Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta5125.04.20244

6360-2023 (02 05 01)

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan vuoden 2024 talouden 1. osavuosikatsaus - nuorisopalvelut

Tiivistelmä:

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan vuoden 2024 talouden 1. osavuosikatsaus - nuorisopalvelut

Kulnuolk § 51

Konsernihallinnon talouspalvelut, talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 18.4.2024 ja kehittämispäällikkö Annakaisa Niiles:​

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2024 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Osavuosikatsauksissa raportoidaan arviot kaupunginvaltuuston sitoviksi vahvistamien tavoitteiden ja talousarviolausekkeiden toteutumisesta tilikausittain. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.-31.3.2024. Osavuosikatsaus sisältää talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman seurantatiedot sekä ennusteen taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta.​

Toimintatuottojen ja -kulujen sekä investointien toteutumisennuste​

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovuustaso on toimielimen toimintakate.

Nuorisopalvelujen toimintakate ennustetaan toteutuvan suunnitellusti.

AVI:n vuoden lopussa 2023 tekemä linjaus olla rahoittamatta kuntouttavalla työsopimuksella olevaa nuorten työpajatoimintaa on vaikuttanut pajatoimintaan voimakkaasti. Parhaillaan ollaan selvittämässä omaa sopimusmallia nuorisopalveluille, jolla voidaan nuoren tuen mallista riippumatta tehdä sopimus pajalle. AVI:n linjaus tukee nuorisopalveluiden työpajatoiminnan suuntaa kohti ennaltaehkäisevää ja hyvinvointia edistävää työtä. Tällä hetkellä kuntouttavalla työsopimuksella on 76.6 % nuorista.

Turun kaupungilla on Varhan kanssa sopimus kuntouttavasta työtoiminnasta vuoden 2024 loppuun. Kuntouttava työtoiminta keskitetään Starttipajalle. Uusia sopimuksia ei enää tehdä jatkossa, vaan keskitytään oppilaitosyhteistyöhön, työkokeiluihin ja palkkatukeen. Toiminnan rajaaminen tehdään, jotta voidaan erottaa kuntouttavan työn muusta toiminnasta. AVI:n rahoitus ei tule tänä vuonna kattamaan koko työpajan toimintaa.

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman käyttöaste on kasvanut, osaan palveluista jonotetaan, kahvilaan on löytänyt paljon uusia asiakkaita ja kahvilan toimintaa on kehitetty. Yökahvilatoiminnan toiminta käynnistyi helmikuun puolivälissä.

Talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman seuranta​

Pormestariohjelma määrittää valtuustokauden 2021–2025 toiminnan painopisteet. Pormestariohjelman tavoitteisiin linkitettyjä toimenpiteitä seurataan neljännesvuosittain osavuosikatsausten ja tilinpäätöksen raportoinnin yhteydessä. Nuorisopalveluihin kohdistuivat pormestariohjelman tavoitteet 16, 18, 21, 27, 42 ja 47 sekä talousarviolausekkeet 25 ja 26.

Lasten ja nuorten palvelukokonaisuus sekä siihen liittyvä yhteisvaikuttavan johtamisen kehittäminen tunnistetaan osana kaupungin vuosijohtamisen prosessia. Palvelualuejohtajista koostuva Lasten ja nuorten ydinryhmä on vakiinnuttanut paikkansa yhteisvaikuttavan ja yhteensovittavan johtamisen kehittämisen foorumina. Päätös lasten ja nuorten hyvinvointiverkoston jatkamisesta alueellisena ekosysteeminä on tehty. Kaupungin oma lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma valmistuu 6/24 mennessä.​

Nuorisopalvelut tarjoaa niin alueellisesti kuin myös keskitetysti (Vimma, bändi- ja musiikkitoiminta, Cube) harrastamisen mahdollisuuksia helposti saavutettavina ja pääosin maksuttomina palveluina. Palveluiden tuottamisessa kuullaan nuoria aktiivisesti. Nuoret ovat olleet myös mukana tuottamassa sisältöjä ja tapahtumia. Nuorten omaehtoisia harrasteryhmiä tuetaan mm. mahdollistamalla maksuttomia ja turvallisia tiloja.

Nuoria on tullut toimintaan paljon lisää ja käyttöaste esim. Vimman savipajoilla ja Auran Panimon toiminnoissa on 100 %. Palveluihin on jonoa. Nuorilla lisääntynyt tarve aktiiviseen kohtaavaan tekemiseen ja taide- ja kulttuuri harrastamiseen sen monissa muodoissa. Yökahvilan toiminta on käynnistynyt ja tavoittanut nuoria 50-80 per ilta. Yhteistyö järjestöjen kanssa on sujunut hyvin. Toiminnan jatkoa arvioidaan kevään aikana.​

Digitaaliseen nuorisotyöhön keskittyvä nuorisotyöntekijä on aloittanut tehtävässään alueellisessa nuorisotyössä. Digitaalisen nuorisotyön mallin luominen on käynnistetty. Digitaalisen nuorisokortin käyttöönottoon haetaan kaupunkitasoista ratkaisua.​

Osana yhteisvaikuttavan johtamisen toteuttamista myös kolmannen sektorin toimijat ovat aktiivisessa roolissa. Alkuvuodesta kokoontuivat sekä kaupunkitasoinen ja kaupungin koolle kutsuma järjestöfoorumi että suurimpien nuorisojärjestöjen kanssa yhteinen nuorisojärjestöfoorumi, jossa kaupunki on jäsenenä mukana. Järjestöjä on myös haettu kumppaniksi täydentämään nuorisopalveluiden toimintaa alueellisissa nuorisotiloissa sekä Vimmassa ja skeittihalli Cubessa.

Henkilötyövoiman toteutumisennuste​

Henkilötyövuosia ennustetaan vuoden loppuun mennessä kertyvän 104, joka on 0,5 henkilötyövuotta suunniteltua enemmän.​

Liite 1​Nuorisopalveluiden ja kulttuuri- ja nuorisolautakunnan ennuste tiliryhmittäin​

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:​

Ehdotus​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta merkitsee nuorisopalveluiden vuoden 2024 ensimmäisen osavuosikatsauksen tiedoksi.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kulnuolk § 51
Liite 1:Nuorisopalveluiden ja kulttuuri- ja nuorisolautakunnan ennuste tiliryhmittäin