Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 129 17.06.2009 8

3369-2009 (059, 642)

Akademiska Orkestern anomus vapautukseen konserttisalin vuokrasta ja liittymisestä sopimuksen tehneisiin avustuksen saajiin

Tiivistelmä:

Akademiska Orkestern hakee sopimuksen tehneiden avustuksensaajien piiriin ja lisäksi anoo mahdollisuutta konsertoida Turun konserttisalissa 1-2 kertaa vuodessa ilman salivuokraa. Akademiska Orkestern maksaisi korvaukseksi ainoastaan vuokraamiseen liittyvät henkilöstökulut.

Kultlk § 129

Kulttuurisihteeri Riitta Luoma

Akademiska Orkestern hakee sopimuksen tehneiden avustuksensaajien piiriin ja lisäksi anoo mahdollisuutta konsertoida Turun konserttisalissa 1-2 kertaa vuodessa ilman salivuokraa. Akademiska Orkestern maksaisi korvaukseksi ainoastaan vuokraamiseen liittyvät henkilöstökulut.

Sopimuksen tehneet tahot ovat ammattitaiteilijoita ja ammattilaisia tukevia tahoja. Vuonna 2009 Lautakunta on selkeyttämässä avustusten jakoperiaatteita ja samalla luomassa mallia, jossa harrastajat ja ammattilaiset on tavoitteena hakuprosessissa erottaa toisistaan vuoden 2010 avustusten jaossa.

Kulttuuritoimen kanssa sopimuksen tehneet tahot tulevat tulevaisuudessakin olemaan ammattiryhmiä ja ammattilaisia tukevia tahoja. Juridisesti Akademiska Orkestern on opiskelijoiden muodostama itsenäinen rekisteröity yhdistys, jossa suurin osa on opiskelijoita, mutta se on ammattijohtoinen ja laadukas kansainvälistä tunnustustakin nauttinut orkesteri, joka on perustettu v. 1928.

Intendentti Marja-Liisa Lieppinen

Kaupunginorkesterin ja konserttitalon nettobudjetin tulorahoitusosuudessa on merkittävä osuus ulkopuolisten konsertinjärjestäjien vuokratuloja. Säännöllisesti taloa vuokraavista toimijoista huomattava osa on ei-kaupallisia yhteisöjä sekä oppilaitoksia.

Toistaiseksi on katsottu mielekkääksi ja tasapuoliseksi kohteluksi myöntää konserttitalon tiloja käyttöön ns. minimihinnalla, mikäli kulttuurilautakunnan määrittelemät kriteerit täyttyvät. Vain yhteistyöprojekteissa on kokonaan luovuttu salin vuokrasta. Tämä on konserttitalon osalta mielekäs käytäntö myös jatkossa.

Yleisenä linjana Turun kaupungilla on laskuttaa niin sisäisiä kuin ulkoisia palvelujen käyttäjiä. Konserttitalon tilojen käytöstä aiheutuu kiinteiden (mm. tilalaitokselle maksettava sisäinen vuokra) myös välillisiä kustannuksia (mm. salin siivous, sähkö, laitteiden kuluminen ja niiden rajallinen käyttöikä), joita ei tule joko laisinkaan tai huomattavasti vähemmän kun salia ei käytetä. Vuokratuloista katetaan myös näitä kustannuksia. Osa vuokraajista haluaa konserttipäivän lisäksi käyttää konserttitalon tiloja ja harjoitella salissa ennakkoon. Tämä vaikuttaa luonnollisestikin kustannuksiin ja kokonaisvuokraan. 

Konserttitalon paras sesonki myynnillisesti on syksy. Kohdistamalla subventoidut vuokraukset pääosin kevätkaudelle ja antamalla näitä aikoja vasta sitten, kun kaupalliset toimijat ovat valinneet omat konserttipäivänsä, voitaisiin konserttitalon menetykset minimoida. Samalla tasattaisiin kausivaihteluita kaupunkimme asukkaille tarjottavien kulttuuripalvelujen tarjonnassa.

LiiteAkademiska Orkestern anomus

EhdotusKulttuurijohtaja Minna Sartes

Kulttuurilautakuntaa päättää, että Akademiska Orkesternia hyväksytään mukaan syksyn 2009 sopimusneuvottelijoiden piiriin, koska Akademiska Orkestern täyttää ammattijohtoisena toimijana sopimusneuvottelijan kriteerit.

Edelleen kulttuurilautakunta päättää, että Akademiska Orkestern saa vuosina 2009 ja 2010 vuokrata konserttitalon yhden kerran kalenterivuodessa kulloinkin vahvistetulla ns. minimivuokralla siten, että konsertin lisäksi minimivuokraan sisältyy yksi enintään neljän tunnin harjoitus. Sekä konsertin että harjoituksen ajankohta on sovittava vuokraajan kanssa siten, että se ei vähennä konserttitalon muusta vuokraustoiminnasta saatavia tuloja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Perho ilmoitti olevansa esteellinen, eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

aoAkademiska Orkestern vid Åbo Akademi rf
tpvKonserttitalo
mtpvLieppinen Marja-Liisa
tpvLuoma Riitta
mtpvMamia Annele


Liitteet:

Kultlk § 129
Liite 1:Anomus ns. vakiintuneiden avustusten saajien piiriin