YHTEISTYÖSOPIMUS

 

 

 

 

1.Sopimuksen osapuolet:

 

 

Turun kaupungin kulttuuri- ja nuorisolautakunta (Kaupunki)

y-tunnus 0204819-8

Yhteyshenkilö: Niina Niemi-Nagy

 

Turun Kaupunginteatteri Oy (Yhtiö)

y-tunnus 2496346-9

Yhteyshenkilö: toimitusjohtaja Arto Valkama

 

Yhteyshenkilön vaihtumisesta on viipymättä ilmoitettava toiselle sopimuksen osapuolelle kirjallisesti.

 

 

2. Tausta ja sopimuksen tarkoitus

 

Turun Kaupunginteatteri Oy:n perustamisen yhteydessä todettiin, että kaupunginteatterin konserniohjaus ja muu ohjeistus tulee kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston kautta ja että kaupunginteatteri toimii ulkoisena tuottajana kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle tällä yhteistyösopimuksella.

 

Turun Kaupunginteatteri Oy:n tehtäväksi on määritelty taiteellisesti korkeatasoisen ja asiakaslähtöisen teatterin ylläpitäminen Turussa. Yhtiön rahoitus koostuu valtionosuuksista, lipputuloista ja muista liiketoiminnan tuloista sekä kaupungin sopimusohjauksella yhtiöön kanavoitavasta tulosta.

 

 

3. Sopimusehdot

 

1.Avustuksen maksaminen

 

Sopijapuolet toteavat, että kulttuuri- ja nuorisolautakunnan vuoden 2024 talousarvioon sisältyy 6 623 000 euron suuruinen määräraha Yhtiölle myönnettävää toiminta-avustusta varten.

 

Kaupunginteatterin vuokriin kohdennettava avustus sisältyy suunnittelulukuun (ylityksenä kaupunginhallituksen talousarvioon, josta se tarkan vuokran selvittyä siirretään kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle). Avustus maksetaan kuukausittain etukäteen tasasuuruisina erinä.

 

Avustussummia voidaan tarkistaa kaupunginvaltuuston talousarviopäätöksen jälkeen. Kulttuuri- ja nuorisolautakunta käsittelee Yhtiön toiminta-avustuksen myöntämisen Turun Kaupunginteatteri Oyn tavoitteet ja raportointi 2024-2025 (liite) pohjalta.

 

Yhtiön tulee viipymättä palauttaa virheellisesti, liikaa tai perusteettomasti saamansa avustus tai sen osa, tai jos avustusta tai sen osaa ei voida käyttää tässä sopimuksessa edellytetyllä tavalla.

 

2.Sopijapuolten yhteistyö

 

Yhtiö sitoutuu yhteistyössä Kaupungin kanssa ylläpitämään taiteellisesti korkeatasoista ja asiakaslähtöistä teatteritoimintaa Turussa. Toimintaa ohjaavat yhtiöjärjestys, kaupungin konserniohjaus sekä kulttuuri- ja nuorisolautakunnan sopimusohjaus tällä sopimuksella. Yhtiö sitoutuu raportoimaan sopimuksen tavoitteiden toteutumisesta kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle vuosittain tilikauden jälkeen, ja toimittaa tilinpäätöksen avustusvuotta seuraavan vuoden kesäkuun loppuun menneessä. Lisäksi yhtiö esittelee tulevia suunnitelmiaan talousarvioseminaarien yhteydessä.

 

3.Yhtiön taiteellinen vapaus

 

Yhtiöllä on oikeus ja taiteellinen vapaus oman toimintansa suunnitteluun ja toteuttamiseen, eikä Kaupungilla ole oikeutta puuttua Yhtiön luovaan toimintaan.

 

4.Yhtiön rahoitus

 

Yhtiön rahoitus koostuu valtionosuuksista, lipputuloista ja muista liiketoiminnan tuloista sekä kaupungin sopimusohjauksella yhtiöön kanavoitavasta tulosta. Yhtiön toiminnalla edistetään Turun kaupunkistrategiaa, siihen sisältyviä ohjelmia ja näiden teemoja.

 

5.Yhtiön toiminta- ja taloussuunnitelma

 

Tämän sopimuksen liitteenä on Turun Kaupunginteatteri Oy:n tavoitteet.

Yhtiön tulee vuosittain etukäteen toimittaa kulttuuri- ja nuorisolautakunnalleteatterin toiminnalliset tavoitteet ja raportointi, jotka on päivitetty ennen kuin seuraavan vuoden avustus käsitellään.

 

Yhtiö sitoutuu noudattamaan toiminnallisia tavoitteita ja on velvollinen oma-aloitteisesti ilmoittamaan kaikista tiedossaan olevista toimintaansa koskevista asioista, jotka voivat vaikeuttaa toiminta- ja taloussuunnitelman toteutumista.

 

6.Yhtiön kirjanpito ja tilinpäätös

 

Yhtiön tulee pitää tuloistaan ja menoistaan ajantasaista kirjanpitoa kirjanpitolain edellyttämällä tavalla.

 

Käytettyjen kirjanpitotilien tulee olla sellaisia, että niistä saa selkeän kuvan Yhtiön toiminnasta ja taloudesta.

 

Yhtiö on velvollinen toimittamaan edellisen vuoden tilinpäätöksen liitteineen viipymättä yhtiökokouksen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus tarkastaa Yhtiön kirjanpitoa siltä osin kuin se on tarpeen tämän sopimuksen ja Yhtiön toiminta- ja taloussuunnitelman noudattamisen toteamiseksi.

