Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Museopalvelut 
Museopalvelujohtaja305.06.2024 

4229-2024 (02 08 00)

Kolmen Pauliina Turakka-Purhosen veistoksen hankinta Kriittisestä galleriasta

​Turun museopalvelut / Kulttuuriperinnön vastuualue / kokoelma-amanuenssi Riina Tiainen ja ts. intendentti Sonja Hagelstam:

Turun Taiteen talossa oli toukokuussa esillä kuvataiteilija Pauliina Turakka-Purhosen teosten näyttely. Taiteilija on tunnettu kentällä omaleimasen, ilmaisullisesti vahvan kolmiulotteisen taiteen tekijänä. Hänelle ominainen materiaali on tekstiili, jota hän käsittelee ennakkoluulottomasti. Näyttelyn teoksissa perheen, perhesuhteiden ja muistojen teemat risteävät uskonnollisuuden ja kristinuskon symboliikkaan.

Äiti-veistoksessa nähdään ihmishahmo makaamassa arkussa. Henkilön käsiin on asetettu päivänkakkara ja jalkopäähän nukke. Arkun kansi on siirretty sivuun. Teos on samanaikaisesti intensiivinen ja herkkä. Kuoleman lempeys ja hiljaisuus välittyvät henkilön levollisista kasvoista ja kukkaset arkun laidoissa toimivat raamatullisina vertauskuvina. Teos liittyy taiteilijan henkilökohtaiseen kokemukseen dokumentoiden samalla taiteellisen tulkinnan kautta korona-ajan tapahtumia ja antaen teokselle myös yhteiskunnallisia merkityksiä.

Porsas karkaa​ -teos koostuu kahdesta osasta: veistoksesta ja seinävaatteesta. Veistoksessa taiteilija on kuvannut itsensä lapsena tarkastelemassa omia, kankaalle kuvattuja muistojaan. Lisäksi teosta voi katsoa kuvauksena suomalaisuudesta, sekä arkisella että symbolisella tasolla. Seinävaate viittaa muodollaan ja yksityiskohdillaan muun muassa Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheisiin teoksiin. Teoksen keskimmäisessä osassa naisvartaloinen Jeesus istuu kivellä kuin muistuttaen​ Aino-triptyykistä. Vasemman puolen karkaavan porsaan kuvauksessa on meneillään tappelu kuin​ Seitsemän veljeksen​ nujakoinnissa ikään. Oikealla ollaan arkisemmissa, perin juurin suomalaisissa perhetunnelmissa puhaltelemassa huuruhengitystä pakkasilmaan, selaamassa kännykkää, harrastamassa avantouintia ja ulkoiluttamassa koiraa huomioliiveihin puettuna.

Lauantai-ilta, Äiti ja Isä​ -teos on humoristinen ja lämminhenkinen parisuhteen kuvaus. Teoksessa näkyy taiteilijan innovatiivinen tapa käyttää materiaalia. Neulepuikot toimivat portaina ja kirjontakehys avantona.

Pauliina Turakka-Purhoselta on Turun kaupungin taidekokoelmassa entuudestaan kaksi teosta. Kokoelmahankintaryhmä esittää, että Pauliina Turakka-Purhoselta hankittaisiin Turun kaupungin taidekokoelmaan Kriittisen gallerian kautta taiteilijan uusimmasta tuotannosta kolme teosta:​ Lauantai-ilta, Äiti ja Isä, 2023, tekstiili kirjontakehikolle, korkeus 38 cm, 3 850 € (sis. alv. 10 %), Äiti, 2021, tekstiili, puu, 146 X 80 x 53 cm, 6 600 € (sis. alv. 10 %),​ Porsas karkaa, n 150 x 325 cm sekä veistososa kork. noin 168 cm, 22 000 € (sis. alv. 10 %), yhteensä 32 450 € (sis. alv. 10 %).

Hankinta tulisi maksaa investointitililtä Kuvataidekokoelman täydentäminen 2024, M-1002-200040-0100.

Liite 1​​Turakka-Purhosen teosten hankinta kuvaliite

Vs. museopalvelujohtaja Petteri Järvi:

Päätös​​Päätin, että Turun kaupungin taidekokoelmaan hankitaan esityksen mukaiset kolme teosta yhteishintaan 32 450 € (sis. alv 10%) ja että hankinta maksetaan investointitililtä Kuvataidekokoelman täydentäminen 2024, M-1002-200040-0100.

Petteri Järvi

vs. museopalvelujohtaja

Oikaisuvaatimusohje liitteenä​.​

Jakelu

aoKriittinen galleria ry
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tiedAurekoski-Turjas Marjo
tiedHagelstam Sonja
tiedHirvilammi Maarit
tiedHuikuri Tanja
tiedHuokkola Maria
tiedKotilainen Riina
tpvTakanen Ringa
tiedTiainen Riina


Liitteet:

Museopal § 3
Liite 1:Turakka-Purhosen teosten hankinta kuvaliite