TURUN KAUPUNGIN KULTTUURI – JA NUORISOLAUTAKUNNAN KULTTUURIAVUSTUKSET JA -APURAHAT
Avustuksen hakijan tulee olla turkulainen yleishyödyllinen yhdistys, säätiö tai voittoa tavoittelematon yritys, työryhmä tai em. toimija, jonka toiminta tapahtuu Turussa. Apurahan hakijan tulee olla turkulainen yksityinen henkilö. Avustuksia ja apurahoja ei myönnetä yksityisille elinkeinonharjoittajille eikä voittoa tavoitteleville yrityksille.
Avustukset ja apurahat tulee kohdentaa taiteellisen sisällön tuottamiseen. Toiminta-avustusanomuksiin voi sisällyttää myös toimitilakustannuksia. Avustuksia ei myönnetä laitehankintoihin, julkaisutoimintaan, tallenteisiin, opiskeluun, opinnäytteisiin, matkoihin tai asuihin. Apurahoja ei myönnetä tilavuokriin, matkoihin, laitehankintoihin, tallenteisiin, julkaisuihin, opintoihin, lopputöihin tai opinnäytteisiin. Avustukset ja apurahat ovat harkinnanvaraisia.
Hakijan on pitänyt toimittaa selvitys edellisen vuoden avustuksen käytöstä asianmukaisesti. Mikäli selvitystä ei ole toimitettu tai se on puutteellinen, ei uutta avustusta tai apurahaa voida myöntää. Tarkemmat ohjeet selvityksestä sekä vaadittavista liitteistä eritellään kohdassa ”selvitys avustuksen tai apurahan käytöstä”.
Avustuspäätökset sekä ohje avustuksen käytön selvittämisestä lähetetään avustuksen tai apurahan saajalle kulttuuri- ja nuorisolautakunnan päätöksen jälkeen. Päätös ja ohje toimitetaan sähköisesti, jos hakija on avustus- tai apuraha-anomuksessaan antanut suostumuksensa sähköiseen tiedonantoon. Muussa tapauksessa päätös ja ohje toimitetaan kirjallisesti.
AVUSTUKSEN TAI APURAHAN HAKEMINEN
Turun kaupungin kulttuuri- ja nuorisolautakunnan kulttuuriavustusten ja -apurahojen hakuaika on vuosittain lokakuussa. Anomuksen voi toimittaa suomen tai ruotsin kielellä, lisäksi on saatavilla englanninkielistä ohjeistusta.
Avustusta tai apurahaa haetaan sähköisessä järjestelmässä. Hakemuslomakkeessa esitettyihin kysymyksiin tulee vastata. Lisäksi on toimitettava vaaditut liitteet. Rekisteröityneet yhdistykset toimittavat avustusvuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä edellisen vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen yhdistyksen vastuuhenkilöiden allekirjoittamana (tuloslaskelma ja tase sekä allekirjoitettu tilin- tai toiminnantarkastuskertomus). Työryhmät toimittavat työsuunnitelman, kustannuslaskelman ja vastuullisten toteuttajien ansioluettelot. Yksityiset henkilöt toimittavat liitteinä ansioluettelon ja työskentelysuunnitelman. Muita kuin sähköisiä liitteitä (esim. työnäytteet, kirjat, cd-levyt, portfoliot, jne.) voi myös toimittaa postitse. Kaikissa liitteissä on mainittava hakijan nimi. Hakuajan päätyttyä saapuneita hakemuksia ei oteta käsittelyyn.
Toiminta-avustuksen hakijalla tulee olla myös muita tuloja kaupungin avustuksen lisäksi. Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan myöntämällä avustuksella voidaan kattaa enintään 80 % avustuksen saajan menoista. Avustusta ei voida myöntää, jos yhdistyksen toiminnalla ei ole edellytyksiä sen taloudellisen tilan vuoksi.
