Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta11526.10.20234

3158-2023 (02 02 02)

Vuoden 2023 talouden 3. osavuosikatsaus -kulttuurin palvelukokonaisuus

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 115

Konsernihallinnon talouspalvelut, talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 16.10.2023:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2023 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Osavuosikatsauksissa raportoidaan arviot kaupunginvaltuuston sitoviksi vahvistamien tavoitteiden ja talousarviolausekkeiden toteutumisesta tili-kausittain. Kolmas osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.-30.9.2023. Osavuosikatsaus sisältää talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman seurantatiedot sekä ennusteen taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta.

Toimintatuottojen ja – kulujen sekä investointien toteutumisennuste

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovia ovat toimielinten määrärahat ja tuloarviot.

Kulttuuripalvelut tulee ennusteen mukaan alittamaan talousarvion toimintakatteen 328 860 eurolla. Tulojen ennustetaan ylittyvän 941 576 eurolla ja menojen 612 716 eurolla. Investointimenojen ennustetaan toteutuvan lähes suunnitellusti.

Kirjastopalvelut

Henkilöstökulut ylittyvät budjetoidun 480 000 eurolla, ilman projektihenkilöstöä ylitys on 185 000 euroa. Henkilöstökustannusten nousu viime vuoteen on noin 8 %. Tarvikehankintojen ylitys on 44 000 euroa johtuen sähkökustannusten noin 50 000 euroa budjetoitua suuremmasta toteutumisesta. Toimintatuotot toteutuvat ennakoitua suurempina projektirahoituksen takia ja ennusteessa on huomioitu ensi vuodelle siirtyvät projektirahoitukset. Ilman projektirahoitusta toimintatulot toteutuvat lähes ennakoidusti, mutta niiden osalta loppuvuoteen sisältyy epävarmuuksia. Kokonaisuutenaan talouden ennustetaan toteutuvan 335 000 euroa heikompana kuin on budjetoitu.

Kirjastossa on noudatettu elokuusta alkaen hankintojen tiukkaa harkintaa - vain välttämättömät hankinnat esim. rikkoutuneiden tilalle tai jo aikaisemmin sovitut hankinnat. Kirjastoaineiston hankintaa on tehty normaalisti huomioiden kirjan keskihinnan 4 % nousu. Sijaisia on otettu etupäässä välittömän asiakaspalvelun turvaamiseen. Loppuvuoden osalta lisäsäästöjä on mahdollista saada vain karsimalla kirjastoaineiston hankintaa.

Museopalvelut

Ennusteen mukaan toimintamenot tulevat ylittymään 361 234 eurolla. Tästä ylityksestä kasvaneiden henkilöstökulujen osuus on 65 631 euroa. Museo ennustaa, että vuoden lopussa tuottotavoite tulee ylittymään 333 541 eurolla. Toimintatuottojen ylityksestä 200 000 euroa johtuu talousarviota suuremmasta kaunistamisrahaston tuottojen siirrosta museon tulokirjauksiin. Lisäksi ulkopuolisilta saatuja avustuksia on kertynyt 90 000 euroa yli budjetoidun. Palvelutulot selittävät vain 43 000 euroa koko tulotavoitteen ylityksestä.

Orkesteri

Toiminnan tuottoihin on ennustettu ylitystä 280 000 € talousarvioon. Pääasiassa tuottoja kertyy orkesterille vilkastuneen pääsylippumyynnin ja konsertti-talolle ulosvuokrausten määrän lisääntymisen vuoksi. Ennuste on maltillinen; TFO on varautunut yleiseen kustannustason nousuun ja tarkistanut lippuhinnoitteluaan syksylle 2023. Lipun hintoihin on tehty maltilliset korotukset ja samalla vaatesäilytyspalvelu sisällytetty TFO:n tilaisuuksien lippuihin.

Toimintakulujen arvioidaan niin ikään ylittyvän linjassa toiminnan tuottojen kanssa. Suurin yksittäinen ylitys ja samalla suurin osa n. 280 000 € ylitystä koskettaa vierailevien taiteilijoiden esiintymispalkkioita. Esiintymispalkkiot ovat nousseet paitsi kotimaisten, myös erityisesti kansainvälisten taiteilijoiden osalta. Yleinen kustannustason nousu heijastuu myös muihin toimintakuluihin, mutta toimintatuottojen nousun myötä tilikauden tulokseksi ennustetaan pientä ylijäämää.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan ennusteen mukainen nettototeuma on talous-arviota 328 860 euroa parempi.

Kaupungin yhteisiin kuluihin on budjetoitu suhdannevarausta, joka on tarkoitettu kompensoimaan vuoden aikana tapahtuvia voimakkaita kustannustason muutoksia. Vaikka kulttuuri- ja nuorisopalveluissa on sähkön ja taitelijapalkkioiden osalta tapahtunut poikkeuksellista kasvua, ennuste ei edellytä suhdannevarauksen purkua kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle.

Talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman seuranta

Henkilötyövoiman toteutumisennuste

Työvoiman käytön ennuste kuluvalle vuodelle on 389 henkilötyövuotta.

Liite 1​Ennuste tiliryhmittäin kulttuuripalvelut ja kulttuuri- ja nuorisolautakunta​

Kulttuurijohtaja Anu Laitila:

Ehdotus​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta merkitsee kulttuuripalveluiden vuoden 2023 kolmannen osavuosikatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kulnuolk § 115
Liite 1:Ennuste tiliryhmittäin kulttuuripalvelut ja kulttuuri- ja nuorisolautakunta