Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta | 140 | 10.12.2024 | 9 |
6348-2024 (00 01 02, 12 05 02)
Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan lausunto alueellisen nuorisotyön palveluverkkoselvityksestä
Tiivistelmä:
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta esittää lausuntonsa alueellisen nuorisotyön palveluverkkoselvityksestä.
Kulnuolk § 140
Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja muutosjohtaja Anu Parantainen:
Kaupunginhallitus on pyytänyt kulttuuri- ja nuorisolautakunnan lausuntoa alueellisen nuorisotyön palveluverkkoselvityksestä. Alueellisia nuorisopalveluja on tarkasteltu palvelun laadun ja monimuotoisuuden, tunnistetun asiakastarpeen sekä käytettävissä olevien resurssien näkökulmasta. Tarkastelussa on tunnistettu muutostarpeita palveluverkkoon.
Lisäksi kaupunginhallitus edellytti 25.11.2024, että jatkovalmistelussa otetaan huomioon seuraavat seikat:
Jatkovalmistelussakin tulee huomioida koko Turun palveluverkko, jotta kokonaisuus nuorisotyön tilanteesta ja tarpeesta pysyy ajantasaisena
Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö alueellisen nuorisotyön palveluverkkoselvityksestä
Lausunto
Kaupunginhallitukselle esitetyt linjaukset perustuvat laajoihin selvityksiin nuorisotyön nykytilasta sekä tulevaisuuden tarpeista ja mahdollisuuksista Pohjoisen Turun alueella. Niissä on huomioitu lasten ja nuorten sekä kolmannen sektorin toimijoiden osallistaminen ja näkemykset linjauksiin.
Nuorisotyön ja kulttuurin edistämisen näkökulmasta on tärkeää, että nuorilla on vapaa-ajalla mielekästä, monipuolista ja yhteisöllisyyttä vahvistavaa tekemistä, turvallisia ja luotettavia aikuisia sekä turvallisia ja yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja. Kaupungin tulee järjestää nuorille sekä kaikille avoimia palveluita että kohdennettuja palveluita siten, että ne vastaavat nuorten kulloisiinkin tarpeisiin. Tämä edellyttää monimuotoista ja laadukasta palvelutuotantoa nuorten muuttuvat tarpeet ja kaupungin käytettävissä olevat resurssit huomioiden. Työtapoja uudistetaan - nuorisotyön tulee olla joustavaa, ketterää, oikea-aikaista ja -paikkaista.
Kaupunginhallitukselle esitettyihin palveluverkkolinjauksiin sisältyy suunnitelma useamman henkilön nuorisotyön yksiköistä, jotka mahdollistavat monipuolisemman ja laadukkaamman työotteen, kuten jalkautuvaa nuorisotyötä, pienryhmätyöskentelyä, koulussa työskentelyä ja osallistumista moniammatilliseen työhön ja alueiden kehittämiseen. Suuremmat yksiköt vahvistavat lisäksi työantajan pito- ja vetovoimaa.
Mikäli palveluverkon uudistamista koskeva päätös toteutuu, uudistettavia palveluja tullaan jatkossakin kehittämään tietoon perustuen, yhteistyössä sekä nuorten että alueen muiden toimijoiden kanssa. Paattisten alueen alakouluikäisten nuorisotyön toimintamallin suunnittelua on jo käynnistetty ja sitä kehitetään yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa. On tunnistettu, että tulisi luoda kaupunkitasoinen malli alueellisen yhteistyön koordinoinnista kolmannen sektorin kanssa.
Nuorten kuulemisissa sekä nuorille tehdyissä harrastuskyselyissä on ilmennyt, että suurin osa nuorista ei käy säännöllisesti nuorisotiloilla, tämä on valtakunnallinen ilmiö. Ne nuoret, jotka ovat nuorisotilojen vakikävijöitä, antavat palvelusta erittäin positiivisen palautteen ja heille palvelu on tärkeä. Koska nuorilla on erilaisia tarpeita vapaa-ajalle ja harrastamiselle, on hyvin tärkeää, että eri alueilla on nuorisotyön lisäksi kattavasti monipuolista vapaa-ajantoimintaa nuorille. Ilman palveluverkon supistamistakin, on huomioitava, että nykyinenkään nuorisotilaverkko ei kata koko kaupunkia.