PÄÄTÖKSENTEKO
Avustukset ja apurahat esittelee kulttuurijohtaja ja päätökset tekee Turun kaupungin kulttuuri- ja nuorisolautakunta. Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset ja Aboa – apuraha päätetään viimeistään avustushakuvuoden joulukuussa, muut avustusvuoden helmikuussa. Päätöksistä tiedotetaan kaikille hakijoille.
MAKSATUS
Avustus tai apuraha maksetaan päätöksen saatua lainvoiman. Avustus maksetaan avustuksen saajan pankkitilille. Yhdistyksille myönnettyjä avustuksia ei makseta yksityishenkilön henkilökohtaiselle tilille. Työryhmälle myönnetty avustus maksetaan työryhmän tilille tai hakijahenkilön pankkitilille, jolloin hän on henkilökohtaisesti vastuussa avustuksen käytöstä ja selvityksen teosta.
AVUSTUKSEN TAI APURAHAN KÄYTTÄMINEN
Myönnetty avustus tai apuraha tulee käyttää siihen tarkoitukseen ja sinä kalenterivuonna, johon se on myönnetty.
KILPAILUTTAMINEN (LAKI JULKISISTA HANKINNOISTA 348/2007)
Hankintoja tehtäessä yksityisiltä tavaran tai palvelun tuottajilta on otettava huomioon julkisia hankintoja koskevat säädökset. Lakia sovelletaan myös yksityisten yhteisöjen hankintoihin silloin, kun hankinnan tekemistä varten on saatu avustusta yli puolet hankinnan arvosta.
KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUUTOS JA AVUSTUKSEN TAI APURAHAN PALAUTUS
Mikäli maksettua avustusta tai apurahaa ei voida käyttää myönnettyyn tarkoitukseen, hakijan tulee palauttaa maksettu avustus tai apuraha tai sen osa tai anoa etukäteen käyttötarkoituksen muutosta kirjallisesti vapaamuotoisella hakemuksella.
Kulttuurijohtaja päättää alle 10 000 euron kulttuuriavustusten ja taideapurahojen käyttötarkoituksen ja käyttöajan muutoksista. Kulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää yli 10 000 euron kulttuuriavustusten ja taideapurahojen muutoksista. Väärin käytetty avustus tai apuraha peritään takaisin.
Mikäli avustuksen tai apurahan saaja ei anna hyväksyttävää selvitystä saamansa avustuksen tai apurahan käytöstä määräaikaan mennessä, voidaan myönnetty avustus tai apuraha periä takaisin.
SELVITYS AVUSTUKSEN TAI APURAHAN KÄYTÖSTÄ
Avustuksen tai apurahan saaneiden on toimitettava kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle selvitys avustuksen tai apurahan käytöstä. Selvitys toimitetaan sähköisessä järjestelmässä.
Työryhmät, jotka eivät ole rekisteröityneitä yhdistyksiä sekä yksityiset henkilöt toimittavat selvityksen avustusvuoden viimeiseen päivään mennessä. Selvityksen tulee sisältää vapaamuotoinen selostus toteutuneesta työskentelystä, työskentelyn toteutunut kustannuslaskelma hakijahenkilön allekirjoittamana sekä dokumentaatio toteutuneesta työskentelystä (esim. valokuvia, kritiikkejä, lehtileikkeitä, jne.).
Rekisteröityneet yhdistykset toimittavat selvityksen avustusvuotta seuraavan vuoden kesäkuun loppuun menneessä. Selvityksen tulee sisältää yhdistyksen allekirjoitettu tilinpäätös (tuloslaskelma ja tase sekä allekirjoitettu tilin- tai toiminnantarkastuskertomus) sekä yhdistyksen toimintakertomus. Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustuksen sekä muiden toimintaan saatujen yleisavustusten on näyttävä erillisinä kohtinaan tilinpäätöksen tulopuolella. Lisäksi on eriteltävä muut kyseiselle vuodelle saadut avustukset ja apurahat tuloslaskelmaa koskevissa liitetiedoissa.
