Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta6316.05.20247

3557-2024 (00 01 01, 01 01 03)

Nuorison kohdennettujen erityisavustusten päätösvallan delegointi nuorisopalvelujohtajalle

Tiivistelmä:

Nuorison kohdennettujen erityisavustusten myöntäminen ehdotetaan siirrettäväksi kulttuuri- ja nuorisolautakunnan päätöksestä viranhaltijapäätökseksi. Samalla esitetään, että nuorisopalvelujohtajalle delegoidaan avustuspäätösten käyttöajan ja -tarkoituksen muutosten käsittely alle 10.000 euron avustusten osalta. Muutos parantaa avustusta hakevien nuorisoyhdistysten ja nuorten toimijaryhmien toimintamahdollisuuksia, nopeuttaa nuorten tarpeisiin vastaamista ja vapauttaa lautakunnan resursseja muille keskeisille tehtäville.

Kulnuolk § 63

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja toiminnanjohtaja Reetta Glader:​

Nuorten kohderyhmälle jaettava kohdennettu erityisavustus on tarkoitettu alle 29-vuotiaille kohdentuviin yksittäisiin, kertaluonteisiin tapahtumiin ja toimintoihin. Kohdennetulla erityisavustuksella halutaan erityisesti tukea kohteita, jotka vastaavat nuorisotoiminnan haasteisiin sekä tuottavat uutta ja kokeilevaa toimintaa. Kohdennettu erityisavustus ovat maksimissaan 1 000 euroa avustettavaa toimintoa kohden ja se voi kattaa enintään 80 % toiminnon kokonaiskuluista. Vuonna 2024 kohdennettuihin erityisavustuksiin on varattuna 10 615 euroa. Vuonna 2023 kohdennettuja erityisavustushakemuksia oli 27 kpl, joista avustusta myönnettiin 16 tapahtumaan tai toimintoon.

Turun kaupungin hallintosäännön 39 §:n mukaan lautakunnan tehtäviin tehtäväalueellaan kuuluu päättää avustusten myöntämisestä. Saman pykälän mukaan lautakunnalla on oikeus siirtää toimivaltaansa mm. viranhaltijalle.​

Avustuksia myönnettäessä noudatetaan kaupunginhallituksen Kh 4.4.2016 § 143 hyväksymiä avustuksia koskevia yleisiä ohjeita, joiden päivityksen kaupunginhallitus hyväksyi 14.9.2020 § 382 sekä kulttuuri- ja nuorisolautakunnan 24.8.2023 § 93 hyväksymiä jakoperusteita.

Nyt esitetään, että nuorisotoimijoiden kohdennettujen erityisavustusten päätösvalta delegoidaan Kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta nuorisopalvelujohtajalle edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti. Samalla esitetään, että nuorisopalvelujohtajalle delegoidaan avustuspäätösten käyttöajan ja -tarkoituksen muutosten käsittely alle 10.000 euron avustusten osalta. Avustusta voidaan myöntää avustusohjeen mukaisesti enintään 1000 e hakemusta kohden ja myönnettävä summa voi kattaa enintään 80 % toiminnon kokonaiskuluista.​

Muutoksen etuja olisivat mm. kohdennettujen erityisavustusten päätöksenteon tehostaminen ja mahdollisuus vastata nuorten tarpeisiin nopeammin.

Tällä hetkellä avustukset käsitellään kulttuuri- ja nuorisolautakunnassa kolme kertaa kalenterivuoden aikana.

Esitettävää muutosta varten avustusohjetta päivitetään tarvittavin osin.

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:​

Ehdotus​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää siirtää toimivaltaansa seuraavasti:​

Nuorisopalvelujohtaja päättää nuorisotoimijoiden kohdennettujen eritysavustusten myöntämisestä sekä alle 10.000 euron käyttötarkoituksen ja käyttöajan muutosanomuksista kaupunginhallituksen hyväksymien avustustoiminnan yleisten periaatteiden ja lautakunnan hyväksymien avustuslajikohtaisten myöntämisperusteiden mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedNuorisopalvelut
tiedGlader Reetta
tiedLehtiö-Vainio Annina