Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta14614.12.20239

8437-2023 (02 05 01)

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan nuorisojärjestöjen toiminta-avustukset vuodelle 2024

Tiivistelmä:

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan nuoriso- ja varhaisnuorisoyhdistyksille ja -järjestöille sekä nuorten toimintaryhmille suunnattuihin toiminta-avustuksiin ja kohdennettuihin erityisavustuksiin on alustavasti varattu yhteensä 350.615 euron määräraha. Toiminta-avustusta myönnetään turkulaisten nuoriso- ja varhaisnuorisoyhdistysten ja järjestöjen sekä nuorten toimintaryhmien sääntömääräisen nuorisotoiminnan toteuttamiseen. Toiminta-avustuksiin on alustavasti varattu 340.000 euroa. Avustusta hakee 55 nuorisoyhdistystä ja haettava avustussumma on yhteensä 671.352 euroa.

Kulnuolk § 146

Toiminnanjohtaja Reetta Glader:

Toiminta-avustusta myönnetään turkulaisten nuorisoyhdistysten ja niihin rinnastettavien aluejärjestöjen sekä nuorten toimintaryhmien sääntömääräisen ja toimintasuunnitelman mukaisen yleisen nuorisotoiminnan toteuttamiseen. Jos kyseessä on aikuisjärjestön järjestämä nuorisotoiminta, sen osuus on erotettava kirjanpidossa ja toimintakertomuksessa yhdistyksen muusta toiminnasta.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää harkintansa nojalla nuorisotyön avustusten myöntämisestä, määrästä ja käyttötarkoituksesta. Nuorisotyön avustuksilla tuetaan sellaista toimintaa, joka edistää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tukee arjen rakentumista ja/tai myötävaikuttaa nuorisotyön yleiseen kehittämiseen. Avustusten tarpeellisuutta ja määrää arvioitaessa otetaan huomioon hakijan toiminnan tarkoitus, laajuus ja laatu sekä muut rahoitusmahdollisuudet.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta hyväksyi 24.8.2023 § 93 päivitetyn avustusohjeen nuorisotoimintaan. Avustettavan toiminnan on oltava nuorisolähtöistä. Lisäksi nuorisolähtöisyyttä arvioitaessa jakoperusteissa huomiota kiinnitetään muun muassa siihen, toteuttaako toiminta kulttuuri- ja nuorisolautakunnan toiminta-ajatusta nuorille suunnatusta toiminnasta, onko toiminta avointa kaikille nuorille ja millä tavoin ja missä määrin nuoret itse ovat osallisina toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan toiminta-avustukset nuorisojärjestöille julistettiin haettaviksi ilmoituksella, joka julkaistiin Turun kaupungin verkkosivuilla. Verkkosivuilla on luettavissa myös avustusohje, jossa on maininta, että myöhästyneitä hakemuksia ei oteta käsittelyyn. Nuorisojärjestöjen toiminta-avustuksen hakuajasta ja myöntökriteereistä kerrottiin lisäksi Turun kaupungin yleisessä avustusinfossa 21.9.2023.

Toiminta-avustus oli haettavissa sähköisen hakujärjestelmän kautta. Haku oli avoinna 1.10.–31.10.2023. Määräaikaan mennessä saapui yhteensä 59 hakemusta, joista kaksi siirrettiin käsiteltäväksi kohdennettuihin erityisavustuksiin, yksi kulttuurin harrastustoiminta-avustuksiin (kategoria 3) ja yksi yleishyödyllisten yhdistysten avustuksiin. Käsiteltäväksi jäi 55 hakemusta ja haettavien toiminta-avustusten määrä on yhteensä 671 352 euroa.

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Ehdotus​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta käy toiminta-avustuksista lähetekeskustelun ja palauttaa asian edelleen valmistettavaksi.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Aada Uhlgren ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tpvXXXXX