Linjauksissa esitetään toimintojen kohdentamista Ypsilonissa koulun yhteydessä sijaitsevaan nuorisotilaan. Tästä aiheutuu osalle nuorista pidempi matka nuorisotilalle nykytilaan verrattuna. Toisaalta isompi yksikkö mahdollistaa monimuotoisempaa toimintaa ja parantaa aukioloa nykyisestä tilanteesta, jossa pieniä yksiköitä on poissaolojen vuoksi jouduttu usein sulkemaan.
Esityksen mukaisesti palveluverkon kehittämisen seuraava vaihe on nuorisopalveluille vuoden 2025 laadittava palveluiden tuottamisen strategia, jossa määritellään, mitä palveluita nuorisopalvelut hankkivat ulkopuolelta, mitä tuotetaan yhteistyötyössä kumppanien kanssa ja mitä tuotetaan itse.
Mikäli alueellinen nuorisotyön palveluverkkoselvitys etenee esityksen mukaan, mahdollistaa se isommat, kolmen työntekijän nuorisotyön yksiköt ympäri kaupungin. Tämä tuo nuorisotyöhön kaivattua joustavuutta, monimuotoisuutta ja ketteryyttä sekä parantaa palvelujen laatua ja saavutettavuutta. Huomionarvioista on, että Suomen kuuden suurimman kaupungin joukossa kolmen hengen työyksikkö on edelleen pieni. Selvityksen lähtökohtana on ollut nuorten tarpeiden yhteensovittaminen käytettävissä oleviin resursseihin sekä nuorisotyön houkuttavuus työantajana. Lähtökohtana ei ole ollut resurssien vähentäminen. Tilojen sulkemisesta saatava säästö nuorisopalveluille tarkoittaa lähinnä siivouskuluista ja irtaimistosta tulevia kulujen vähennystä. Kyse ei ole merkittävästä summasta, mutta se toki kohdennetaan nuorten palveluihin. Tällä hetkellä toimintaraha / nuorisotila on vuodessa 5000-8000 euroa.
Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:
EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta antaa kaupunginhallitukselle yllä kuvatun lausunnon alueellisen nuorisotyön palveluverkkoselvityksestä.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Lisäksi lautakunta päätti todeta, että Turussa on kasvava tarve saavutettavalle ja monipuoliselle nuorisotyölle sekä nuorten elämässä läsnä oleville turvallisille aikuisille. Ehdotetut toimenpiteet parantavat henkilöstötilannetta muutamilla nuorisotiloilla ja mahdollistavat nuorisotyön kehittämisen. Palvelutarjonnan muuttuessa nuorisopalvelut saattavat tavoittaa jatkossa uusia käyttäjäryhmiä. Tilojen nykyisille käyttäjille palveluverkkouudistus muuttaa palveluiden saavutettavuutta ja saattaa tarkoittaa sitä, että nuorisopalvelut menettää yhteyden osaan olemassa olevasta käyttäjäkunnastaan. Erityisesti pohjoisessa Turussa palvelut voidaan jatkossa kokea vaikeasti saavutettaviksi ja muutokset heikennyksenä nykyiseen tilanteeseen. Jatkossa Turussa tulisi arvioida nuorisotyön resursseja suhteessa muihin verrokkikaupunkeihin ja kehittää toimintaa niin, että eri ikäisille ja eri kohderyhmää oleville nuorille olisi tarjolla kattavasti saavutettavia palveluita niin koulujen yhteydessä, kaupungin ylläpitämille nuorisotiloilla kuin yhteistyökumppaneiden toimesta. Lisäksi lautakunta toivoo Game Academyn kaltaisten palveluiden tuomista Pohjois-Turun alueelle palvelutarpeeseen vastaamiseksi.
Päätös asiassa tehtiin äänestyksen jälkeen.
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen Koirasen Hanskin kannattamana tehdyn lisäysehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Peltonen, Diop, Fredriksson, Jaakkola, Mustonen, Saunamäki, Raaska, Rantanen ja Viikari.
Lisäysehdotuksen hylkäämisen puolesta äänesti Kossila.
Lautakunta hyväksyi edellä olevan lisäyksen äänin 11-1, yksi oli poissa.
Jakelu
lausKaupunginhallitus