Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta12026.10.20239

7087-2023 (02 05 00, 12 03 03)

Museopalveluiden hinnasto vuodelle 2024

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 120

Museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen 17.10.2023:

Kaupungin hallintosäännön 39 §:n kohdan 4 mukaan lautakunta päättää tehtäväalueellaan asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta valtuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti.

Museopalveluiden perimien maksujen hinnoittelun tavoitteena on sekä mahdollistaa omien tulojen tuottaminen kattamaan palvelutuotannon kasvavia kuluja että mahdollistaa palveluiden taloudellinen saavutettavuus. Hinnoittelussa on huomioitu museon toiminta niin kuntalaisille kuin asiantuntijoille palveluja tuottavana toimijana sekä kaupungin vetovoimaisena kulttuurimatkailukohteena.

Hinnastoa esitetään tarkistettavaksi vuodelle 2024 yleisöpalvelu-, pääsymaksu- ja tilahinnastojen osalta muiden turkulaisten ja suomalaisten museoiden hinnoittelun mukaisesti huomioiden kasvavat kustannukset. Hinnastoissa huomioidaan yhä palveluiden saavutettavuus mm. opiskelijoiden, eläkeläisten ja työttömien alennetuilla pääsymaksuilla sekä tiettyjen asiakasryhmien ja museokohteiden ilmaisella sisäänpääsyllä.

Yleisöpalveluhinnastosta esitetään poistettavaksi nykyiset opastustuotteet, joissa on mukana sisäänpääsymaksu ja otettavaksi käyttöön kaikissa opastustuotteissa erilliset opastusmaksut. Opastushintoja esitetään korotettavaksi noin 5 % yleisen kustannustason ja keikkaoppaiden palkkioiden noususta johtuen. Elämyspolkujen hintoja esitetään yhdenmukaistettavaksi niin, että kaikissa museotoimipaikoissa on sama hinta niin perusopetukselle kuin varhaiskasvatuksellekin.

Museopalveluiden pääsymaksuhintoihin on pyritty luomaan joustoa ja sen myötä kasvattamaan sekä kysyntää että maksutuloja. Pääsymaksuille voidaan määritellä alennettuja kampanjahintoja ja toisaalta Turun linnan ja WAM:in osalta hinnastossa on korotettu sesonkihinta kesän matkailukaudelle. Pääsymaksuhinnastossa esitetään Turun linnan pääsymaksuja tarkistettavaksi niin, että aikuisten pääsymaksu on nykyisen 12 euron sijaan 14 euroa. Samassa suhteessa esitetään korotettavaksi myös muita linnan pääsymaksuja. Muiden toimipaikkojen pääsymaksuihin ei esitetä muutoksia.

Palvelumaksuhinnastoon ei esitetä muutoksia. Museon kokoelmapalvelut ovat suljettuna kokoelmakeskushankkeen vuoksi.

Tilojen hinnastossa esitetään korotettavaksi Turun linnan Bryggman-salin, Linnan kirkon ja Herrainkellarin vuokria 50 euroa. Lisäksi esitetään tiloja käytettäessä perittäviin henkilöstökorvauksiin 10 euron korotus ennen klo 24 ja 20 euron korotus klo 24 jälkeen.

Esitys hinnastoiksi vuodelle 2024 on liitteissä 1-4.

Liite 1​Museopalveluiden yleisöpalveluhinnasto 2024

Liite 2​Museopalveluiden palveluhinnasto 2024​

Liite 3​Museopalveluiden pääsymaksuhinnasto 2024​

Liite 4​Museopalveluiden tilojen hinnasto 2024​

Kulttuurijohtaja Anu Laitila:

Ehdotus​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää hyväksyä museopalveluiden yleisöpalvelu-, palvelu-, pääsymaksu- ja tilahinnastot vuodelle 2024 liitteiden 1-4 mukaisesti sekä oikeuttaa museopalvelujohtajan tekemään tapauskohtaisia muutoksia pääsymaksuihin sekä tilojen ja palveluiden korvauksiin noudattaen museopalveluiden yleisiä maksu- ja hinnoitteluperiaatteita.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kulnuolk § 120
Liite 1:Museopalvelut yleisöpalvelujen hinnasto 2024
Liite 2:Museopalveluiden palveluhinnasto
Liite 3:Museopalveluiden pääsymaksuhinnasto
Liite 4:Museopalveluiden tilojen hinnasto 2024