Mikäli selvitystä ei ole toimitettu tai se on puutteellinen, voidaan avustus tai apuraha tai sen osa periä takaisin. Avustusta tai apurahaa ei voida myöntää hakijalle, jonka selvitys on ollut puutteellinen.
Avustusten käyttöä valvottaessa avustuksen saajan toimintaa ja taloutta saatetaan tarkastaa.
YHTEYSTIEDOT:
Postiosoite:
Turun kulttuuri- ja nuorisolautakunta, Linnankatu 2, 20100 Turku
Lisätietoja:
Niina Niemi-Nagy, puh. 040 6301 658
Leena Miettinen puh. 044 9072 946
Käyntiosoite:
Läntinen Rantakatu 1, 20100 Turku
Kulttuuriavustukset:
Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset
Taiteen perusopetuksen toiminta-avustukset
Kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset
Kulttuurin harrastustoiminta-avustukset
Projektiavustukset
Kehittämisavustukset
Henkilökohtaiset taideapurahat:
Taideapurahat
Aboa-apuraha
Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset
Sopimuksen tehneisiin toimijoihin kuuluu turkulaisia ammattitaiteilijoiden yhdistyksiä ja kulttuurilaitoksia, jotka ovat osoittaneet toimintansa vakiintuneeksi osaksi kaupungin kulttuurituotannon kenttää, ja jotka tukevat ammattilaisten työllistymistä tai ammattilaisten työn esille tuomista. Arvioinnin perusteena ovat taiteellisen laadun ja kokemuksen lisäksi vakiintunut toiminta, toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen, jatkuvuus, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa sekä muun rahoituksen laajuus. Sopimuksen tehneissä toimijoissa on myös alan koulutusta ja kansainvälisyyttä kehittäviä ja edistäviä tahoja.
Sopimuskausi on kolmevuotinen. Uusia sopimuskumppaneita ei oteta kesken sopimuskauden. Kulttuurin palvelukokonaisuus voi kutsua yhdistyksiä sopimusneuvotteluihin tai toimintansa vakiintuneeksi osoittanut organisaatio voi ilmaista mielenkiintonsa sopimusneuvotteluihin vapaamuotoisella hakemuksella.
Taiteen perusopetuksen toiminta-avustus
Taiteen perusopetuksen avustukset on tarkoitettu toimijoille, joiden opetussuunnitelman kulttuuri- ja nuorisolautakunta on hyväksynyt. Arvioinnin perusteena ovat taiteellisen laadun ja kokemuksen lisäksi vakiintunut toiminta, toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen ja jatkuvuus.
Kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset
Avustus on tarkoitettu turkulaisille yhdistyksille ja työryhmille, joiden taiteellista toimintaa ei tueta taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustuksista. Arvioinnin perusteena on kokemus ja tunnustus taiteellisesta työstä. Päätavoitteena on tukea ammattilaisten työskentelyä. Hakemukseen voi sisällyttää myös toimitilakustannuksia. Avustus on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen.
Harrastustoiminta-avustukset
Avustus on tarkoitettu turkulaisille taide- ja kulttuurityötä tekeville harrastusyhdistyksille ja -työryhmille, jotka tuottavat ympärivuotisia, yleisölle avoimia tapahtumia Turussa. Avustusta ei myönnetä yksittäisiin konsertteihin, esityksiin tai näyttelyihin.
Avustus on tarkoitettu ensisijaisesti lasten ja nuorten taiteen ja kulttuurin harrastamiseen, ja ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen. Sitä ei myönnetä laitehankintoihin, esiintymisasuihin tai -matkoihin. Anomukseen voi sisällyttää myös toimitilakustannuksia.
Arvioinnin perusteena on asukkaiden hyvinvoinnin lisääminen, harrastaja- ja osallistujamäärät, toiminnan laatu sekä ohjauksen ammattimaisuus. Avustusta ei ole tarkoitettu kaupunginosayhdistyksille.
