Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta9224.08.20235

3158-2023 (02 02 02)

Vuoden 2023 talouden 2. osavuosikatsaus - nuorisopalvelut

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 92

Konsernihallinnon talouspalvelut, talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 17.8.2023:

Toimintatuottojen ja – kulujen sekä investointien toteutumisennuste

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovia ovat toimielinten määrärahat ja tuloarviot. Ennusteessa ei ole vielä huomioitu tapahtumapalvelujen siirtymistä elinvoiman palvelu-kokonaisuuteen.

Nuorisopalvelut tulee ennusteen mukaan ylittämään talousarvion toimintakatteen 48 993 eurolla. Tulojen ennustetaan alittuvan 10 494 eurolla ja menojen ylittyvän 38 400 eurolla. Nuorisopalveluiden osuus ennakoimattomista henkilöstökuluista on 0,1 milj.€. Tarkempi tiliryhmäkohtainen talouden seurantatieto oheismateriaalissa.

Maksutuottojen kertyminen on suunniteltua vähäisempää leirien ja retkien vähennyttyä ja ilmaispalvelujen lisäännyttyä. Lisäksi liikennekaupungin toiminnasta vastaa nyt palveluntuottaja. Liikennekaupunki on aiempina vuosina ollut nuorisopalveluiden suurin yksittäinen tulonlähde. Myös vuokratulot ovat laskeneet. Suurin osa tiloista on asiakkaille maksuttomia.

Nuorten työllistämiseen tarkoitetuista kesätyömäärärahoista jäi osa käyttämättä. Työpaikkoja oli vähemmän tarjolla, koska suurin osa aiemmin nuoria työllistäneistä toimipisteistä siirtyi Hyvinvointialueelle ja kaupunki ei voinut tarjota työpaikkoja Varhaan.

Toiminta- ja palvelusuunnitelmien seuranta

Vapaa-ajan palvelukokonaisuus uudelleenorganisoitui 1.6.2023 liikunnan ja kulttuurin palvelukokonaisuuksiksi. Samalla nuorisopalvelut siirtyivät osaksi uutta lasten ja nuorten palvelukokonaisuutta. Kulttuurin palvelukokonaisuus koostuu kirjasto- ja museopalveluista sekä Turun filharmonisesta orkesterista. Lisäksi palvelukokonaisuuteen lasketaan mukaan Turun Kaupunginteatteri Oy ja yleishyödyllinen yhtiö Turun Taiteen talo Oy. Vetovoima- ja tapahtumavastuualue, nykyinen tapahtumapalvelut, siirtyi uudistuksessa osaksi elinvoiman palvelukokonaisuutta.

Osavuosikatsaukset raportoidaan kaupunginvaltuuston hyväksymän (kv 14.11.2022 § 232) vuoden 2023 vapaa-ajan palvelukokonaisuuden toiminta-suunnitelmaan perustuen, mutta uudella organisaatiorakenteella vastuullisten viranhaltijoiden mukaan.

Vapaa-ajan palvelukokonaisuudella on vuodelle 2023 viisi strategista tavoitetta. Ne pohjautuvat kaupunkistrategiaan ja linkittyvät pormestariohjelman linjauksiin. Tavoitteet ovat:

1) Aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi

2) Kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti

3) Mahdollistetaan digitaalisuuden kautta monikanavaiset ja vuorovaikutteiset palvelut

4) Edistetään asukkaiden kansalaistaitoja ja kestävää kehitystä

5) Vahvistetaan kaupungin vetovoimaa

Lisäksi entisellä vapaa-ajan palvelukokonaisuudella on kolme muuta yhteisiä kehittämiskokonaisuutta:

1) Harrastamisen edistäminen, jota toteuttaa Harrastamisen Turun malli -projektikokonaisuus, koulujen lomien aikainen toiminta, elämyspolkuun kuuluvat kulttuuripolkutoiminta sekä monet muut monipuoliset lasten ja nuorten harrastamista tukevat toimenpiteet.

2) Kulttuurin, taiteen ja kulttuurihyvinvoinnin edistäminen, jossa palvelukokonaisuus koordinoi Kulttuuri kärkihankkeen valmistelutyötä ja alkutaivalta.

3) Asiakaslähtöinen tiedolla johtaminen -kokonaisuuden suunnittelua ja toteutusta edistetään yhdessä konsernihallinnon tietopalvelujen kanssa.

Strategisiin tavoitteisiin linkittyvät palvelualueiden suunnitelmat kiinnittyvät 16 pormestariohjelman toimenpiteeseen, joita jokaista on toteutettu alkuvuoden aikana. Määrällisesti eniten toimenpiteitä on kohdistunut pormestariohjelman linjaukseen, jossa tavoitteena on, että jokaisella turkulaisella on mahdollisuus osallistua ja tehdä sekä kokea kulttuuria iästä ja elämäntilanteesta riippumatta.

Tavoitteita seurataan toiminta- ja palvelusuunnitelmiin kirjattujen tavoitteiden sekä tunnuslukujen avulla. Toiminta- ja palvelusuunnitelmien raporteissa on kuvattu tarkemmin toimenpiteiden edistämistä.

Nuorisopalveluiden toiminta linkittyy useaan pormestariohjelman toimenpiteeseen, joista jokaista on edistetty alkuvuoden aikana. Nuorisopalveluiden kehittämishankkeena jatkui myös lasten ja nuorten harrastamisen edistäminen yhteistyössä kulttuurin sekä liikunnan palvelukokonaisuuksien kanssa. Kuusi olemassa olevaa talousarviolauseketta kohdistui nuorisopalveluihin.

Nuorisopalvelut ovat vahvistaneet suunnitellusti etsivää ja liikkuvaa nuoriso-työtä. Kohdennettuun nuorisotyöhön on muun muassa palkattu toiminnanjohtaja kehittämään toimintaa. Nuorilta saatu palaute liikkuvasta nuorisotyöstä on ollut positiivista. Yökahvilan ja liikkuvan nuorisotyön minikilpailutus ei vielä tuottanut tulosta.

Henkilötyövoiman toteutumisennuste

Henkilötyövuosia nuorisopalveluille ennustetaan kertyvän vuoden loppuun mennessä 108.

Liite 1​Kulttuuri ja nuorisolautakunnan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta 2023​

Liite 2​Palvelusuunnitelmien tavoitteiden seuranta 2023​

Oheismateriaali 1​Ennuste tiliryhmittäin nuorisopalvelut

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Ehdotus​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta merkitsee nuorisopalveluiden vuoden 2023 toisen osavuosikatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Kulnuolk § 92
Liite 1:Kulttuuri ja nuorisolautakunnan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta 2023
Liite 2:Palvelusuunnitelmien tavoitteiden seuranta 2023