeksän kunnan kirjastojen kokoelmat ovat yhteiskäytössä. Sen ja tehokkaan kuljetusjärjestelmän ansiosta mihin tahansa kirjaston palvelupisteeseen voi saada nopeasti haluamiaan teoksia.

Martin ja Portsan korvaavat palvelut

Martin ja Mikaelin kirjastojen lopettamisen yhteydessä perustettiin kirjastoautopysäkit entisten kirjastojen läheisyyteen. Kirjastoauto pysähtyy aikaisempien pysäkkien lisäksi Martissa kolmena päivänä ja Portsassa kahtena päivänä viikossa. Kirjastoautot palvelevat erityisesti lainaavia asiakkaita, ja niiden pysäkkejä voidaan siirtää joustavasti tarpeen mukaan.

Martinrantaseura ry on tehnyt kulttuurijohtajalle esityksen monitoimikeskuksen sekä siihen liittyvän lähikirjaston ja lukusalin perustamisesta Marttiin. Martinrantaseuran kanssa on neuvoteltu siitä, miten Martin alueella voitaisiin järjestää pienimuotoista lehtisalitoimintaa yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa. Ensimmäisenä tavoitteena on ollut, että Martinrantaseura vuokraa käyttöönsä tilan, johon kirjasto tilaa lehtiä luettavaksi. Tätä tarkoitusta varten on selvitetty useita tila- ja yhteistyövaihtoehtoja, mutta sopivaa tilaa ei ole löytynyt. Tiloja on selvitetty Steiner-koulusta, Martin koulusta, Martin seurakunnasta ja Tapulikadun nuorisotilasta. Kaupungin palveluverkkokartoituksessa kuitenkin esitetään Tapulikadun tilasta luopumista. Realistisimmaksi vaihtoehdoksi on osoittautunut lehtien tilaaminen Wäinö Aaltosen museoon.

LiiteMartinrantaseura ry:n esitys

Martin ja Mikaelin kirjastojen lakkauttamisen yhteydessä kirjasto luovutti poistokirjoja ja –kalusteita Martinrantaseuralle ja Kulttuuriyhdistys Idulle mahdollista tulevaa kirjastotoimintaa varten.

Martin ja Portsan alueen koulut ja päiväkodit kutsutaan tutustumiskäynneille pääkirjastoon osana Kulttuuripolkua ja sen kehittämistä.

Lisäksi kirjasto on suunnitellut kohdennettuja ryhmäkäyntejä ensin Martin ja Portsan ja myöhemmin myös muiden alueiden senioriväestölle syyskuusta 2009 alkaen. Kaavaillun toimintamallin mukaan kirjasto kutsuu senioriryhmiä kirjastoon tiettyinä aikoina, jolloin kirjaston kokoelmista ja toiminnasta esitellään juuri heitä kiinnostavia sisältöjä. Samalla esitellään mistä mitäkin löytyy ja miten kirjaston kokoelmia ja laitteita käytetään. Käyntien yhteydessä on mahdollisuus myös lainaamiseen.

Edellä mainitun lisäksi kirjasto voi edelleen toimittaa palvelutaloihin siirtokokoelmia sen mukaan kuin niissä on kiinnostusta.

Yhteenvetona voi todeta, että syksyllä 2009 käytössä ovat seuraavat Martin ja Mikaelin kirjastojen korvaavat palvelut: kirjastoautojen lisäpysäkit Martissa ja Portsassa, lehtien lukumahdollisuus Wäinö Aaltosen museossa, senioriryhmien tutustumiskäynnit sekä koulujen ja päiväkotien Kulttuuripolkukäynnit pääkirjastossa.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee tiedokseen edellä esitetyn suunnitelman.

PäätösKulttuurilautakunta merkitsee tiedokseen edellä esitetyn suunnitelman. Lisäksi lautakunta toteaa, että keskusteluyhteydet asukasyhdistysten kanssa pidetään avoimina mahdollisten uusien toimintamuotojen kartoittamiseksi tulevaisuudessa.

Päätös asiassa tehtiin puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.

 

Jakelu

aoMartinrantaseura ry
tiedKaupunginkirjasto
mtpvHernelahti Sanna


Liitteet:

Kultlk § 139
Liite 1:Monitoimikeskuksen sekä siihen liittyvän lähikirjaston ja lukusalin perustaminen Marttiin