Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 138 17.06.2009 17

7939-2009 (011, 525, 440)

Tilan luovuttaminen kotihoidon Nummi - Halinen lähipalvelualueen käyttöön Nummen kirjastosta.

Tiivistelmä: -

Kultlk § 138

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari 8.6.2009:

Kotihoidon Nummi - Halinen lähipalvelualueen toiminta tarvitsee tilaa Nummi-Halisten alueelta. Alueelta ei ole löydetty tarkoituksenmukaisia vapaita tiloja eikä uuden organisaation mukainen työskentely ei ole pystynyt käynnistymään, koska tällä hetkellä käytössä olevat tilat ovat hajallaan neljässä eri pisteessä. Siksi on alustavasti tutkittu yhteistyössä kirjaston, sosiaali- ja terveystoimen ja tilaliikelaitoksen kanssa, voitaisiinko Nummen kirjastosta erottaa osa kotihoidon toimitiloja varten.

Nummen kirjaston tilat sijaitsevat Töykkälänkatu 22:ssa (KOY Paashuolto, kaupungin osakeomistus 75,5 % kirjaston tiloista). Nummen kirjaston nykyinen pinta-ala on 804 m2 ja siitä voidaan luovuttaa kotihoidon käyttöön noin 150m2. Lisäksi entisen lastenosaston tilalle tehdään uudet yhteiskäyttöiset sosiaali- ja taukotilat. Yhteistilat tiivistävät kirjaston ja kotihoidon yhteistyötä ja mahdollistavat kirjastoaineistokuljetukset kotihoidon asiakkaille, jotka eivät pääse omatoimisesti kirjastoon.

Tilan luovutus edellyttää, että koko Nummen kirjaston toiminta suunnitellaan ja tilat jäsennetään uudelleen uusista lähtökohdista. Se edellyttää myös tilojen kunnostusta ja joidenkin varusteiden uusimista.

Tilassa tulee tehdä seuraavat muutokset: pinnat maalataan, valaisimet puhdistetaan ja lamput uusitaan, ilmastointilaitteet puhdistetaan, asiakaspalvelualuetta siirretään ja sen taakse järjestetään tila logistiikalle, kirjaston eri toiminnoille suunnitellaan tilat jäljelle jäävään asiakastilaan (lastenosasto, tieto- ja taidekokoelmat, lehtien lukutilat, lukupaikat, verkkotorit ja nuorten alue). Aluetyöntekijän työhuone vaihtaa paikkaa. Muutokset aiheuttavat jonkin verran sähkö- ja atk-sähköasennuksia. Myös lattia on todennäköisesti uusittava.

Nummen kirjaston ja lähipalvelualueen yhteisten tilojen toiminnallisen muutostyön suunnittelu aloitettiin tilaliikelaitoksella 24.4.2009. Suunnittelusta on vastannut arkkitehti Timo Korhonen Arkkitehtitoimisto Matti Takala Oy:stä. Kirjaston osalta suunnittelu alkoi 6.6. ja suunnitelmat valmistuvat alkusyksystä. Tällöin selviää tarkka kustannusarvio.

Suurin osa vanhoista kalusteista voidaan hyödyntää, mutta osa vaatii kunnostusta. Jonkin verran lisää kalusteita sekä lainaus- ja palautusautomaatit joudutaan hankkimaan. Samalla Nummen kirjastossa voidaan ottaa käyttöön RFId-järjestelmä. Kulttuuritoimen vuoden 2009 talousarviossa on osoitettu 50 000 € lähikirjastojen uudistamiseen ja 20 000 € RFId-järjestelmän levittämiseen lähikirjastoihin. Tätä rahaa voidaan käyttää välttämättömiin hankintoihin.

Muutostöiden on arvioitu valmistuvan marraskuun 2009 loppuun mennessä. Alustava kustannusarvio on valmistuu 16.6.mennessä. Kustannukset kuoletetaan vuotuisena muutostyömaksuna sopimuksen mukaisesti. Nummen kirjaston tämänhetkinen vuokra on noin 89 000 euroa. Tilakustannukset tullaan jakamaan käytön mukaisessa suhteessa.

Peruspalvelulautakunta käsittelee asiaa 24.6.2009.

Esitän, että kulttuurilautakunta luovuttaa Nummen kirjastosta noin 150m2 kotihoidon käyttöön ja että uudet sosiaali-ja taukotilat tulevat yhteiskäyttöön. Lisäksi esitän, että Nummen kirjaston tiloihin tehdään uuden toiminnan edellyttämät edellä mainitut korjaukset.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää luovuttaa Nummen kirjastosta noin 150m2 kotihoidon käyttöön. Lisäksi uudet sosiaali- ja taukotilat tulevat yhteiskäyttöön.

Lautakunta päättää lisäksi, että Nummen kirjaston tiloihin tehdään uuden toiminnan edellyttämät korjaukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kulttuurilautakunta päätti esittää tilaliikelaitokselle, että Nummen kirjaston tiloihin tehdään uuden toiminnan edellyttämät korjaukset.

Ennen päätöksentekoa kirjastotoimenjohtaja Näätsaari täydensi esittelyteksin viimeisen kappaleen kuulumaan seuraavasti:

Muutostöiden on arvioitu valmistuvan marraskuun 2009 loppuun mennessä. Alustava kustannusarvio 342.650 €. Kustannukset kuoletetaan vuotuisena muutostyömaksuna sopimuksen mukaisesti. Nummen kirjaston tähänhetkiset huoneistomenot ovat noin 89.000 €, mistä vuokran osuus on 73.606 €. Tilakustannukset tullaan jakamaan käytön mukaisesti.

Jakelu

tpvKaupunginkirjasto
tiedPeruspalvelulautakunta
mtpvTilaliikelaitos