 

7.Kaupungin yleiset avustusohjeet

 

Tämän sopimuksen ohella noudatetaan soveltuvin osin kaupungin avustuksia koskevia yleisiä ohjeita (Kh 4.4.2016 § 143).

 

 

8.Sopimuksen purkaminen

 

Kaupungilla on oikeus purkaa tämä sopimus, jos Yhtiö laiminlyö sopimusehtojen tai sen liitteiden noudattamista taikka jos Yhtiön tässä sopimuksessa esitetty toiminnan sisältö ja tavoitteet eivät mistä tahansa syystä toteudu olennaisilta osiltaan. Yhtiöllä on vastaava purkuoikeus, jos Kaupungin avustus alenee olennaisesti sopimuksen kohdassa 1 mainitusta.

 

Jos sopimusrikkomus on korjattavissa, sopimuksen purkaminen edellyttää, ettei rikkomukseen syyllistynyt sopijapuoli ole korjannut sopimusrikkomustaan 30 päivässä toiselta sopijapuolelta kirjallisen huomautuksen saatuaan.

 

Sopimuksen purkaminen on tehtävä kirjallisesti.

 

9.Sopimuksen irtisanominen

 

Kummallakin Sopijapuolella on oikeus irtisanoa sopimus kuuden (6) kuukauden irtisanomisajalla, mikäli sen omissa tai toisen Sopijapuolen olosuhteissa on tapahtunut niin olennainen muutos, ettei Sopijapuoli enää pidä sopimukseen sitoutumista tarkoituksenmukaisena. Tällöin Yhtiöllä on oikeus saada täysimääräinen avustus sopimuksen päättymishetkeen saakka, mutta ei oikeutta muuhun korvaukseen irtisanomisen johdosta.

 

Sopimuksen irtisanominen on tehtävä kirjallisesti.

 

10.Maksetun avustuksen takaisinperintä ja palautus

 

Mikäli sopimus puretaan tai irtisanotaan, on Kaupungilla oikeus periä Yhtiöltä takaisin se määrä mahdollisesti jo maksetusta avustuksesta, joka kohdistuu sopimuksen päättymisen jälkeiseen aikaan.

 

Kaupungilla on oikeus määrätä päätöksellään avustuksen maksaminen lopetettavaksi sekä periä myös sopimuksen voimassaoloaikana maksettu avustus tai sen osa takaisin, jos

 

-Yhtiön toiminnasta on annettu virheellisiä tai harhaanjohtavia tietoja tai salattu tietoja taikka on kieltäydytty antamasta vaadittuja tietoja, asiakirjoja tai muuta aineistoa,

-avustus on käytetty tämän sopimuksen tai avustuspäätöksen vastaiseen tarkoitukseen;

-Yhtiö on lopettanut avustuksen kohteena olevan toimintansa, supistanut tai muuttanut sitä olennaisesti taikka luovuttanut sen toiselle;

-Yhtiö on joutunut ulosottotoimenpiteen kohteeksi, selvitystilaan, konkurssiin tai saneerausmenettelyn kohteeksi;

-lainsäädäntö edellyttää avustuksen takaisin perimistä; taikka

-Yhtiö menettelee muulla tämän kohdan seikkoihin rinnastettavalla tavalla

 

11.Vahingonkorvaus

 

Sopijapuolella on oikeus saada vahingonkorvausta toisen Sopijapuolen virheestä, laiminlyönnistä ja muusta sopimuksen mukaisen velvollisuuden täyttämättä jättämisestä aiheutuneesta välittömästä vahingosta, ellei virhe tai laiminlyönti ole aiheutunut ylivoimaisesta esteestä. Sopijapuolen tulee välittömästi informoida toista Sopijapuolta ylivoimaisesta esteestä voidakseen vedota siihen.

 

 

12.Ilmoitusvelvollisuus

 

Sopijapuolen tulee ilmoittaa viipymättä kirjallisesti toiselle Sopijapuolelle asioista, joilla on sopimussuhteen tai sopimuksen täyttämisen kannalta olennaista merkitystä.

 

13.Sopimuksen siirto

 

Yhtiöllä ei ole oikeutta siirtää tätä sopimusta ilman Kaupungin etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

14.Sopimuksen muutokset

 

Sopijapuolet voivat muuttaa tätä sopimusta kirjallisesti, muut muutokset ovat mitättömiä. Muutokset tulevat voimaan, kun molemmat Sopijapuolet ovat ne asianmukaisesti hyväksyneet ja Sopijapuolten toimivaltaiset edustajat ovat allekirjoittaneet muutosta koskevan lisäyksen sopimukseen.

 

15.Oikeuspaikka

 

Tästä sopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan Sopijapuolten välisillä neuvotteluilla, mutta jos tässä ei onnistuta, erimielisyydet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

16.Tämä sopimus tulee voimaan molempien osapuolten allekirjoitettua sopimuksen ja päättyy 31.12.2025 ilman eri irtisanomista.

 

17.Allekirjoitukset

 

Tätä sopimusta on laadittu kaksi samasanaista kappaletta, yksi kummallekin sopimuksen osapuolelle.

 

 

Turussa, kuun päivänä 2023

 

Turun kaupungin kulttuuri- ja nuorisolautakunnan puolesta

 

 

 

Anu Laitila

kulttuurijohtaja

 

 

Turun Kaupunginteatteri Oy:n puolesta

 

 

Arto Valkama

toimitusjohtaja

 

 

 

 

 

Liitteet      Turun Kaupunginteatteri Oyn tavoitteet ja raportointi 2024-2025

Kaupungin yleiset avustusohjeet