Projektiavustukset
Avustus on tarkoitettu turkulaisille taiteilijaryhmille uusien ja innovatiivisten projektien toteuttamiseen sekä projekteille, joilla edistetään asukkaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä, hyvinvointia tai sosiaalista tasavertaisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin. Avustus on kertaluontoinen ja tarkoitettu ensisijaisesti ammattilaisryhmille. Avustus on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kiinteisiin kuluihin, kuten vuokrakuluihin tai laitehankintoihin. Projektiavustusta ei ole tarkoitettu toimijan, kuten yhdistyksen, yleisen toiminnan rahoittamiseen. Projektin tulee tuottaa taiteellinen tulos Turun kaupunkiin tai sen tulee luoda uusia malleja kulttuuripalveluiden tuottamiseen. Arvioinnin perusteena on taiteellisen laadun lisäksi innovatiivisuus, kaupungin vetovoiman lisääminen sekä projektin monipuolisuus, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa sekä yhteistyökumppaneiden määrä. Projektiavustusta ei pääsääntöisesti myönnetä sellaiselle yhdistykselle tai taiteilijalle, joka saa jo avustusta tai apurahaa jostakin muusta kategoriasta.
Kehittämisavustukset
Kehittämisavustusta myönnetään ammattitaiteilijoiden yhdistyksille sekä kulttuurialan organisaatioille. Se on tarkoitettu uudelle toimijalle toiminnan aloittamiseen tai jo olemassa oleville toimijoille uuden toimintamuodon kokeilemiseen ja kehittämiseen. Arvioinnin perusteena ovat taiteellinen laatu ja kokemus, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa sekä erillinen kehittämissuunnitelma. Hakijan on kyettävä osoittamaan hakemuksessaan tai sen liitteenä olevassa kehittämissuunnitelmassa, miten kehitettävän toiminnan ja sen rahoituksen jatkuvuus suunnitellaan tehtävän myönnetyn kehittämisavustuksen jälkeen. Avustusta ei myönnetä laitehankintoihin. Kulttuuri- ja nuorisolautakunta voi harkintansa mukaan sitoutua kehittämisprojektin rahoittamiseen useammaksi vuodeksi. Tällöin asiasta solmitaan yhteistyösopimus.
Henkilökohtaiset taideapurahat
Henkilökohtaiset apurahat on tarkoitettu turkulaisille ammattitaiteilijoille taidealasta riippumatta. Apurahojen jakoperiaatteina ovat ammattilaisuus, taiteelliset perusteet sekä näyttö aiemmasta taiteellisesta työskentelystä. Apurahat on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kuluihin, kuten tilavuokriin, matkoihin, laitehankintoihin, tallenteisiin, julkaisuihin, opintoihin, lopputöihin tai opinnäytteisiin. Apurahaa ei myönnetä samalle taiteilijalle kahta kertaa peräkkäin eikä henkilöille, joilla on yksi- tai monivuotinen valtion apuraha. Kahdelle turkulaiselle ammattitaiteilijalle myönnetään vuosittain alasta riippumatta puolivuotisapuraha, jonka suuruus määritetään vuosittain Taiteen edistämiskeskuksen vahvistuksen mukaisesti.
Aboa-apuraha
Vuosittain yhdelle turkulaiselle ammattitaiteilijalle myönnetään, alasta riippumatta, Aboa-apuraha, joka on vuoden työskentelyapuraha. Apurahan suuruus määritetään vuosittain Taiteen edistämiskeskuksen vahvistuksen mukaisesti. Apurahaan kuuluu mahdollisuuksien mukaan taiteellisen tuotoksen saaminen esille Turun kaupungin taidelaitoksissa. Vaihtoehtoisesti työn tulos voi olla muulla tavoin näkyvä osa Turun kaupungin kulttuuritarjontaa. Arvioinnin perusteena on taiteellinen laatu, ansioituminen ja kaupungin vetovoimaisuuden lisääminen.