Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta5325.04.20246

3096-2024 (00 00 01, 01 02 02)

Edustajien nimeäminen Suomen museoliiton 101. vuosikokoukseen ja valtakunnallisille museopäiville 22.-24.5.2024 Jyväskylässä

Tiivistelmä:

Suomen museoliiton valtakunnalliset museopäivät ja vuosikokous pidetään Jyväskylässä 22.-24.5.2024. Kulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää kolmen äänivaltaisen edustajan nimeämisestä.

Kulnuolk § 53

Vastuualuepäällikkö, museopalvelujohtajan varahenkilö Petteri Järvi:

Vuoden 2024 valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 101. vuosikokous järjestetään Jyväskylässä 22.–24.5.2024 yhteistyössä Jyväskylän museoiden sekä Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän yliopiston kanssa. 

Museopäivien teemana on Tutkiva museo – tutkimuksellisuus museon voimana. Museo on tutkimuksellinen toimija, jonka vahvuus on tiedeperustan synnyttämässä aitoudessa ja luotettavuudessa. Museot ovat monitieteisiä, mutta niillä on myös oma tieteenalansa, museologia. Tutkimus on museon perustassa ja läpäisee kaiken museotyön. Museoiden tutkimuksellisuus kaipaa kuitenkin määrittelemistä, vahvistamista ja näkyväksi tekemistä. Museopäivillä tarkastellaan tutkivaa museota monissa asiantuntijapuheenvuoroissa sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta. Ensimmäisen päivän iltaa vietetään Jyväskylän kaupungin vastaanotolla Aalto2 -museokeskuksessa ja jatkoilla yliopiston Lähde-rakennuksessa. Toisen päivän huipentaa messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa järjestettävä Museogaala.

Suosituilla perjantain opintoretkillä pääsee Alvar Aallon jäljille Säynätsaloon, kokeellisesta evoluutio- ja käyttäytymisekologian alan tutkimuksestaan kuuluisaan Konneveden tutkimusasemaan ja Suomen Ilmavoimamuseoon, museoiden ja kirjastojen kokoelmien säilytyspaikkaan Kanavuoren luolastossa sekä Rautpohjan ainutlaatuiseen teollisuusympäristöön. Lyhyemmillä retkillä tutustutaan Lutakon alueen kaupunkikulttuuriin sekä Jyväskylän yliopiston ylpeyteen, Seminaarinmäen upeaan kampukseen.

Suomen museoliiton 101. vuosikokous järjestetään keskiviikkona 22.5.2024 klo 9.30-12.30.

Valtuutus virallisista kokousedustajista pyydetään toimittamaan osoitteeseen museoliitto@museoliitto.fi viimeistään 3.5.2024. Valtuutuksesta on käytävä ilmi jokaisen kokousedustajan sähköpostiosoite. Kokouksen esityslista liitteineen sekä tarkemmat ohjeet osallistumisesta lähetetään kokousedustajille sähköpostitse noin kaksi viikkoa ennen kokousta.

Liite 1​Museopäivien ohjelma​

Kulttuurijohtaja Anu Laitila:

Ehdotus​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää nimetä Suomen museoliiton 101. vuosikokoukseen ja valtakunnallisille museopäiville 22.–24.5.2024 Jyväskylässä kolme Turun kaupungin äänivaltaista edustajaa. Kukin edustaja voi käyttää vain yhtä ääntä.

Lisäksi kulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää, että edustajille korvataan osallistumiskulut KVTES:n (viranhaltijat) ja hallintosäännön (luottamushenkilöt) mukaiset matka-, päiväraha- ja majoituskustannukset. Kulut suoritetaan museopalvelujen kustannuspaikalta 20111.

Päätös​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta päätti nimetä Suomen museoliiton 101. vuosikokoukseen ja valtakunnallisille museopäiville 22.–24.5.2024 Jyväskylässä Hannele Mustosen, Petteri Järven ja Juhani Ruohosen. Merkittiin lisäksi, että tämän pykälän osalta pöytäkirja tarkastetaan heti.​


Liitteet:

Kulnuolk § 53
Liite 1:Museopäivien ohjelma