Seikkailupuiston suihkusieni jouduttiin purkamaan, koska toimenpiteistä huolimatta laitteessa käytettävän veden laatuun liittyi ongelmia. Suihkusienen tilalle suunnitellaan uusi, turvallinen vesielementti. Uudesta vesielementistä laaditaan vaihtoehtoisia luonnoksia, joita käydään läpi lapsiperheiden kanssa. Valintatapa varmistuu prosessin myötä. Turun kaupunki pyrkii siihen, että uusi vesielementti olisi toiminnassa kesäkaudella 2024.

 

Suihkusienen tilalle suunniteltu interaktiivinen leikkiväline sijoitetaan toiseen sijaintiin, koska on tehty päätös uuden vesielementin toteuttamisesta puretun suihkusienen paikalle. Tämä interaktiivinen leikkiväline ei ole kuntalaisaloitteessa kuvatulla tavalla lapsia passivoiva, vaan laite kannustaa liikunnalliseen leikkiin kävellen, juosten tai pyörätuolilla. Kyseistä leikkivälinettä käytetään tyypillisesti ryhmänä, eli laite nimenomaisesti tukee kaveritaitojen oppimista. Sama leikkiväline on käytössä Jyväskylässä, Ylöjärvellä, Tampereella ja Helsingissä. Kaupunkien edustajilta olemme saaneet kuulla pelkästään positiivisia käyttökokemuksia.

 

Leikkivälineen sijoituspaikasta käynnistyi Turussa laaja julkinen keskustelu. Kaikki Seikkailupuiston käyttäjät eivät nähneet hyvänä tämän luonteisen laitteen sijoittamista puiston alueelle. Toisaalta kaupungin eri asuinalueilta tulleissa palautteissa kysyttiin, miksi laite sijoitetaan juuri Kupittaalle, jossa on jo ennestään laaja leikkivälinevalikoima.

 

Kaupunkilaisten osallistamisen ja kaupunginosien tasapuolisemman kohtelun mahdollistamiseksi uuden leikkivälineen sijoituspaikasta on avattu sähköinen Kerro kantasi -kysely osoitteessa: https://kerrokantasi.turku.fi/interaktiivinenleikki. Kyselyyn voi vastata 16.4.2023 asti. Laite tullaan sijoittamaan kyselyssä eniten ääniä saaneeseen sijaintiin.

 

Leevi Luoto

Konsernihallinto, tilapalvelut

Lähettäjä: Kuntalaisaloitepalvelu <noreply@kuntalaisaloite.fi>
Lähetetty: 18. helmikuuta 2023 9.55
Vastaanottaja: Konsernihallinto <konsernihallinto@turku.fi>
Aihe: Kuntalaisaloite: Älylaitteet eivät kuulu Seikkailupuistoon

 

 

 

 

Saate kunnalle

Hei, tekemäni kuntalaisaloite keräsi muutamassa päivässä huikeat 3215 allekirjoitusta! Näin moni ihminen on lisäkseni sitä mieltä, että älylaitteet eivät kuulu Seikkailupuistoon. Olen iloinen siitä, miten moni osallistui. Asia on herättänyt paljon keskustelua, toivon että tämän myötä esiin nousee uusia näkökulmia. Toivon, että annatte arvoa meidän mielipiteille, joissa vastustamme älylaitteiden tuloa Seikkailupuistoon. Turun kaupunki on rakas kotikaupunkini, toivon että te päättäjät teette kauaskantoisia päätöksiä erityisesti silloin, kun päätökset koskettavat lapsia. Älylaite Seikkailupuistossa on yksittäinen asia, mutta tämä suuri osallistujamäärä kuntalaisaloitteeseeni kertoo jotain suuremmasta. Ihmisillä on huoli älylaitteista, niitä ei haluta kaikkialle. Niiden paikka ei ehdottomasti ole leikkipuistossa. Leikkipaikan tulee olla paikka, jossa ei olla älylaitteeseen. Tarvitaan leikkiä ilman älylaitetta, vaikka siinä olisi Lappset- firman edustajan mukaan vaikka mitä. Se on silti ehdoton ei. Kiitos!

 

 

 

 

 

 

Kuntalaisaloite

 

 

Älylaitteet eivät kuulu Seikkailupuistoon

Turku

Aloite luotu Kuntalaisaloite.fi-palveluun 13.2.2023

Aloitteen julkaisupäivämäärä 14.2.2023

Turun Seikkailupuiston suihkusieni on saanut suuren suosion 20 vuoden aikana, mutta nyt se ollaan poistamassa ja sen tilalle Turun kaupunki haluaa laittaa 7 tolppaa, joihon tulee kaikenkaikkiaan 40 erilaista peliä. Itku meinaa tulla, sillä lapsien leikkipaikkaankin ollaan tuomassa älylaitteita.

Vastustan hanketta ja sen vuoksi tein tämän kuntalaisaloitteen.


Lasten tulee saada leikkiä mielikuvitusleikkejä, harjoitella toisten lasten kanssa
kanssa kaveritaitoja, sekä liikkua. Me aikuiset olemme suunnannäyttäjinä lapsille. Aikuisten tehtävänä on kannustaa ja innostaa lapsia leikkiin.Tolpan edessä seisominen nappia painellen ei kehitä lapsen mielikuvituksellisuutta, luovuutta, eikä liikunnallisia taitoja. Lapset joutuvat kohtaamaan arjessa aivan liikaa erilaisia älylaitteita. Ne koukuttavat lasta ja kuormittavat lasta. Lisäksi kaikki älylaitteella vietetty aika, on pois lapsen leikistä. Älylaitteet tulisi ottaa pois myös esikouluista ja kouluista.

Jokainen lapsi oppii käyttämään älylaitetta tarvittaessa, mutta kaveritaitoja ja oman pään käyttöä ei opi tuosta vain. Kaveritaidot ovat taitoja, jotka kantavat elämässä.


Turun kaupunki, nosta lapset ylimmälle paikalle,
sille jolle he kuuluvat ja arvosta heitä. Edistäkää lapsen kehitystä leikin ja liikunnan avulla, ei älylaitteilla. Pitämällä älylaitteet pois Seikkailupuistosta ja muista leikkipuistoista, edistetään lasten vapaata leikkiä, liikuntaa ja iloista mieltä.


Jos asia on sinulle tärkeä ja olet samaa mieltä, allekirjoita ja jaa kiitos!


 

 

 

 

 

 

Vastuuhenkilö

Susanna Urpo, Turku / Åbo
urpo.susanna@gmail.com
040-7423120

Haapaveräjänkuja 4 as 12, 20900 Turku

 

 

 

 

 

 

Osallistujia yhteensä 3217

Osallistujaluettelo liitteenä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä viesti on lähetetty Kuntalaisaloite.fi-palvelun kautta. Aloitteen otsikko ja sisältö on tarkastettu. Lisätietoja, vastuuhenkilöiden tietoja ja saatetta ei ole tarkastettu.
Katso tämä aloite Kuntalaisaloite.fi-palvelussa

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/30617