Kuntalaisaloite_Asukasyhdistys Kerttuli ry 12.6.2023

 

 

Henrik Halonen on lähestynyt Asukasyhdistys Kerttuli r.y.:n puolesta Turun kaupunkia / Turun museokeskusta aloitteella 12.6.2023. Aloite koskee toivetta siirtää jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkki Itsenäisyydenaukiolta, Turun musiikkitalo Fuugan tulevalta sijaintipaikalta Kupittaan puistoon.

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkki on toteutettu Turun Sotaveteraanien tuki- ja perinneyhdistys ry:n julkisella varainkeräyksellä, joka paljastettiin Itäisen Rantakadun varrella Itsenäisyyden puistossa 27.6.2005. Herman Joutsenen (1924–2011) teos kuvaa todellista tapahtumaa. Siinä jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth (1905–2004) tarkastaa rykmentti JR 7:än joukot Karjalan kannaksella 4. kesäkuuta 1944, muutamaa päivää ennen Kannaksen suurhyökkäyksen alkua. Kuva-aihe on toteutettu valokuvan pohjalta muotoiltuna pronssireliefinä, joka on kiinnitetty lohkottuun punagraniittiseen pystykiveen.

Asiakirja, jolla muistomerkki lahjoitettiin Turun kaupungille ja vastuulle vaalimaan jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistoa, allekirjoitettiin paljastusta seuraavana päivänä. Samalla muistomerkki liitettiin osaksi Turun kaupungin taidekokoelmaa ja teoksen ylläpitovastuu on Turun museokeskuksella. Parhaillaan teoksen sijoituspaikka Itsenäisyydenaukiolla on työmaana, jossa rakennetaan Turun musiikkitalo Fuugaa. Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkki otettiin ennen louhinnan ja rakennustyön alkua turvaan ja se odottaa parhaillaan siirtämistä uuteen sijoituspaikkaan Tuomaanpuistoon Piispankadun varrelle. Turun museokeskuksen konservointiyksikkö vastaa teoksen turvallisuudesta siirtojen ja pystytyksen aikana.

 

Uusi sijoituspaikka tuli valituksi erilaisten sijoituspaikkojen arvioinnin ja vakavan harkinnan jälkeen. Tuomaanpuisto sijaitsee vanhalla Turun kasarmialueella, jossa on yhä jäljellä joitakin kasarmien rakennuksia. Puistoon on myös jo pystytetty suomalaiseen sotahistoriaan ja maanpuolustukseen liittyviä muistomerkkejä, muun muassa Niilo Savian Porin prikaatin muistomerkki Rumpalit (1966) ja Nina Sailon Lotta Svärd -patsas (2001) sekä sotilaspoikatoimintaa kunnioittava muistokivi (2022). Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkki toimisi ”sotamuistojen puistoon” vastaanottajana Piispankadulta paikalle saavuttaessa ja saisi sijan kunnioittavana seremoniatilana.

 

Uuden sijoituspaikan kokonaissuunnittelusta on vastannut miljöösuunnittelija, muotoilija Tomi Hangisto Turun kaupungin Kaupunkiympäristötoimialalta. Muistomerkin luo johtaa tasanne ja esteetön polku jalkakäytävältä. Maanpäällisten dimensioiden (1,5 x 2 x 0,8 m) perusteella arvioituna muistomerkki painaa noin 6 tonnia. Teos vaatii hyvä perustuksen. Oletuksena on, ettei uudessa sijoituspaikassa ole kalliota, joka vaatii maaperän louhintaa.

 

Teosta ei ole voitu pystyttää uuteen sijoituspaikkaansa talviolosuhteiden takia, mutta se on tarkoitus saada yleisön saavutettavaksi säiden lämmettyä ja roudan sulettua keväällä 2024. Teos tullaan esittelemään myös uudessa sijoituspaikassaan Turun kaupungin kulttuurikuntoilun reittikartassa, jossa kerrotaan kansallisista sotiin liittyvistä muistomerkeistä ja paikoista. Kartta on saatavissa paperisena, Citynomadi-mobiilisovelluksena ja pdf:nä Turku ja sotiemme jäljet -kartta (pdf). Siirto ja uudelleenpystytys on tarkoitus rahoittaa Fuugan rakennuttamisen tai sen taidehankkeen budjetista.

 

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkin poisto paikaltaan oli jo valmiiksi sovittu ja valmistelut tehty, kun Asukasyhdistys Kerttuli r.y. ehdotti teoksen siirtoa Kupittaan puistoon. Kyseinen ehdotus ei ole saanut kannatusta Turun museokeskuksessa tai Kaupunkiympäristötoimialalta suunnittelun puolelta.

 

21.2.2024

 

Riitta Kormano

Intendentti

Kokoelmat, Turun museokeskus